Koken & eten

06 09 04 - 14:29

Naar aanleiding van de op handen zijnde chocoladetaartbattle ontstaan uit een eerder logje van Hans leek het me goed ook de oude logjes over koken en eten eens op te diepen uit het oude weblog-archief. Hier zijn ze dan en ja inderdaad, ook de beroemde chocoladetaart die een beetje van Jamie is en een beetje van mij.


18 januari 2004

Portobello met slakken

Koken is een van onze favo bezigheden. Gezellig samen in de keuken met een glaasje wijn en daarna bij kaarslicht genieten van het resultaat

Ik moet toegeven dat Mieke het enthouiasme voor koken bij mij wakker heeft gemaakt. Met haar hulp op de achtergrond doet ze vaak alsof ik een aankomend chef kok ben en complimenteert me dan vervolgens met de gerechten die uit haar repetoir komen. Op mijn verjaardag kreeg ik als blijk van waardering voor mijn vermeende vorderingen een echt Sabatier koksmes. Hier ga ik dan vooral de cherry-tomaatjes mee te lijf.

Het komt natuurlijk ook regelmatig voor dat we iets nieuws proberen en dan zelf verbluft zijn over het resultaat. Dat was gisteren weer het geval met het volgende simpel te bereiden voorgerecht:

Haal twee grote portobello paddestoelen en een dozijn met slakken en kruidenboter gevulde slakkenhuizen. Snij de steel uit de Portobellos en bak ze aan beide zijden in een koekepan licht aan. Maak ze vervolgens klaar voor een gang door de oven en drappeer in een cirkel op iedere portobello zes slakkenhuizen. Strooi in het midden wat kaas en plaats ze 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.



Eenmaal uit de oven en opgediend haal je de slakken uit het slakkenhuis De slakken verdeel je over de portobello, de huizen leg je decoratief op de rand van je bord.

Dit is voor ons een blijvertje en zal worden toegevoegd aan het zich uitbreidende gezamenlijke kookboek.



Geplaatst door Hans




01 maart 2004

Koken: Geen vlees behalve...

Ik eet al jaren geen vlees meer. Gewoon omdat het ik niet echt lekker vind maar ook omdat het helemaal niet nodig is in je voedsel om gezond te blijven. Maar zo heel af en toe maak ik wel eens een uitzondering. Soms is dat omdat iemand het (nog) niet weet dat ik geen vlees eet maar soms ook vanwege onderstaand gerechtje dat erg lekker is. Het heet Banh Phoug Tom en is een Vietnamees hapje. Je hebt nodig:



100 gram ossenhaas

1 teentje knoflook

stukje sereh van 3 cm

2 tl (sesam)olie

1 el Vietnamese vissaus

1 tl maizena

1 spaanse peper

2 stoneleeks of bosuitjes

4 takjes verse koriander

3/4 velletjes eetbaar rijstpapier (toko)

24 stukjes kroepoek oedang

Snij de ossenhaas in 12 dunne plakjes en halveer die. Pers de knoflook, snij de sereh fijn en meng dit met de olie, vissaus en maizena. Schep de biefstukjes er door en marineer het minstens 3 uur. Verwijder de zaadlijsten uit het pepertje en snij het fijn. Snij de stoneleeks in ringetjes en meng die met de fijngesneden korianderblaadjes.

Bereiden: spoel het rijstpapier onder warm water , knip stukjes ter grootte van de kroepoekjes en leg op ieder kroepoekje een stukje rijstpapier. Schroei de ossenhaasjes aan beide kanten dicht op hoog vuur, verdeel ze over de kroepoek en garneer met de kruiden. Het is extra leuk om ze te serveren op een chinees matje of een bananenblad (toko).


Geplaatst door Mieke




20 april 2004

VakZuid



We zouden naar Panama gaan om te eten maar dat bleek dicht op maandag. Een collega van mij zei dat dit ook maar goed was omdat Panama een lekker terras heeft dus dat je daar met mooi weer naar toe moet gaan. Goede raad was dus duur maar kwam in de vorm van het idee om naar VakZuid te gaan, een leuke trendy tent in het Olympisch Stadion in Amsterdam Zuid. De lounge geeft uitzicht â?? op grasspriet ooghoogte â?? op de binnenring van het stadion en bij je drankje kun je de sporters zien trainen op de atletiekbaan. In het restaurant kun je kiezen uit een kaart met oosters getinte gerechten (standaard bij ieder bord vind je eetstokjes èn bestek). Jammer dat de tussenvloer niet beschikbaar was om te eten want daar heb je weer uitzicht op de binnenring van het stadion. VakZuid heeft een terras aan de buitenkant van het stadion meteen aan het water. Het eten was heerlijk en de sfeer prettig. Het was er druk, kennelijk grotendeels met bezoekers van de zalen die verhuurd worden voor zakelijke doeleinden.

