Googlebommetje

03 03 06 - 00:18Er waart een Googlebommetje rond op verschillende weblogs om het woord vreemdelingenhaat door te laten linken naar de website van Minister Rita Verdonk zodat je nog lang na vandaag als je op dat woord zoekt op haar site terecht komt. Eerder werd zo'n Googlebom al succesvol geworpen naar Bush (Google op 'miserable failure'), Camiel Eurlings (Google op 'gladjakker') en Balkenende (Google op 'raar kapsel'). Toch ervaar ik een kwalitatief verschil in tussen die - toch enigszins grappige - kwalificaties en het kwaadaardige 'vreemdelingenhaat'.
Het is absoluut niet dat ik het met Rita Verdonk eens ben. Het is zeker niet dat ik vind dat ze zich op een sympathieke manier manifesteert. Ik ben helemaal niet van haar politieke kleur. En ik zou echt niet graag in haar schoenen staan want ze heeft een positie waarin je het nooit goed kunt doen (je bent of te slap of te hard). Maar om iemand die een beleid uitvoert waar in dit land democratisch voor is gekozen nu persoonlijk aan te vallen met de kwalificatie 'vreemdelingenhaat' gaat mij echt te ver.
Wat je verder ook vindt van de vrouw en haar beleid, moedig is ze wel! Voor haar geen glazen plafond. Zij gaat voor waar ze voor staat. Mijn kritiek op veel politici is juist dat het ze aan moed ontbreekt.
Aan 'raar mantelpakje' of zoiets als 'haar op de tanden' had ik van harte meegedaan en ook aan andere ludiekachtige acties maar om iemand die - met instemming van de meerderheid van ons parlement (jawel!) - haar werk doet tegen de stroom in, z├│ persoonlijk aan te vallen en te veroordelen... daar doe ik niet aan mee. Dat is het ombrengen van de boodschapper terwijl je het kwaad gewoon in stand laat.
Wat vind jij? Doe jij mee? Zo ja waarom wel en zo nee waarom niet?

achttien reacties

Zezunja

Ik ben met je eens dat vreemdelingenhaat niet zo genuanceerd is en daarom de lading niet dekt. Maar als je zulke dingen leest: “De vreemdelingen worden uitgenodigd voor een gesprek met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), maar in de brief staat niets over de confrontatie met vertegenwoordigers van de Syrische regering”, werk je toch graag mee aan een actie?
Voor het hele bericht:
http://www.volkskrant.nl/binnenland/arti..

Zezunja (URL) - 03-03-’06 05:14
Mieke

@ Zezunja: ik werk graag mee aan een actie maar dan liever eentje die gaat over het beleid en de politieke keuzes die er aan ten grondslag liggen.

Mieke - 03-03-’06 08:19
Barbara

Ik vond het ook lastig. Ben het helemaal niet met het beleid van Verdonk eens, maar vind Vreemdelingenhaat een begrip dat je niet snel aan een persoon moet koppelen. Het is zo gruwelijk namelijk. Ik vond Raar Kapsel bij Balkenende erg leuk, de grap was goed. En hoezeer ik het ook oneens ben met het beleid van Verdonk, deze keer sla ik toch even over…

Barbara (URL) - 03-03-’06 08:54
Kaat

Ik vind het moeilijk, maar ik vind de hetze tegen Verdonk te ver gaan. Taida schijnt de boel opgelicht te hebben en haar familie heeft zelfs een oprotpremie van duizenden euro’s in ontvangst genomen. Ik kan me best voorstellen dat Verdonk in zo’n geval voet bij stuk houdt. Haar eindexamen had ze ook op de Nederlandse ambassade kunnen doen.

Kaat (URL) - 03-03-’06 09:02
brigitte

Ik ben het op alle punten met je eens Mieke!

brigitte (E-mail ) (URL) - 03-03-’06 09:56
Renesmurf

Ik doe zeker mee.

Ik vind vreemdelingenhaat wel mooi gekozen, maar ook takketeef, harteloze, extremist, moordenaar en dat soort dingen had ik wel oke gevonden.

Je kan zeggen van dat mens wat je wilt, ze is harstikke gestoord en dient opgenomen te worden!

