Jean Toots Thielemans benefietconcert

06 04 05 - 14:32Toots Thielemans weet met zijn 83 jaar nog voor aardig wat opwinding te zorgen. Samen met (blinde) pianist Bert van den Brink gaf hij gisterenavond een benefietconcert voor de noodzakelijke maar kostbare verbouwing van het Beauforthuis. Het concert was snel uitverkocht en ook de veiling van de laatste 10 kaarten via onze site liep voorspoedig. Een veel gehoorde opmerking daarbij was "het is mijn grote wens om Toots nog een keer te zien optreden".

Gisteren was het dan zover. De bescheiden Belg die met letterlijk alle grote namen van uit de jazzwereld gespeeld heeft was in Austerlitz. Het voormalige kerkje deed zijn oorsprong eer aan, het was bijna een religieuze gebeurtenis. De pers was buiten de deur gehouden, fotograferen was niet toegestaan en dat alles om de intimiteit van het optreden te waarborgen. Mieke en ik hadden unieke plaatsen op het podium. Ik zat zo dicht achter Bert van den Brink dat ik hem aan had kunnen raken zonder van mijn stoel te komen. Ik had ook een uniek zicht op Toots die schuin achter de piano zat en met zijn aandacht vaak op Bert gericht was, waardoor hij automatisch ook in mijn richting keek. Bert van den Brink nam de leiding in de keuze van het repertoir en improviseerde er lustig maar vaak ook subtiel op los.

Toots liet zich wat dat betreft leiden en viel, zoals hij dat zo mooi kan, in, met zijn fluwelen mondharmonicageluid. Heel toepasselijk werd ingezet met twee 'spring'-nummers, waaronder 'You must believe in spring' van Michel Legrand. Bert speelde zo nu en dan geniaal en Toots zat dan quasi bedenkelijk te kijken of maakte grapjes als Bert zich leek te verliezen in zijn improvisaties. De sfeer was heel relaxed en soms bijna devoot zoals tijdens een sublieme uitvoering van 'My funny valentine'. Tijdens een kleine anekdote over een muzikaal bericht van Toots op Bert's antwoordapparaat mocht Bert Toots z'n 'broodje' even lenen en bleek dat ook Bert verdienstelijk mondharmonica speelt. Vele klassiekers passeerden de revue en het publiek volgde het allemaal ademloos behalve toen Toots ging fluiten, toen floot de zaal spontaan mee. Zijn allergrootste succes 'Bluesette' werd op gitaar gespeeld en ook het obligate Yesterday van de Beatles kreeg op gitaar een verfrissende aanpak. Toots deelde nog met het publiek dat hij het zo fijn vond om zo met Bert op te treden want dan had hij weer kans om zijn 'gevoeltje' te laten spreken. Collega-artiesten zaten er ook volop in de zaal. Ik zag vanaf mijn verhoogde positie op het podium Iain Matthews in de zaal en meende ook nog Ruud Jacobs (de broer van) aan de andere kant van het podium waar te nemen.

Na afloop was er de traditionele trekking van de loterij waaronder 'op de foto met Toots'. De eer was aan mij om die foto te maken en zodoende kon ik ook bovenstaande foto maken van Toots & Bert gebroederlijk samen op het pianokrukje (klik foto voor vergroting). Na afloop kreeg ik nog de kans om even relaxed 'een op een' met Toots over muziek te praten, waarbij hij me uitnodigde om hem tijdens North Sea Jazz weer eens op te zoeken. Mieke maakte op haar beurt van dat gesprek weer foto's dus ik heb er ook een aantal van mezelf met deze levende legende en dat vind ik wel erg leuk.

Foto's

twaalf reacties

brigitte

Klinkt als een superavond. Jammer dat wij er niet bij konden zijn. Maar wel erg leuk dus en ook een mooie foto. Heel speciaal hoor.

brigitte (E-mail ) (URL) - 06-04-’05 17:31
Mieke

Het is zo speciaal als je zo dicht bij die artiesten zit als wij op het podium zittend, dan ben je als het ware in hun energie opgenomen en dat is wel een hele bijzondere ervaring. Zeker gisterenavond was het dat omdat het vonkte en sprankelde tussen Bert en Toots. Wat een kanjer, allebei!

Mieke - 06-04-’05 17:33
Paul

Echt, ik dacht dat Toots al dood was.

Paul (URL) - 06-04-’05 20:03
Nijntje

Een hele eer om naar het optreden te kunnen gaan van zo’n fantastisch man. Een groot muzikant en toch heel bescheiden. De Belgen zijn terecht trots op hem!

Nijntje - 06-04-’05 20:03
Hans

@ Paul, gisteren was hij nog springlevend ;-)

Hans (URL) - 06-04-’05 20:14
Hans

@Nijntje: Zelfs de Nederlanders zijn trots op hem:-)

Hans (URL) - 06-04-’05 20:15
Janneke

Jean Toots Thielemans, wat een mooie man vind ik het! Mooi in de zin van zijn uitdrukkingen als hij speelt. Dat doet zo veel! Natuurlijk, het gaat allereerst om de muziek maar als je hem dan ziet spelen… kippenvel! Hij treedt nog regelmatig op, volgens mij? Heb hem de laatste tijd iig ook een paar keer op televisie gezien.

Maar ik zat net toevallig op internet te kijken naar het Beauforthuis, er rijdt geen openbaar vervoer daar? (althans geen bussen/treinen – (regio)taxi wordt me te duur) Dat is nou jammer…

Janneke (URL) - 06-04-’05 20:22
V@nM@n

En deze man zal wel altijd een legende blijven…

V@nM@n (URL) - 06-04-’05 20:44
Hans

@Janneke: Misschien kunnen we wat voor je regelen vanaf station Driebergen/Zeist. Laat maar weten als je ergens naar toe wilt (in het Beauforthuis programma):-)

Hans (URL) - 06-04-’05 20:46
Anne-Floor

Geweldig! Toots is inderdaad een levende legende!

Anne-Floor (URL) - 07-04-’05 15:31
Janneke

@Hans: het ging me om een optreden van Katinka Polderman, maar ga haar nu al ergens anders zien, dus is niet nodig. Blijft vervelend voor een theater/concertzaal om slecht bereikbaar te zijn per OV, lijkt me. Maar hoe dan ook, bedankt! :)

Janneke (URL) - 08-04-’05 13:15
Amiek

Heerlijk jullie stukjes over theater. Zo blijf ik toch “bij” zonder dat ik iets zie!

Amiek (URL) - 09-04-’05 17:48


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.