Jazz Middelheim Dag 5: Slotavond

17 08 05 - 22:31

klik foto voor vergroting

De Laatste dag van Jazz Middelheim begint om drie uur met een soloconcert van meesterpianist Fred Hersch. Gisteren trad hij nog op met zijn ?trio +2?, vandaag solo! De eerdere solo-concerten van Uri Caine en Randy Weston konden me maar matig boeien. (Dit in tegenstelling tot hun groepsoptreden). Het spel van Fred Hersch daarentegen raakte me behoorlijk. Zijn gevoelige lyrische spel was vervat in een veelkleurig palet van pianissimo?s, vol overgave en kwetsbaar gespeeld. Zijn veelal eigen composities zijn geïnspireerd door alledaagse onderwerpen, met soms veelzeggende titels als ?At the Close of the Day?, ?Endless Stars? en ?Poem in a Cloud?. De intense gevoeligheid van Hersch maakte van ?Mood Indigo? een episch stuk van een ongekende schoonheid!

klik foto voor vergroting

Verder met het Brussels Jazz Orchestra, featuring Norma Winstone en Kenny Wheeler! In eerste instantie had ik wat moeite met de zang van Winstone, maar dat kwam weer goed in latere nummers. Het BJO imponeerde behoorlijk! Die Belgen bereiken er wel wereldklasse mee; dan weer eens de klasse van een Big Band dan weer individualistische hoogstandjes. Voor al de composities van Wheeler waren voorzien van een verfrissende aanpak, waarbij de stem van Winstone als een extra instrument fungeerde.

klik foto voor vergroting

Randy Weston maakte mijn verwachtingen helemaal waar met zijn African Rhytms Trio featuring Dave Murray. Het karakter daarvan werd voor een belangrijk deel mede bepaald door ongebruikelijke bassist Alex Blake, percussionist Neil Clarke en later ook David Murray op sax. Weston gaf zijn medemuzikanten alle ruimte en dat resulteerde in een unieke combinatie van jazz, Afrikaanse en Noord-Afrikaanse sferen, een welkome afwisseling tijdens deze dagen.

klik foto voor vergroting

Uitsmijter van de avond vormde de Dizzy Gillespie All Star Big Band, met beroemde namen als James Moody, Slide Hamptyon en Roy Hargrove. Hargrove die toch een zekere status heeft opgebouwd, neemt min of meer nederig deel aan dit 18 deelnemers tellende prestigieuze project. De glamour van deze Big Band vormt een gepaste afsluiter van dit geslaagde festival dat gemiddeld 3.000 bezoekers per dag telde en ten onrechte weinig bekendheid geniet bij de Nederlandse jazzliefhebbers. Veel Nederlanders zijn volledig gefocust op het hectische NSJ terwijl er op dezelfde afstand over de grens zeer relaxte en kwalitatief zeker niet mindere festivals te beleven zijn in Gent (Blue Note) en in het zeer nabije Antwerpen.

vier reacties

brigitte

Wat een lelijke man die Fred Hersch. Maar hij heeft kennelijk wel wat anders wat veel compenseert ;-)

brigitte (E-mail ) (URL) - 18-08-’05 09:46
Hans

Ja hij heeft zijn uiterlijk niet mee en is als ik het goed heb ook nog seropositief, maar wel een van de grootste pianisten!

Hans (URL) - 18-08-’05 14:38
ingrid

blij dat je het zo naar je zin hebt gehad in my hometown

ingrid (E-mail ) - 18-08-’05 18:17
Hans

Ben je dan zelf niet even een avondje naar Jaaz Middelheim gegaan Ingrid als je toch in Antwerpen woont?

Hans (URL) - 18-08-’05 22:59


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.