Afstudeeronderzoek Arbeids- en sociaal recht
Universiteit Utrecht
Wie ben ik?
Mijn naam is Mieke Kreunen en naast mijn werk als zelfstandig consultant en interim-manager studeer ik rechten. Ik heb daarbij speciale belangstelling voor het arbeids- en sociaal recht en ook het recht in relatie tot nieuwe media zoals internet.  Binnenkort ga ik afstuderen en ik heb voor mijn afstudeeronderzoek een onderwerp gevonden dat beide interessegebieden raakt: “De juridische valkuilen voor de webloggende werknemer”. Op dit moment zit ik volop in literatuur- en jurisprudentieonderzoek en de komende maanden wordt ook het empirisch onderzoek (van de praktijk) gehouden. En daarvoor vraag ik jullie medewerking. Ik heb overigens zelf ook een weblog (samen met mijn partner). Voel je vrij om er even rond te kijken.
 
 
De webloggende werknemer
 In Nederland is nog maar zelden sprake van ontslagkwesties vanwege uitlatingen op een weblog maar in diverse media worden webloggers wel steeds vaker gewezen op de risico’s van ‘loggen over  de baas’. Hoeveel webloggers loggen er nou eigenlijk over hun werk en hoeveel webloggers ondervinden problemen op hun werk vanwege dat loggen? Er is niet echt zicht op de praktijk van alledag en de werkelijke juridische valkuilen waar de weblogger rekening mee moet houden. Wel zijn er vele vragen:
 
·       Kun je ontslagen worden vanwege iets dat je op je weblog schrijft?
·       Mag een werkgever je verbieden te schrijven over de werksituaties of over de collega’s?
·       Als je geen namen noemt van bedrijf of collega’s, kun je dan toch problemen krijgen?
·       Hoe zit het met de vrijheid van meningsuiting?
·       Wat zijn de punten om rekening mee te houden als je over je werk logt?
·       Wat moet je doen als je toch in moeilijkheden komt door het webloggen?
      
Deze en vele andere vragen worden behandeld in de scriptie . Onderdeel van de scriptie is een onderzoek naar de ervaringen van webloggers inzake loggen in relatie tot de werksituatie.
 
 
Doe mee aan het onderzoek!
Ik zou graag willen dat er zoveel mogelijk webloggers meedoen aan dit onderzoek om in beeld te krijgen hoe de praktijk er uit ziet en hoeveel mensen wel eens problemen hebben ervaren op hun werk. Het onderzoek is anoniem en er worden geen persoonsgegevens gevraagd. Je privacy is dus optimaal beschermd en het meedoen kost een paar minuten en verplicht je verder tot niks. Als je op de button klikt wordt je doorgeleid naar de netquestionnaire die ik speciaal voor dit onderzoek maakte op de site van SurveyMonkey.
 

 
 
 
Alvast bedankt voor je medewerking!