Bericht uit Niemandsland 8

17 06 04 - 09:31

Betoverend circus




We waren bij de voorstelling van Cirque met de titel 'Smile at the foot of the ladder'. Een fantastische voorstelling van het gezelschap Cirque uit Montreal op basis van het verhaal van Miller over de clown August die wanhopig op zoek is naar zichzelf. Als clown heeft August veel succes maar hij wil meer, hij wil mensen happy maken. Hij maakt een act waarbij hij in de piste zit glimlachend naar de maan waarnaar een ladder reikt.
De voorstelling begint met een koordanseres die een virtuoze act neerzet. Ik had net tegen Hans gezegd dat het hier geen gewoon circus betrof en begon toen te twijfelen aan mijzelf. Was dit nou toch gewoon circus? De volgende act was een vrouw die het verhaal van August begon te vertellen. Mmm, waar gaat dit naar toe? Gaandeweg ontspint zich een wonderbaarlijke mengeling tussen het verhaal van August en de trucs van de artiesten die met hele simpele middelen de bezoekers betoveren. Geweldig is de act waarbij de clown zich schminkt op het podium en de metamorfose zich voor onze ogen voltrekt. De acrobaat speelt de ene keer met een opgerolde loper, de volgende keer met één kegel (op straat zie je artiesten die het niet doen met minder dan vier of vijf), dan weer met een bezem en een jas en wij kijken ademloos.
De koordanseres komt een aantal malen terug met dromerige poëtische interventies in prachtige kostuums die in een voorstelling van hun collega?s ?van de zon? (Cirque du Soleil) niet zouden misstaan. De muzikant speelt een aantal wonderlijke, wellicht zelfgemaakte, instrumenten. Een soort doorontwikkelde zingende zaagmachine en een alternatief drumstel met metalen schalen. Het geluid lijkt wel een beetje op dat van een Indonesisch gamelanorkest.
De clown is mijn favoriet en speelt ook de hoofdrol in de vervlechting met het verhaal van August. Als August er mee ophoudt in het verhaal schminkt zij zich op het toneel af. De slotact is van haar. In een soort bootje aan touwen roeit zij door de lucht totdat ze staand door de nok van het circus cirkelt. De touwen worden korter gemaakt en met haar verdwijnen door een gat in de tent helemaal bovenin eindigt de voorstelling.
De Oerolkrant schrijft: 'een prachtige verbeelding van de zielenroerselen van een circusartiest die zichzelf verliest in de illusies die hij in de piste oproept? en daar kunnen wij het alleen maar mee eens zijn. En beslist geen ?gewone? circusvoorstelling maar iets heel bijzonders!

vier reacties

Nijntje

Dit lijkt me idd een heerlijke voorstelling te zijn, had ik wel bij willen zijn!

Nijntje (E-mail ) (URL) - 18-06-’04 09:43
Peter

Wat let je Nathalie? Leuk voor volgend jaar? Een lang weekendje Terschelling. Misschien kunnen we dan wel een groter huisje huren ;-)

Peter (URL) - 18-06-’04 10:16
Hans

We huren gewoon een bungalow park af;)

Hans (E-mail ) (URL) - 18-06-’04 10:50
Mieke

Laten we hopen dat er volgend jaar een Oerol is. Het festival is financieel een hachelijke onderneming en een goede injectie is nodig om het voorbestaan er van te garanderen. Draag je de cultuur op Oerol een warm hart toe, wordt dan sponsor (vriend) van Oerol. Het kost je maar € 12,50 per jaar. Voor meer info kun je gaan naar Oerol

Mieke (E-mail ) (URL) - 18-06-’04 22:20


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.