Lekker gegeten hebben we zeker, met een supertoetje als afsluiting, en toen we buiten kwamen werden we als extraatje nog even getrakteerd op de prachtige lucht van bijgaande foto. Een tent om te onthouden. En met een goede en prettig lichte parkeergarage, dat is ook een belangrijk voordeel.




13 mei 2004

Koken: Zalm voor Hermien

We hebben al samen gekookt en gegeten in mijn nieuwe stek, die overigens nog niet helemaal aan kant is. Maar deze keer zou ik koken voor Mieke. Heel toevallig kom ik een blad tegen dat de Culinaire Courant heet, met daarin een recept van Jon Sistermans. Het mooiste is dat het recept de naam heeft 'Zalm voor Hermien'. Laat Hermien nou een doopnaam van Mieke zijn, dus dat was heel toepasselijk. Een beetje een vreemd gerecht want het is de combinatie Zalm en verse Zuurkool. Dat laatste was gezien de tijd van het jaar natuurlijk alleen in voorverpakte zakjes te krijgen. Ook merkwaardig was dat 'merg' een onderdeel was. Zou vegetarische Mieke daartegen gaan protesteren? Verdere ingredienten Rozemarijn, rode peper, creme fraiche, tuinkruiden, uitje, olijfolie en peper en zout.

Het recept lukte deze onervaren kok vrij goed. Behalve dan de creme fraiche die maar niet stijf te kloppen was en de muren, het kookstel en mijn pantalon die onder de olijfolie zaten. We hebben daarentegen heerlijk gegeten en het uitgewerkte recept met instructie is hier te vinden (als de pagina niet op komt even zoeken op 'Hermien')


Geplaatst door Hans




17 mei 2004

Koken: Maaltijdsoep, beetje anders

1 bakje paddestoelenmelange

2 el olijfolie

teentje knoflook

half zakje italiaanse kruiden

1 dl medium dry sherry

2 kruidenbouillontabletten

1 pak koelverse tortelloni met ricotta en spinazie

3 cm citroenschil in dunne reepjes

geraspte pittige kaas en soepstengels

De helft van paddestoelen fijnhakken en de rest in mooie plakjes snijden. Verhit olie in een wok en bak de gehakte paddestoelen met de knoflook en driekwart van de kruiden op hoog vuur in een paar minuten bruin. Voeg daarna de sherry, acht dl water en de bouillonblokken toe. Breng het geheel aan de kook en laat het 10 minuten zachtjes koken. Kook ondertussen de tortelloni gaar. Zeef de bouillon boven een andere pan. Voeg de gesneden paddestoelen, de citroenreepjes en de rest van de kruiden aan de bouillon toe en laat het geheel nog drie minuten koken. Leg de tortelloni in diepe borden en schenk de bouillon er over. Serveer de soep met versgeraspte pittige kaas (bv grana padano of gewone oude kaas) en grissini (Italiaanse soepstengels). Voor de vleeseters staat op de site van AH een variant met vlees.


Geplaatst door Mieke




24 mei 2004

Koken: Taart voor chocoladefreaks

De foto van dit recept staat bovenaan dit artikel. Twee onderdelen te weten het kruimeldeeg en de vulling.

Voor het kruimeldeeg op basis van een bakvorm van 30 cm:

125 gram boter

100 gram poedersuiker

mespuntje zout

250 gram bloem

2 eierdooiers

2 eetlepels water

Roer boter, suiker en zout romig en meng met bloem en eidooiers. Als het op grof broodkruim lijkt voeg er dan een beetje water aan toe en vorm een bal. Bestuif je bal met een beetje bloem en rol uit tot een dikke worst die je in huishoudfolie gewikkeld tenminste 1 uur in de koelkast legt.

Daarna snij je plakjes van je deeg van ongeveer 0,5 cm dik en bekleed daarmee het ingevette bakblik. Druk de stukken tegen elkaar en laat het dan weer een uur rusten (liefst in de vriezer). Bak daarna de taart ongeveer een kwartier op 180 graden en laat de bodem afkoelen.

En voor de chocoladevulling heb je nodig: 3,2 dl slagroom, 2 afgestreken eetlepels tafelsuiker, een mespuntje zout, 120 zachte boter, 450 gr goede chocolade in stukken (ik gebruik altijd donkere callets), 1 dl melk en cacaopoeder om mee te bestrooien.

