De Mattheus en de koortraditie

14 04 06 - 13:17

Ik ben aan het werk met op de achtergrond Nederland 1 waarop de Mattheus Passion wordt uitgevoerd door The Amsterdam Baroque Orchestra & Choir o.l.v. Ton Koopman. Ik hou erg van Bach en mag dan ook graag naar de Mattheus Passion luisteren. Ook om te zingen is het een fantastisch werk maar daar kan zij wel meer over vertellen want haar koor voerde dezer dagen de Mattheus uit. Grappig vond ik dat ik vandaag in NRC?next las dat het een typisch Nederlands verschijnsel is, die populariteit van de Mattheus. Maarten 't Hart, bekend schrijver en ook Bachkenner, wijt het aan de rijke koortraditie die Nederland kent en het feit dat de Mattheus voor een koor de ultieme uitdaging is. Daarom stroomt zo'n beetje iedere dorpskerk in Nederland vlak voor Pasen vol met de ene helft van de bevolking die komt luisteren hoe de andere helft van de bevolking het er met twee koren en dan nog vierstemmig vanaf brengt. Maar ik heb genoeg aan de cd die ik met zeer veel genoegen luister. Hieronder één van de beste uitvoering volgens 't Hart en wil je even luisteren dan kan dat in de jukebox naar Erbarme Dich. Het plaatje heb ik even geleend van NRC?next en gemaakt door Roel Venderbosch (klik klik).

Bach: St Matthew Passion - Arias & Choruses / Gardiner<br  />Bach, j.s.
Bach: St Matthew Passion - Arias & Choruses / Gardiner
Bach, j.s.

vijf reacties

Leibele

Mooi he, die Mattheus.Maar er zijn nog wel meer mooie passionen gemaakt door Bach.Zoals de Johannes passion en de Lucas Passion.

Leibele (URL) - 14-04-’06 18:07
Renesmurf

Zulke muziek kan me niet zo boeien.

Renesmurf (URL) - 14-04-’06 21:05
brigitte

Jammer dat veel koren de partij van Alt door een damesalt laten zingen en niet door een countertenor. Wie zijn de solisten op deze CD?

brigitte (E-mail ) (URL) - 14-04-’06 22:44
V@nM@n

Mooi die renesmurf, recht door zee en ik kan me er helemaal bij aansluiten…

V@nM@n (URL) - 14-04-’06 23:04
Marion

Mijn beste vriendin (en haar man) hebben dit jaar de Mattheus weer (elk voor hun eigen koor) gedirigeerd.
Ik heb dit jaar een Friese M.P. bijgewoond (gecomponeerd door de man van die vriendin van me). Ook heel bijzonder.
Gardiner is een geweldige dirigent. Mooie uitvoering van Erbarme Dich.

Marion (URL) - 22-04-’06 23:32


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.