Bericht uit Niemandsland 5

15 06 04 - 13:00

Overwintering op de Elvis Plak



Foto copyright Miwian/H

De Elvis Plak is de aansprekende naam van de theaterlokatie waar we Het Behouden Huysch van Toneelgroep Oostpool gaan zien. Een grote tent in een weiland onder aan de duinenrij bij het Heartbreak Hotel. Als het ?hek? open gaat krijgen we instructie om in een halve cirkel om de tafel heen te gaan staan die voor de tent buiten staat. Een ijzingwekkend gebrul klinkt uit de tent. Vijf mannen springen naar buiten en één voor één op de tafel waar zij ons uitleggen dat zij respectievelijk hun been, hun oren, hun ogen en hun tong verloren tijdens de barre overwintering op Nova Zembla. En dan worden we uitgenodigd in de tent om te zien hoe dat allemaal zo gekomen is.
We zien het zelfgebouwde Behouden Huysch waarin de Terschellinger zeevaarder Willem Barentz en zijn mannen overwinteren op Nova Zembla. Het schip is vastgevroren, de wind ijzig guur en buiten liggen de hongerige ijsberen op de loer. We zijn er getuige van hoe één voor één de mannen de pineut zijn om buiten te gaan kijken op de ijsschots of de dooi al inzet. Alle uitstapjes naar buiten van de mannen hebben fatale gevolgen dank zij de ijsberen ? van wie we af en toe een glimpje opvangen en het bloedstollend gebrul horen ? en de vrieskou die oren en ogen doet afsterven. Ondertussen wordt ons duidelijk dat zich aan boord een vrouw bevindt, de verloofde van één van de mannen die zich, als ketelbinkie Vink vermomd, bij de bemanning heeft gevoegd. Als het gesprek komt op hoeveel de mannen hun vrouw missen houdt Vink het niet langer en verraadt zij zich aan haar verloofde. Net op het moment dat kapitein Barentz het dissidente stel de deur uit wil zetten als voer voor de ijsberen zien we de zonnestralen door de deur naar binnen schijnen. Het dooit!!! Eind goed al goed bij deze geschiedkundig volstrekt onverantwoorde interpretatie van de gebeurtenissen uit 1596. De voorstelling was niet alleen professioneel en voorzien van fantastische muziek en lichteffecten maar ook nog eens vol vaart en originele grappen en woordspelingen. Wat eerst een slappe - zogenaamd dolkomische - klucht leek te gaan worden bleek een intelligent en snedige parodie op een echt oud-hollandsch drama waar we echt van hebben genoten.

twee reacties

brigitte

Echt een geweldige voorstelling inderdaad, en ook een prachtige foto zeg!

brigitte (E-mail ) (URL) - 18-06-’04 08:40
Hans

Dank je Brigitte:)

Hans (E-mail ) (URL) - 18-06-’04 10:51


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.