Gé Reinders met 'blaosmuziek' bij Vrije Geluiden

04 02 06 - 10:21


Tekst en foto's Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Gé Reinders wil geen troubadour genoemd worden dat vind hij een rotwoord. Dat is in zijn beeld iemand die de café's afschuimt en muziek speelt, in ruil voor een warme prak en wat drank. Helemaal ongelijk heeft hij misschien niet, maar toch heeft zijn stijl associaties met de positieve kant van het troubadourschap. Limburgse zanger Gé Reinders schuimt het land af op zoek naar de locale 'blaoskapel'. Tijdens zijn theatertoernee zal hij begeleid worden door dertig verschillende blaaskapellen en harmonieorkesten. De zaal van het Bimhuis is voor deze gelegenheid 'verbouwd' om de 100 man/vrouw sterke Douane Harmonie een plekje te kunnen geven voor de opnamen van Vrije Geluiden. Al bij binnenkomst wordt duidelijk dat de keurig in het grijs gestoken en goed verzorgde muzikanten niet de eerste de beste gelegenheidskapel zijn. Zij hebben er bovendien duidelijk zin in en Gé maakt voorafgaande aan de opnames op zijn charmante manier contact. "Ik ga eerst een beetje praten en sfeer maken, zodat iedereen het naar zijn zin heeft", zegt Roermondse Gé. Al die verschillende orkesten geeft een hoop regelwerk. Al een jaar van tevoren krijgen ze de partituren in handen om te repeteren, gemaakt door drie verschillende arrangeurs aan de hand van zijn muziek en tekst. "Er moet iets gebeuren waar je kippenvel van krijgt", zegt Reinders, "dat is mijn kriterium". Ik hou persoonlijk helemaal niet zo van harmonieorkesten en blaaskapellen, maar kreeg inderdaad kippenvel bij de uitvoering van Gé's 'Blaosmuziek', een tedere liefdevolle ode aan alle locale koperblazers die op zondagmorgen bij elkaar komen om te spelen. De verschillende blaasinstrumenten vallen daarbij om de beurt in zodat het geluid achter Gé's zang en pianospel steeds verder aanzwelt. Inspiratie daarvoor was, aldus Gé, de vijftigerjaren hit 'Memphis Soul Stew' van King Curtis (Curtis Ousley). Gé mag dan geen troubadour zijn, zijn liedjes hebben wel dat karakter en zweven ergens tussen het chanson, klassieke muziek en folk en dat alles in het limburgse dialect.

Uitzending: Zondagochtend 11:00 uur Nederland 3 Vrije Geluiden.

zeven reacties

Petra

Tja, leuk natuurlijk!! Ik heb ook meegedaan en de man heeft wel wat!

Petra (URL) - 04-02-’06 11:20
Anne-Lise

Gaaf. Ik ga morgenochtend kijken. En ik moet zeggen dat ik toch meer waardering begin te krijgen voor harmonie?n (zeker nu ik hoorde dat er hier en daar cello’s aan toegevoegd worden :-)).

Anne-Lise (URL) - 04-02-’06 12:49
brigitte

Oh ik ga ook luisteren en kijken morgenochtend en wij hebben al meerdere malen met een harmonie opgetreden en dat is veel leuker en gezelliger dan met een orkest . Bij onze laatste uitvoering zat er ook een cello met een schitterende solo bij.

brigitte (E-mail ) (URL) - 04-02-’06 14:45
V@nM@n

Als ik niet vergeet zal ik morgen eens even luisteren. Het idee is in ieder geval prima…

V@nM@n (URL) - 04-02-’06 15:36
Petra

@Anne-Lise: Meedoen?

Petra (URL) - 04-02-’06 15:36
Anne-Lise

@Petra: mh, Beegden is een beetje ver weg.

Anne-Lise (URL) - 04-02-’06 18:41
Monique

Na een optreden ben ik fan van G?. Ondanks de taal… De vonken spatten eraf in Musis Sacrum in Arnhem, in maart was dat. De fanfare waar mijn man in speelt, is pas weer uitgenodigd voor een optreden met G?, over een jaar. Wederzijds goed bevallen, dus!

Monique (E-mail ) - 04-11-’06 19:20


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.