Bureaucratische logica

16 12 05 - 09:33

 
 

Ik ken iemand die bij een organisatie werkt waar hele bijzondere normen gelden. Hoewel ook de targets en de resultaatgerichtheid daar hun intrede hebben gemaakt is het met de handhaving van de regels nog altijd droevig gesteld. Geheel conform de van oudsher ambtelijke traditie van de organisatie wordt er veel gemopperd en gezeurd maar worden er slechts zelden echte eisen gesteld en bij hoge uitzondering trekt er iemand consequenties als er een medewerker onwillig of onvermogend is. Deze situatie leidt tot allerlei uitwassen onder het personeel. Zo zijn er mensen die slechts een paar dagen per week enkele uurtjes op kantoor verschijnen ondanks het feit dat ze een full-time dienstverband hebben. Zij werken thuis. Ook kent de organisatie speciale arrangementen voor mensen die niet in de spits willen rijden, hun werk niet kunnen managen of anderszins aanspraak maken op een voorkeursbehandeling. Hoewel er een prima intern kwaliteitssysteem is ontwikkeld worden werknemers die er niet aan voldoen niet aangesproken of afgerekend op hun disfunctioneren.
Die vriend vertelde me een tijdje geleden dat hij nu bekend staat als een frequent verzuimer. Hij is - zeker vergeleken met zijn collega's - een lichtend voorbeeld van concensieus werknemerschap, kwaliteit en integriteit maar heeft wat fysieke dipjes doorgemaakt waardoor hij zich drie keer 1 of 2 dagen heeft ziekgemeld. Daarmee krijgt hij het label frequent verzuimer. Zijn collega, die na een kursus tijdmanagement zijn workload helemaal niet meer aankon en sindsdien ziek is (al vier maanden) daarentegen, is maar 1 keer ziekgemeld dit jaar en derhalve nog helemaal 'in the clear'. Tja, en dan krab je toch even verbaasd achter je oren over zoveel bureaucratische logica.
Het plaatje komt uit een collectie die ik nog ergens bleek te hebben. Klik er op voor vergroting want dan zie je pas de logica.

drie reacties

Capt. Corsaire

Tja.. Dergelijke logica kan alleen door een ambtenaar worden bedacht.

Leuk plaatje overigens. Beetje Esser-achtig, of moet het Esseriaans zijn?

Capt. Corsaire (E-mail ) (URL) - 16-12-’05 13:32
marieke

Geef me een euro voor elke organsiatie waar het zo gaat…

marieke (E-mail ) (URL) - 16-12-’05 15:47
brigitte

beetje erg vreemd

brigitte (E-mail ) (URL) - 17-12-’05 19:54


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.