Cool!

14 01 05 - 17:59



De sekte noemen de vrienden van Abdel, Hamid en Jeffrey de Glen Mills School, het heropvoedingsinstituut in Wezep. De jongens die daar werken aan een leven zonder criminaliteit krijgen tijdens hun verlof de wind van voren. Mietjes zijn het. Verraders. Wie wil er nou een nette burger zijn?

Van de week heb ik de film Cool! van Theo van Gogh gezien (hij was op TV maar ik had de DVD al in huis). Op zich geen meesterwerk en geen fantastische acteerprestaties. Bijzonder aan de film is dat het een initiatief is van de Glen Millsschool in Wezep die onderdeel is van de Hoenderloogroep voor Jeugdzorg en Onderwijs. De Glen Millsschool haalt criminele jongeren voor minimaal acht maanden uit de samenleving en in die periode worden ze met behulp van strenge discipline, onderlinge controle en groepsdruk het recht pad opgeholpen. Om de werkwijze van het (uit Amerika afkomstige) Glen Millssysteem meer bekendheid te geven werd deze film gemaakt door Theo van Gogh naar een scenario van Theodoor Holman en Gijs van de Westelaken.

Interessant aan de film is dat er een poging wordt gedaan het gedrag van probleemjongeren te nuanceren zonder terecht te komen in allerlei verklaringsmodellen. Het wordt niet mooier gemaakt dan het is. Die jongens zijn gewoon crimineel en geweldadig, that's it. De cast bestaat voor het grootste deel uit jongen die op de Glen Mills School intern zijn of zijn geweest. Zij spelen personages die dicht bij hun eigen levens staan en daardoor ontstaat authenticiteit en geloofwaardigheid en ook de raps die door jongens van de Glen Millsschool zijn gemaakt dragen bij aan de kracht van de film. De keiharde manier waarop de leerlingen op de Glen Millsschool elkaar corrigeren en de interactie met de leiders levert hier en daar dramatische goede (documentaire-achtige) fragmenten op.

Dat alles staat alleen in schril contrast met het dunne clichematige verhaal waarin e.e.a. is ingebed. Daarin spelen ondermeer de acteurs Johnny de Mol, Katja Schuurman en Thijs Romer een rol, nog opgeleukt met een kort bijrolletje voor Gerrit Zalm als bankdirecteur. De combinatie tussen een melodramatisch liefdesverhaal en een realistisch portret van de Glen Millsschool is waar de film uiteindelijk aan ten onder gaat. Van Gogh is in deze schizofrenie verstrikt geraakt en dat levert een flauwe film op die wel informatief is als het gaat om de werkwijze van de Glen Millsschool maar daar houdt het dan ook wel mee op. Kijk hier voor meer informatie over de Glen Millsschool.

DVD kopen?
Cool!<br  />Johnny de Mol
Cool!
Johnny de Mol

acht reacties

V@nM@n

Ik had deze verwoording al eerder gehoord en heb me dan ook niet gewaagd om dit zelf in de praktijk te gaan kijken.

V@nM@n (URL) - 14-01-’05 20:03
IngKey

De film viel mij erg tegen.

Interessanter was het interview met één van de hoofdrolspelers (ben zijn naam even kwijt), een paar weken terug. Waarin hij oa. aangaf heel veel baat te hebben gehad aan zijn tijd op de Glen Mills School.

IngKey (URL) - 14-01-’05 21:43
brigitte

Ik heb eens een artikel gelezen in Psychologie Magazine over deze school en het leek mij wel een hele goede school. Volgens mij werkt het wel.

brigitte (E-mail ) (URL) - 15-01-’05 00:29
Micheline

Ik ben wel benieuwd waarom je de DVD gekocht had. Had je de film al eerder gezien?

Micheline (URL) - 15-01-’05 22:45
Mieke

@ Micheline: nee, niet eerder gezien maar ben zelf vroeger werkzaam geweest in de Jeugdzorg en ook bij de Hoenderloogroep. Daarom heb ik de DVD gekocht toen ik hem in zo’n bak van 5 euro zag liggen onlangs.

Mieke - 15-01-’05 22:50
mowel ghebbreyohanes

ik vond de film een beetje saai,,, maar vond hem wel goed gemaakt er zat niet egt een verhaal in.
de reden dat ik hem heb gekocht is dat ik er elf ook heb verbleven////

mowel ghebbreyohanes (E-mail ) - 05-07-’07 21:53
Linsey Meijer

Ik woon zelf op een internaat vn Hoenderloo Groep.
& Glen Mills zal wel helpen. Maar dan meoten
de jongens er zelf ook aan geholpen willen worden
en niet een spelletje moeten spelen.

Linsey Meijer (E-mail ) - 09-09-’07 18:43
Joep de bruijn

ik heb zelf ook 18 maande in glen mills verbleven vandaar ook die film heb gezien vond hem niet zo super maar wel bijzonder is dat die jonges van gms komen en dat is wel leuk natuurlijk.
glen mills helpt zeker wel maar de meeste die ik ken en nu al een tijd in de maatschappij zijn zijn al zeker terugvallen ik criminele zaken ik zelf ook een paar keer

Joep de bruijn (E-mail ) - 19-09-’07 13:19


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.