Plots... theatersport

27 11 05 - 00:35

 
 
klik foto's voor vergroting

Improviseren, acteren, samenspelen, anticiperen, lef, verrassend, ontwapenend, lachen, kijken, luisteren, alertheid en energiek, dat alles is theaterport. Het is een vorm van theater waarbij improvisatiewedstrijden voor publiek worden gehouden. Heel onvoorspelbaar, veel interactie met het publiek en niet alleen voor toeschouwers maar soms ook voor spelers verrassend, dat kenmerkt deze theatervorm. Het sportaspect is aanwezig in de vorm van rechters die de teams beoordelen, hun vonnis vellen, punten toekennen aan de teams of rode (bij gebruik van -ismen) en gele kaarten (bij blokkades) uitdelen.
Het publiek bepaalt waar de scenes over gaan: wie, wat, waar, waarom en hoezo. Het kan bewondering voor de spelers tonen door rozen te gooien op mooie of ontroerende momenten maar ook afkeuring voor de beslissing van de rechter door het gooien van natte sponzen. En niet alleen de rechter geeft punten, ook het publiek stemt welk team het beste scoort in een bepaalde scène.
Het was voor ons de eerste 'life' kennismaking met theatersport dus we lieten ons verrassen als gast van theatersportvereniging Plots... uit Utrecht die een wedstrijd zouden spelen tegen Kunst en Vliegwerk uit Arnhem. Door al het gedoe met de sneeuw en het openbaar vervoer had Kunst en Vliegwerk verstek moeten laten gaan en daarom werden we getrakteerd op een onderlinge wedstrijd van Plots die voor de gelegenheid twee teams van drie mensen had samengesteld. En we hebben er echt van genoten! Voor de pauze hebben we achtereenvolgens gezien: een slow motion versie van de wereldkampioenschappen 'was ophangen', de kennismaking tussen twee geliefden op de tennisbaan die elkaar aria's toe kweelden, we waren getuige van een interview met een uitvinder die zelf niet wist wat precies haar uitvinding was en daar met behulp van haar medespelers achter moest komen, we zagen een spannende scène op de achterbank van een auto, een bad met veel niveauverschillen en een vampier op het toilet. Na de pauze werd de musical 'roeren in de soep' opgevoerd, waren we getuige bij een tragische zelfmoord met een tandenstoker, een ontmoeting tussen Roodkapje en tante Sidonia, een levensgevaarlijke operatie met veel emoties tussen de chirurg en de verpleegster en werd iemand uit het publiek in het zonnetje gezet door de acteurs. En steeds was het publiek de aangever van de onderwerpen, de personages en de locaties waarmee de spelers moesten acteren.
Het was echt heel onderhoudend en leuk en we zaten regelmatig hardop te schateren of ademloos te kijken hoe zich de scènes ontwikkelden. Acteerwerk, op rijm of gezongen, geen zee ging de acteurs te hoog. Ik vond het bewonderenswaardig en Amanda gaf een groot compliment door te zeggen dat ze zich geen minuut had verveeld. Dat kwam trouwens ook wel door dat gooien met die rozen en die natte sponzen dat vooral ook de jongere garde erg aanspreekt.
Als je er nog nooit geweest bent dan raad ik je aan om zeker eens een keer zo'n wedstrijd bij te wonen. Je zult je vast en zeker amuseren. En als je zelf van toneelspelen en improviseren houdt dan is theatersport helemaal iets voor jou! Een lijst van theatersportverenigingen vind je hier en om het zelf eens te proberen kun je hier wat ideetjes opdoen.

vier reacties

Pike

Dat is zo leuk!!!! Ik deed het in Noorwegen ook bij mijn studentenvereniging. Jammer genoeg kan ik het hier in de buurt nergens doen tot mijn spijt. Da’s dan weer een nadeel van hier wonen.

Pike (URL) - 27-11-’05 12:08
brigitte

Dat lijkt me nog moeilijker dan een ingestudeerd programma spelen. Bewondering voor die artiesten hoor.

brigitte (E-mail ) (URL) - 27-11-’05 13:08
Anne-Floor

Theatersport is ge-wel-dig. Ik ga vaker naar wedstrijden kijken (al is de laatste keer wel al weer een tijdje geleden) en heb ook zelf wat workshops gedaan. Vorig jaar heb ik een tijdje met wat vrienden geprobeerd om wat van de grond te krijgen maar na het afstuderen van een paar van hen is het eigenlijk als een nachtkaars uitgegaan. Best jammer, want het is erg leuk om te doen…

Anne-Floor (URL) - 27-11-’05 18:54
wies

ontzettende leuke avonden kunnen dat zijn. ben wel eens naar Bruin Tapijt geweest. geweldig.

wies (URL) - 27-11-’05 20:28


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.