Geen kabeljauw meer op het menu

23 10 04 - 09:57



Ik eet al jaren geen vlees meer maar wel vis. Daarom viel mijn oog meteen op dit bericht in de krant:

Vier gerenommeerde restaurants in de provincie Utrecht schrappen kabeljauw van hun kaart. Het betreft Wilhelminapark in Utrecht, De Hoefslag in Bosch en Duin, Karel V in Utrecht en Kasteel Heemstede in Houten. Met deze actie willen ze aandacht vragen voor de gevaren van het leegvissen van de zee.

Greenpeace zal wel blij zijn met deze actie omdat zij net vorige maand zijn begonnen met hun Vis-a-card waarop nog maar vijf soorten staan waarvan Greenpeace vindt dat je die met een gerust hart kunt eten: meerval, mossel, haring, makreel en sprot. Vele malen langer is de lijst van dieren die niet meer gegeten zouden moeten worden. Absoluut verboden zijn tarbot, zeewolf, tong, schol (zie foto) en zwaardvis naast paling, tonijn en kabeljauw. De categorie twijfelachtig bevat zalm, sardine, koolvis en nog ruim tien soorten. Ik schrok er wel van hoe ernstig het er voor staat met het bevissen van de zee. Als je de foto's ziet van de bijvangsten die op de Greenpeacesite staan begrijp je wel hoe het zo komt. De mens gaat wel erg slordig om met de dieren en de zee. Het wordt tijd dat we daar verandering in aanbrengen. Klik hier voor de vis-a-card (die je kunt uitprinten en uitknippen) en hier om meer te weten te komen over de actie van Greenpeace.

twaalf reacties

Puur Kaat

Als het zo doorgaat, moeten we straks allemaal op een houtje bijten.

Puur Kaat (URL) - 23-10-’04 11:07
Simone

Goed dat deze restaurants het voortouw nemen en op deze manier actie voeren!

Simone - 23-10-’04 11:30
V@nM@n

Heb ik nog geluk gehad van de week. Ik had de twijfelachtige eer nog om gerookte zalm als ontbijt te nemen. Dan wordt het binnenkort toch maar een vegetarisch frikandelletje. Dat zal toch wel bestaan hoop ik.

V@nM@n (URL) - 23-10-’04 11:49
Vampire

Misschien ben ik volledig van deze aarde geslagen, maar ik snap het niet. Vegetarisch zijn.. geweldig (mij lukt het niet), maar waarom wel vis eten? Wat is het verschil tussen vis en vlees? Allebei van levende wezens op aarde, allebei voelen ze pijn. Ok, vis wordt wat minder gemarteld, maar vis zoals zalm is eigenlijk onverantwoord omdat deze vissen speciaal gekweekt worden en de natuurlijke soortgenoot volledig verdrijft (zoiets zag ik op TV).

Vampire (E-mail ) (URL) - 23-10-’04 13:33
Mieke

@ Vampire: ik zei ook niet dat ik vegetarisch ben maar dat ik al jaren geen vlees meer eet. Ik voel me beter bij vis en vis is ook veel gezonder dan vlees. Behalve natuurlijk met hormonen gekweekte soorten. Maar ik vind het ook wel belangrijk om te letten op de natuur en het behoud er van dus daarom trek ik me wel iets aan van die vis-a-card. Voor dit weekend heb ik ook alleen maar vegetarisch eten ingeslagen.

Mieke - 23-10-’04 14:29
IngKey

Gelukkig worden de mensen zich beetje bij beter steeds meer bewust van dit soort toestanden. Jammer alleen dat het zo l a n g z a a m gaat. Maar ja, that’s life. Ben zelf niet altijd even geduldig ingesteld. :-)

IngKey (URL) - 23-10-’04 15:05
GeeSpot

Goeie actie van die restaurants. Lang leve de onderstroom!

GeeSpot (URL) - 23-10-’04 15:40
brigitte

Inderdaad goede actie en van een vegetariƫr in huis zijn we al naar twee. Dus doen we een aantal dagen per week allemaal maar mee met geen vlees en/of vis eten. Ik zal er rekening mee houden, dat weet ik zeker. De hele aarde wordt verkloot op deze manier.

brigitte (E-mail ) (URL) - 23-10-’04 22:57
Irene

Dat is wel iets om over na te denken.

Irene (URL) - 23-10-’04 23:44
Jaguaromac

Oww fijn te weten, hopelijk krijg ik mijn ma zover zich er ook an te houden, maar ik zal flink drammen :-)

Jaguaromac (E-mail ) (URL) - 25-10-’04 00:00
Joep Broos

voor MIJ geen kabelJOUW dus dan maar kaviaar.

Joep Broos (E-mail ) - 25-10-’04 17:56
Mieke

@ Joep: dit is heel diepzinnig ;-) maar een beetje te ingewikkeld voor ons simpele zielen.

Mieke (URL) - 25-10-’04 18:20


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.