Bericht uit Niemandsland 11

19 06 04 - 00:26




Er was op Oerol ook een gratis voorstelling, die van Royal de Luxe. Nou zul je misschien denken 'al dat straattheater is ook gratis toch?' en dat is niet onwaar maar ook niet waar want die straatartiesten gaan aan het eind van hun voorstelling uiteraard wel met de pet rond. Zij krijgen alleen hun reiskosten betaald door de Oerolorganisatie en de rest moet dus komen van ons als publiek. Maar goed, de kaartjes voor de voorstelling 'Soldes! Deux spektacles pour le prix d'un' kunnen op vertoon van Oerolpaspoort worden afgehaald op De Westerkeyn (dank je wel sponsor NAM).

Op Parc de Chèvres in Midsland Noord staan drie enorme tribunes opgesteld die plaats bieden aan een paar honderd mensen. Daarvoor een ruime set met een draaiplateau als centrum. Het is een beetje onduidelijk wanneer het begint. Er lopen allerlei mensen heen en weer maar de muziek uit de luidspreker is inmiddels gestopt en we horen allerlei mensen praten in het Frans in de microfoons over 'Hamlet' en 'Le malade imaginaire'.

'Hemeltje', denk ik, 'mijn Frans is niet zo al te best'. Ik hoop maar dat ik het kan volgen. Tegelijkertijd denk ik: 'maar dat geldt toch ook voor het gros van de mensen op deze tribune, dus het zal er wel niet toe doen'. En dat is ook zo. Al snel voltrekt zich op het podium een kakafonie van circus, show, kleding, muziek, effecten, teksten en het is te veel om allemaal tegelijk te volgen. Het is zoals de Niemandskrant in de recensie zegt: een hilarisch pandemonium met heerllijke oude theatermiddelen, die het vanwege de armlastige situatie van het gezelschap (in dit stuk) één voor één begeven of oncontroleerbaar worden.

Het is een gekkenhuis op het podium met als grande finale de totale 'verbouwing' van het podium waarbij de 'darmen' van sommige spelers vermengd worden met inmiddels gevallen sneeuw en het 'bloed' van anderen en iedereen elkaar gek maakt op het draaiplateau.

De taal bleek geen probleem omdat het ging om het schouwspel, het drama en het theatrale van het stuk waarvan de scenes hooguit geleend waren van Shakespeare en Molière. Het was een lust voor het oog met geweldige muziek en geluidseffecten.

twee reacties

brigitte

Klinkt alsof je ogen en oren tekort moet zijn gekomen om alles te zien.

brigitte (E-mail ) (URL) - 19-06-’04 11:18
Mieke

Nou inderdaad kwam je ogen en oren te kort zeg! Plus dat ik in ieder geval in het begin nog mijn best deed om de Franse tekst te volgen.

Mieke (E-mail ) (URL) - 19-06-’04 13:21


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.