Ali B en het leven van de straat

10 04 05 - 12:35Gisteravond was de laatste keer dat Ali B vertelde en rapte over het leven van de straat in Frascati in Amsterdam en wij waren er bij. Je zult je je misschien afvragen wat wij op onze leeftijd bij de voorstelling van zo'n rapper te zoeken hebben maar ik las over de voorstelling van Ali B bij Hanneke Groenteman, die er geweest was net na de moord op Theo van Gogh en ik heb toen meteen kaartjes besteld. Hanneke noemde Ali B een lichtpuntje en ik ben het helemaal met haar eens.

De zaal was gevuld met publiek in de leeftijd van 10 tot 60 jaar en alles er tussenin. Het aantal jonge bezoekers was opvallend, al werden velen wel vergezeld door vaders en/of moeders. En de sfeer zat er vanaf het eerste moment goed in.

Ali B. wordt op het podium bijgestaan door een fantastisch gezelschap afkomstig uit alle windstreken: zanger Brace, rapper Mi-Jezz, human beatbox Mc Aldrin en muzikanten Nerko, Deniz en Hedzer. Het gezelschap is gekleed in djelleba's en hiphopkleding, een bijzondere combinatie. Natuurlijk komen de bekende raps van Ali B allemaal voorbij in het programma zoals 'Het leven van de straat', 'Wees op je hoede', 'Geweigerd.NL' en 'Ik ben je zat'. Daar tussendoor zien we een standup comedian van formaat aan de gang die zowel met de actualiteit als met het publiek speelt, plaagt, uitdaagt en confronteert maar vooral vertelt over zijn gevoel.

Het publiek is meteen bij de show betrokken, er wordt geklapt, meegerapt en Ali B zoekt in zijn standup onderdelen contact met een aantal mensen uit het publiek waarvan sommigen uiteindelijk op het toneel belanden. Zo ook een jongen en een meisje van een jaar of 11 die een rap mee mogen doen en dat doen met precisie en een overgave die niet alleen verwondert maar ook raakt. Ali B mag dan wel onze nationale troetel-Marokkaan zijn (zijn eigen woorden) maar hij is ook boos over allerlei dingen en uit dat op een manier die aanspreekt bij mensen van alle leeftijden. Hij heeft een 'taal' gevonden die zijn verhaal overbrengt. Hij maakt echt contact en dat is het bijzondere van deze talentvolle, snelle, intelligente artiest die iedereen in het hart weet te raken. Deze jongen kan met wat hij doet een bruggenbouwer zijn en bruggenbouwers hebben we nodig een een maatschappij die zo op drift is als de onze. De foto bij dit logje (van Hans en klik even voor vergroting) is van de toegift toen de hele zaal stond mee te dansen en te zingen.

Fantastisch Ali B! Als hij met een nieuw programma de theaters rond gaat, dan gaan wij weer en we raden iedereen aan om dat ook te doen.

acht reacties

Hans

Wat me ook raakte was dat die vaders en moeders niet alleen meegingen om hun kinderen te begeleiden maar dat ze ook zelf helemaal uit hun dak gingen en Ali B in hun harten hadden gesloten. Wat mij betreft mogen alle Marokkanen die zeuren dat de ‘Nederlandse’ samenleving tegen ze is voortaan een voorbeeld nemen aan Ali B en ook aan Najib Amhali. Je hoeft niet alleen net als zij talent te hebben, maar oprecht zijn en iets positiefs bij willen dragen is al voldoende.

Hans (URL) - 10-04-’05 13:13
Leibele

Ali B geeft weer hoop.

Leibele (URL) - 10-04-’05 13:24
paul

Sorry, maar ik heb helemaal niets met Ali B. Sowieso niet zoveel met rap, zeker geen Nederlandstalige rap.

paul (URL) - 10-04-’05 16:49
V@nM@n

Ik heb hem een keer life gezien in utrecht, toen was de liefde meteen over…

V@nM@n (URL) - 10-04-’05 19:49
Mieke

@ VanMan: hoe kwam dat, dat de liefde meteen over was?

Mieke - 10-04-’05 20:43
Arjan

Ik heb hem slechts een paar keer op tv gezien maar besteed mijn tijd liever aan bijvoorbeeld een optreden van een artiest die mij gewoon ongecompliceerd laat genieten van mooie muziek.

Niet dat ik nooit nadenk over maatschappelijke problemen maar doe dat gewoon liever niet tijdens of na een optreden waar Ali B. waarschijnlijk wel op uit is.

Arjan (URL) - 10-04-’05 21:46
Mieke

We hebben zeker niet een avond moeilijk nagedacht over maatschappelijke problemen hoor! Als ik die indruk heb gewekt in mijn logje is dat absoluut verkeerd. Ali B drukt zijn gevoel uit en dat doet hij op een manier die aanspreekt en die de zaal op de banken krijgt.

Mieke - 10-04-’05 21:57
IngKey

Zulke talenten zijn best zeldzaam. Ik vind hem een kanjer.

IngKey (URL) - 13-04-’05 10:24


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.