Chatten leidt tot ontslag

03 11 05 - 07:43


Wist je dat je ook ontslagen kunt worden voor chatten onder werktijd? Dat overkwam een werkneemster van een verzekeraar die met regelmaat MSN gebruikte tijdens haar werk en internetfora bezocht. Hoewel ze al eens was gewaarschuwd vond ze daar kennelijk geen aanleiding in haar gedrag te veranderen. Ook kreeg ze een exemplaar van het internetprotocol van de werkgever overhandigd waarin stond voorgeschreven dat surfen op het internet en extern E-mailgebruik alleen voor zakelijke toepassingen is toegestaan. De vrouw heeft het protocol voor akkoord getekend.
Toen de werkneemster doorging met chatten via MSN werd zij op staande voet ontslagen. Zij had - aldus de rechter - haar verplichtingen uit de arbeidsovereenkomst zodanig grovelijk veronachtzaamd dat de werkgever haar terecht op staand voet ontsloeg. De hele uitspraak kun je hier lezen.
Uit mijn netquestionnaire blijkt dat 24 % van de ondervraagden niet weet of er in de werksituatie een gedragscode is die van invloed kan zijn op het gedrag van webloggers. Over het algemeen zal er in bedrijven sprake zijn van een internetprotocol of gedragscode E-werken. Als je niet zeker weet of je werkgever zoiets heeft informeer er dan eens naar bij personeelszaken. Dan overkomt jou niet hetzelfde als de werkneemster uit bovengenoemde zaak.

vijf reacties

Chantal

Op zich vind ik het wel logisch hoor. Je bent er om te werken en NIET om te chatten. En zeker als er al een waarschuwing is gegeven, dan moet je gewoon stoppen met dit soort zaken…… jammer dat sommige mensen dit niet inzien.

Chantal (E-mail ) (URL) - 03-11-’05 11:23
Petra

Ik ben het met Chantal eens. Al kan het soms te ver worden doorgevoerd. Bijvoorbeeld als je in je pauze ook niet even iets priv? mag opzoeken.

Petra (URL) - 03-11-’05 12:16
Leibele

Werkgevers dienen alle regels die zij voor het personeel hebben ingestelt,kenbaar te maken aan het personeel.Zij kunnen dit doen door deze regels bij de CAO te voegen.Ook ondenemeningraden hebben vanzelfsprekend hier een taak in.Tevens is het zo dat,gelet op de WOR de ondernemingsraad betrokken moet zijn bij dit soort regels.Sterker nog,de OR heeft in de besluitvorming over alle gedragsregels een vetorecht.De artikelen ken ik niet meer precies uit mijn hoofd.Het is al zo lang geleden dat ik als OR lid(voorzitter OR en secretaris COR bij Polygram) betrokken was bij het intern overleg.

Leibele (URL) - 03-11-’05 13:32
Mieke

@ Leibele: je bedoelt de artt 25 en 27 WOR die respectievelijk advies- en instemmingsrecht toekennen aan de OR inzake bepaalde besluitvorming binnen de onderneming.

Mieke - 03-11-’05 14:16
V@nM@n

Bij ons is beperkt prive gebruik in de pauzes toegestaan….

V@nM@n (URL) - 03-11-’05 20:41


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.