Aandacht: een gat in de markt?

22 02 06 - 11:05

"Voor 28,75 per uur kun je bij een bedrijf in Oirschot gezelschap inhuren", zo las ik in de Volkskrant. Nee, het gaat hier niet om een nieuw soort escortservice, hoewel... Het blijkt dat onder ouderen een nijpend gebrek is aan aandacht. Veel mensen vereenzamen, hebben weinig contact met hun kinderen en ook eventuele verzorgenden hebben weinig tijd om eens een praatje te maken. Voor die 28,75 per uur kan de opdrachtgever alles vragen, althans zolang het betamelijk blijft.
Wat moet je hier nu van vinden? Is het een teken van een afglijdende maatschappij waarin sociaal contact gereduceerd is tot een verhandelbaar artikel of is dit een verlengde van de trend dat er steeds meer dienstverlenende bedrijven komen waaraan je de zorg voor je huis, je spullen, je klerenkast en je dierbaren kunt uitbesteden. Is er wel een verschil tussen betaalde aandacht voor ouderen en je kinderen naar een peuterspeelzaal doen?
Ik vind het wel verontrustend dat veel mensen zo gericht zijn op zichzelf dat ze het leed van de mensen direct om zich heen niet meer zien en dat het helpen van anderen niet meer iets is dat je vanzelfsprekend doet. Wie van jullie neemt er wel eens een ouder iemand mee voor een uitstapje of gaat er eens een uurtje voorlezen aan mensen die zelf niet meer kunnen lezen? Ik doe dat soort dingen wel maar niet structureel en nu ik er zo over nadenk ook te weinig. En jij?

negen reacties

Chantal

Ik vind het een verontrustende ontwikkeling. Zo blijkt maar weer dat we leven in een maatschappij waarin we niet meer met anderen bezig zijn, geen tijd meer willen maken om mensen te vergezellen. Alles is te koop, schokkend.

Chantal (E-mail ) (URL) - 22-02-’06 13:00
Leibele

Ik vind het een trieste ontwikkeling.Gelukkig zijn er nog een hoop alfa hulpen.Het trieste van de alfa hulp is wel weer dat het CDA en zo dat willen inzetten in het kader van de zorgplicht(WVG en de nieuwe zorgwet) van de gemeenten.Enerzijds wordt zorg een commersieel produkt en anderzijds probeert de overheid diezelfde zorgplicht dwingend gratis te leveren.

Leibele (URL) - 22-02-’06 13:44
brigitte

Ja ik had het ook al gelezen. De maatschappij wordt steeds individualistischer en daar zijn ouderen en gehandicapten de dupe van. Volgens mij gaat het dan van kwaad tot erger. Verontrustend.

brigitte (E-mail ) (URL) - 22-02-’06 14:20
Renesmurf

Ik zit liever lekker thuis, als ik eerlijk ben.
Als schilder kom ik wel eens ergens, en dan maken ze vaak een praatje, en dan merk je dat ze hun ei kwijt willen.
Er zijn gelukkig veel clubs en vereigingen, ook voor ouderen.

Renesmurf (URL) - 22-02-’06 14:57
Petra

Tellen mijn demente vader van 84 en zijn buurvrouw mee? Dan eens in de 14 dagen. Tuincentra zijn favoriet!

Petra (URL) - 22-02-’06 19:19
V@nM@n

Om eerlijk te zijn hou ik me daar helemaal niet mee bezig. Althans niet met ouderen. Maar met de komende vergrijzing zal dit wel eens een probleem kunnen worden…

V@nM@n (URL) - 22-02-’06 21:48
Anne-Lise

Eerlijk gezegd doe ik daar ook weinig aan. In mijn vakanties probeer ik altijd wel een keetje naar mijn oude oma en tante te gaan. Maar vanwege allerlei omstandigheden vind ik dat toch altijd weer een opgave. Aan de andere kant heb ik in mijn werk al mijn handen vol aan allerlei jonge mensen die ik met voldoende bagage probeer de maatschappij in te sturen. Maar ik ben ook blij dat we daar de discussie hebben geopend over matschappelijke stages.

Anne-Lise (URL) - 22-02-’06 23:08
Ronald

Als iedereen moet tweeverdienen, wie zorgt er dan voor oma? Triest, maar ik denk dat het alleen nog maar erger wordt.

Ronald (URL) - 23-02-’06 14:27
Fausto

Eddy Terstall heeft dit fenomeen al in 2000 verfilmd.
Peer Mancini die als duitser iemand inhuurt om met hem naar een voetbalwedstrijd te kijken :)

Fausto (URL) - 01-03-’06 16:18


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.