Bibberende badgasten

26 12 05 - 17:59

 
 

Zoals wij in Nederland de nieuwjaarsduik kennen hebben ze hier op Sylt het Weihnachtsbaden waarbij talrijke moedige zwemmers de ijskoude branding van de Noordzee trotseren. Tweede Kerstdag om 14.30 uur vindt dit festijn plaats en om twee uur waren wij op de boulevard om ons met duizenden anderen op te stellen langs de afzetting waarlangs de deelnemers naar de zee zouden rennen. Het was zonnig maar bar koud en er stond een snijdende noordenwind die het niet bepaald een doorsnee zwemtemperatuur maakte.
Toen er twintig brandweermannen het strand op kwamen en hun posten betrokken langs de afzetting drong het publiek naar voren. Na een heleboel onverstaanbaar gepraat via de luidspreker en het verschijnen van Neptunus (foto midden, klik voor groter), die kennelijk collecteerde voor een goed doel, zagen we de kerstman (foto links, klik voor groter)de trap af komen met achter zich de 103 zwemmers. Ongeveer halverwege op het strand stond een kapstok voor de badjassen en vanaf dat punt zetten de meeste deelnemers er maar even de pas in om de kou te weerstaan. Sommigen hadden zich uitgesloofd om een aardig of origineel kostuum aan te trekken en anderen hadden gewoon alles uitgetrokken met uitzondering van een sjaal, een kerst- of bontmuts (foto rechts, klik voor groter). Het aantal FKK-zwemmers was tamelijk groot, zo viel ons op. De stoet die heen ging was nog niet ten einde of de eerste mensen kwamen al weer terug, drijfnat en bibberend. Het was snel even er in en er uit en daarna linea recta naar je badgast. Een enkeling had zich beperkt tot pootje baden en hield het daarna al voor gezien. We zagen allerlei leeftijden langs komen en zelfs kleine kinderen. Daar was de mening van het publiek achter ons wel unaniem over: dat doe je niet. Kleine kinderen met zo'n kou laten zwemmen in ijskoud water is niet verantwoord en ronduit zielig.
In een klein half uurtje was de hele happening voorbij en verdrong de meute zich voor de trappen naar de boulevard om zich te goed te doen aan glühwein of ander geestrijk en warm vocht. Ook was daar het Sylter Shanty Chors te beluisteren dat liederen zong op een overdekt buitenpodium. Toen wij ook eenmaal aan de glühwein zaten merkte ik pas hoe koud ik was geworden. Ook mijn camera had er wel een kwartier voor nodig om de condens van de plotselinge temperatuurwisseling te boven te komen.
Wordt vervolg...

negen reacties

Renesmurf

De mensheid is knettergek, dat zie je keer op keer.

Renesmurf (URL) - 26-12-’05 22:46
Puur Kaat

Ik blijf het stoer vinden, zo’n ijskoude, winterse duik.

Puur Kaat (URL) - 26-12-’05 22:53
berta

Brrrrrrr….
duik zo lekker mijn bed in !!!

berta (URL) - 26-12-’05 23:24
brigitte

Ik krijg het al koud als ik de foto’s alleen al zie.

brigitte (E-mail ) (URL) - 27-12-’05 00:13
Capt. Corsaire

Heldhaftig van al die badgasten. Ik wacht wel tot van de zomer.

Capt. Corsaire (E-mail ) (URL) - 27-12-’05 01:09
V@nM@n

Voor mij mogen ze, ik duik wel onder een warme douchche

V@nM@n (URL) - 27-12-’05 10:36
wies

ohw, dat nooit meer. dacht dat ik afstierf 2 jaar geleden op texel.(heb er wel een ingeblikt stuk strand aan overgehouden).

wies (URL) - 27-12-’05 23:21
Stan

Kunnen julie me vertellen of dit evenement uitgaat van een club. Contactpersonen? Met dank.

Stan (E-mail ) - 17-05-’06 12:41
Mieke

@ Stan: geen ID, misschien even contact zoeken met de VVV op Sylt.

Mieke - 17-05-’06 16:04


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.