Renesmurf (URL) - 03-03-’06 12:13
Chantal

Ik sluit me aan bij JOUW visie…….

Chantal (E-mail ) (URL) - 03-03-’06 12:20
Ronald

Klopt, het is weinig subtiel. Maar Verdonk ?s ook weinig subtiel. En als je dan de reacties op de googlebom leest bij geen stijl kan je weinig anders concluderen dan dat deze vrouw wel degelijk vreemdelingenhaat oproept bij een deel van de bevolking.

Ronald (URL) - 03-03-’06 13:09
Mieke

@ Ronald: denk je dat een ander bewindspersoon op die portefeuille, die hetzelfde beleid zou uitvoeren maar niet de persoon van Rita Verdonk is, iets zou veranderen aan het gedrag (en reacties) van de bezoekers van geenstijl.nl? Dat is namelijk de impact van wat je schrijft.

Mieke - 03-03-’06 14:22
Leibele

In haar laatste colum schreef ze de volgende zin:Democratie is niet voor bangeriken.Ze sluit heel veel groepen van het recht op democratie uit.Niet alleen op grond van etniciteitDat ze op allerlij manieren in de maling genomen wordt heeft ze zelf over zich afgeroepen.Enge Rita heeft geen lef.Ze is gewoon stronteigenwijs,ze neemt het niet zo nauw met de waarheid en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Leibele (URL) - 03-03-’06 15:02
Ronald

@Mieke: een ander persoon die hetzelfde beleid op exact dezelfde wijze zou uitvoeren zou niets veranderen aan dat gedrag. Ministers worden niet gekozen, dus je kunt alleen maar hopen dat de volgende minister van vreemdelingenzaken wat meer hart heeft, in plaats van hard is.

Ronald (URL) - 03-03-’06 16:00
V@nM@n

Ik ben fel gekant tegen dit kabinet… Maar niet specifiek tegen Verdonk. Ik ben het niet eens met het uitzettingsbeleid. Uitzetten oke, maar niet na vijf of zes jaar….

V@nM@n (URL) - 03-03-’06 20:33
Petra

Ik vind nog steeds dat ze moet zorgen dat mensen die hier asiel aanvragen snel duidelijkheid moeten krijgen en niet nog eens na jaren moeten vertrekken. Zolang ze dat niet in orde krijgt en met kleine puntjes probeert te scoren vind ik dat ze haar werk niet goed doet.

Petra (URL) - 03-03-’06 21:07
Mieke

Let wel, ik vind ook dat het niet deugt het beleid! Laat dat helder zijn. Ik heb van harte meegedaan aan de actie “Een royaal gebaar” omdat ik ook vind dat je mensen niet zo lang aan het lijntje kunt houden. Maar op de man/vrouw spelen door iemands persoon te koppelen aan een woord als vreemdelingenhaat vind ik ook niet bepaald een voorbeeld van hoe het dan wel zou moeten.

Mieke - 03-03-’06 23:33
Sterrenvleugel

In de Volkskrant stond een mooi artikel over het beleid van Verdonk waarin jouw punten precies aangegeven staan. Bovendien is het zo dat als er een uitzondering wordt gemaakt en direct weer enorm veel vergelijkbare gevallen opduiken.

Ik ben geen Verdonkfan, maar sta achter datgene wat je geschreven hebt en doe dus niet mee. Ik doe trouwens sowieso niet mee met dit soort acties.

Sterrenvleugel (URL) - 04-03-’06 16:47
Mieke

@ Sterrenvleugel: Ik heb het ook gelezen en was aangenaam verrast. :-D

Mieke - 04-03-’06 17:45
Menno Nicolai

Ik had het linkje na enige aarzeling geplaatst omdat ik de wijze waarop Verdonk het beleid uitvoert soms wel erg kort door de bocht vindt. Maar je hebt me ervan overtuigd dat het gebruikte woord geen pas geeft, dus ik heb de link weer weggehaald (ja, het kwaad is al geschied, maar het is toch een gebaar).

Menno Nicolai (URL) - 05-03-’06 18:25
Mieke

@ Menno: ik was eerlijk gezegd al verbaasd dat je meedeed maar ben aangenaam verrast dat je op je schreden terugkeert.

Mieke - 05-03-’06 19:13


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.