"Watergriebel"

11 02 05 - 19:32

Dit is een recept van vroeger: watergruwel dat ik dit keer plaats in het kader van Sabdesigns Fridays Food. Mijn moeder kon ons geen groter plezier doen toen we klein waren dan met watergruwel. We vonden het allemaal heerlijk, vooral mijn zusje Wilma die het consequent 'watergriebel' noemde. Ik heb het eigenlijk na mijn jeugd niet meer gemaakt en uit een pak smaakt het helemaal niet zoals ik me dat van vroeger herinner. Ik ga het dit weekend gewoon eens maken zoals mijn moeder dat deed dus heb het recept opgezocht in haar oude kookboek. Je hebt nodig voor 4 personen:

100 gram geweekte parelgort (je moet dat best lang voorweken dus begin tijdig), 1 liter water, 3 gram zout, schil van een citroen, 25 gram pijpkaneel, 150 gram gewassen krenten en rozijnen, 3 deciliter bessensap en 50 gram suiker.

Kook de gort gaar in ongeveer 45 minuten gaar in water en zout. Voeg de krenten, rozijnen. de pijpkaneel en de citroenschil toe en laat het geheel nog een klein half uurtje sudderen. Verwijder de pijpkaneel en citroen en voeg de bessensap toe en laat het geheel nog 5 minuten doorkoken. Voeg op het laatst de suiker toe (meer of minder naar smaak). Watergruwel kan zowel koud als warm geserveerd worden.

elf reacties

Arjan

Hoe lang duurt dat voorweken ongeveer?

Lijkt mij leuk om eens te maken.

Arjan (URL) - 11-02-’05 20:04
Mieke

Het staat op de pakjes parelgort maar vroeger deed mijn moeder altijd een nachtje.

Mieke - 11-02-’05 20:09
Jaguaromac

Wat is parelgort?

Jaguaromac (E-mail ) (URL) - 11-02-’05 20:45
Mieke

Gort die van hele fijne gerst wordt gemaakt heet parelgort.Bij parelgort is ook nog het grootste deel van de zemelen en kiemen weggehaald.

Mieke - 11-02-’05 21:01
Morpurgo.nl

Geweldig, ik heb hem toegevoegd aan mijn recept log %-)

Morpurgo.nl (URL) - 11-02-’05 21:46
Kaat

Een nieuwe uitdaging erbij!

Kaat (URL) - 11-02-’05 22:21
Leibele

Beginnen jullie nu ook al met codes?Ik zal maar braaf zijn dan.Staan we gelijk.Wel een ouderwets recept hoor.Ik meen me te herinneren dat het wel lekker was,maar niet mijn favo.Zal het weer eens uitproberen.

Leibele (URL) - 11-02-’05 22:25
Mieke

Tja Leibele, door die stomme spammers moet je wel maar zodra ze wegblijven zetten we het gewoon weer uit over een tijdje.

Mieke - 11-02-’05 23:38
brigitte

Watergruwel was ik vroeger dol op. Is echt vreselijk lang geleden dat ik dat op heb. Jammer dat er suiker in moet en zonder is het natuurlijk veel te zuur door het bessensap. Ik vraag me ook af waar je parelgort zou moeten kopen??

brigitte (E-mail ) (URL) - 12-02-’05 08:53
Mieke

@ Brigitte: misschien kun je wel wat anders gebruiken om het te zoeten. En parelgort kun je hier kopen in de reformwinkel.

Mieke - 12-02-’05 11:03
Amiek

Persoonlijk gruwelde ik altijd van watergruwel. Ik zal het dus niet proberen te maken….

Amiek (URL) - 12-02-’05 12:25


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.