Breng slagroom, suiker en zout in een pan aan de kook. Haal van het vuur zodra het kookt en voeg boter en chocolade toe. Roer tot alles volledig gesmolten en gemengd is. Laat het mengsel iets afkoelen en roer er de koude melk door totdat het mengel glad en glanzend is. Giet het mengsel in de afgekoelde taartbodem en verdeel de vulling gelijkmatig. Laat de taart in 1-2 uur afkoelen in de koelkast en bestuif hem met cacaopoeder. Met dank aan Jamie Oliver.


Geplaatst door Mieke

zeventien reacties

Anne-Floor

Oh, dat ziet er allemaal goed uit!!

Anne-Floor (URL) - 06-09-’04 15:06
LadyBass

Mmmm ziet er erg goed uit. Goede tip ook van die donkere callets (en wat een heerlijke webshop), ik gebruik altijd de Delicata extra bitter. Smelt ook mooi regelmatig. Nu staat de cake voor mijn witte chocolade-aardbeientaart in de oven. Die mislukt altijd, maar ik heb een backupplan klaar ;)

LadyBass (URL) - 06-09-’04 15:48
Kaatje

Oh hou op, ik wou net gaan lijnen….:-(

Kaatje (URL) - 06-09-’04 17:09
Mieke

Ik ook. Morgen ga ik voor het eerst in lange tijd weer naar de sportschool. Wens me maar sterkte. Hoewel, als ik eenmaal weer in het ritme zit dan gaat het weer vanzelf, net als vroeger.

Mieke - 06-09-’04 17:17
LadyBass

Sterkte op de sportschool. In de serie secundaire arbeidsvoorwaarden heb ik weer het goede voornemen een sportkaart te nemen op de uni. Ik geneer me alleen een beetje tussen die leuke blije jonge dunne studenten in de rij te staan. Maar een keer diep ademhalen.

LadyBass (URL) - 06-09-’04 17:35
Mieke

Gewoon doen. Voer je voornemen maar snel uit voordat het weer over gaat. Ik zal jullie op de hoogte houden van mijn sportavonturen. Misschien wel een nieuwe categorie: ‘aan de lijn’.

Mieke - 06-09-’04 17:39
LadyBass

Doe ik. Voor dat het ‘aan de lijn’ echt begint nog een chocoladetaart bijeenkomst regelen?

LadyBass (URL) - 06-09-’04 17:49
Mieke

Misschien eerst een paar kilootjes er af trainen, dan zit de gang er in en kunnen we wel wat hebben denk ik. (joker)

Mieke - 06-09-’04 17:59
V@nM@n

Oh my Lord, dat ga je toch niet mee gooien naar iemand, kunnen we er beter taarteetwedstrijden van maken. Wie het meeste op heeft krijgt een taart mee voor onderweg.

V@nM@n (URL) - 06-09-’04 19:55
Mieke

Misschien is het goed om een misverstand uit de wereld te helpen. Ik was nooit van plan om met mijn kostbare taart te gooien. LadyBass ook niet. Jaguaromac die zich ook gemeld had als taartenbakker ook niet. Wij treden tegen elkaar in het strijdperk op smaakniveau, geur en textuur kortom kwalitatief gebied. Misschien voor sommigen onder jullie een teleurstelling dat er niet gegooid gaat worden maar als je belangstelling hebt voor het eten van onze producten kun je hier je belangstelling kenbaar maken. We zullen je dan laten weten wanneer DE DAG is.

Mieke - 06-09-’04 20:57
Puur Kaat

Het is jammer dat ik al gegeten heb!

Puur Kaat (URL) - 06-09-’04 22:13
Peter

Die chocoladetaart is inderdaad heeeeel eerrrgggg lekker (en slecht :P). Brigitte heeft hem ook een keer gemaakt, echt Yummie!!

Peter (E-mail ) (URL) - 06-09-’04 22:36
Nijntje

Ik ben wel heel benieuwd naar de datum van DE DAG, wil supergraag komen proeven en in de jury zitten. Of wil je der graag nog een ananastaart bij, of liever een appeltaart, toch maar de rijstflan?

Nijntje (URL) - 06-09-’04 22:49
Mieke

Over de datum moet nog vergaderd worden door de deelnemers aan de battle. Bovendien moeten we gezien de overweldigende belangstelling ook nadenken over een lokatie. Maar je staat genoteerd. En al die taarten die je noemt zijn ook overheerlijk. MOET ik kiezen?

Mieke - 06-09-’04 23:04
Brigitte

Hmm ik houd me aanbevolen voor zo’n dag :-)

Brigitte (E-mail ) (URL) - 07-09-’04 12:48
berta

Dit ligt me meer dan sporten!!!

berta (URL) - 07-09-’04 19:09
Rickosss

Ohhhhh, kwijl

Rickosss (E-mail ) (URL) - 08-09-’04 11:23


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.