Bericht uit Niemandsland 3

14 06 04 - 14:00

Vrouwen in Bad van Hans Hof Ensemble gaat volgens de tekst in de Oerolgids over de wonderlijke symbiose die vrouwen hebben met hun badkamer. De wereld kan stil komen te staan zodra vrouwen zich daarin terugtrekken. De set is een podium in de buitenlucht met daarop vier badkuipen gedecoreerd met typische badkameraccessoires, badlakens en doeken die te drogen hangen. Er mocht niet gefotografeerd worden, maar we hebben toch een foto van de set kunnen bemachtigen.





We hebben verder geen idee wat ons te wachten staat. Het wordt al meteen duidelijk dat beweging en dans de hoofdingrediënten zijn van de performance. Het optreden begint mysterieus en zit vol symboliek. Klassieke muziek en de stem van Maria Callas, afgewisseld met Oosters klinkende fragmenten met een zware beat, dragen bij aan het vervreemdende effect. Zo blijkt er in een van de badkuipen al een lichaam van een vrouw aanwezig te zijn, met hoofd en al gewikkeld in een satijnen doek, druipend en al alsof het een lichaam betreft dat al een tijd onder water lag. Met dit object wordt de gehele voorstelling gesold en de vrouwen dumpen dit lijf steeds bij een ander alsof het om een deel van zichzelf gaat waarmee ze even niet geconfronteerd willen worden.

De choreografie is van Maria Boll en de danseressen gaan met veel dynamiek goed tekeer op het inmiddels spekgladde druipende podium en in en en over de randen van de badkuipen. Er komt zo nu en dan wat tekst voor in het stuk, in het Italiaans, Spaans, Engels en ook in het Nederlands. Soms wordt er ook iets gezongen. Soms is het overduidelijk wat vrouwen zoal bezig houdt als ze zich in de badkamer teruggetrokken hebben, soms is de symboliek niet helemaal te doorgronden. Wat dan in ieder geval overblijft is een fascinerend boeiend visueel schouwspel dat op een fenomenale wijze wordt ondersteund door de muziekfragmenten (Wieb Gotink) en belichting (André Pronk).

Terwijl het publiek in de kilte van de avond met een extra trui, plaid of jas dit schouwspel gade slaat, staan de danseressen veelal naakt maar in ieder geval nat en druipend van het water op het podium. Op geen enkele manier is te zien dat ze daar last van hebben. Het publiek was na afloop laaiend enthousiast en de danseressen namen de ovatie van hun eerste optreden op Oerol dankbaar en stralend in ontvangst. Gedurende de hele week zal deze voorstelling s' avonds te zien zijn op Oerol.

vijf reacties

brigitte

Je hebt het erg goed omschreven Hans, dat zou mij niet gelukt zijn. Ik had er gewoon geen woorden voor maar het was wel erg indrukwekkend.

brigitte (E-mail ) (URL) - 15-06-’04 08:49
Peter

Hier nog enkele minirecenties van eerdere voorstellingen. Ik vond het in ieder geval indrukwekkend en zeer bijzonder. http://www.moose.nl/inhoud/minirec/voors..

Peter (URL) - 15-06-’04 12:44
hans

Dank je Brigitte! :)

hans (E-mail ) (URL) - 15-06-’04 12:54
hans

Leuk Peter! Dit is inderdaad een mooi aanvullend stukje:)

hans (E-mail ) (URL) - 15-06-’04 12:55
Mieke

Ik heb nog veel reacties gehoord op de voorstelling later in de week. Sommige mensen hadden overigens wel het kritiekpunt dat het net wat te lang duurde maar iedereen vond het wel een geweldige voorstelling.

Mieke (E-mail ) (URL) - 18-06-’04 22:11


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.