Dode vingers

21 10 05 - 10:26


Het is nog een heel tijdje mooi weer geweest maar nu lijkt dat definitief voorbij. Zodra het koud wordt dan krijg ik altijd weer last van mijn Raynaud vingertjes (niet te verwarren met winterhanden). Het zg Raynaud fenomeen bestaat uit aanvallen van wit worden van de vingers dat wordt getriggerd door kou maar kan ook soms bij emotie, nervositeit of stress optreden of veroorzaakt worden door bepaalde producten. Er stroomt tijdelijk geen bloed naar de bloedvaten omdat de spieren samentrekken waardoor het bloedvat vernauwt en de bloedstroom belemmerd wordt.
Ik heb het al zo lang als ik me kan herinneren. Alle vrouwen in onze familie hadden het. Het schijnt voor te komen bij 3 tot 20 procent van de vrouwen. Vroeger bij ons thuis noemden we het altijd 'dode vingers' en zo ziet het er ook uit. Zeker als het bloed weer terug aan het stromen is zie je een hele scherpe afscheiding tussen de gebieden met en zonder bloed en dat ziet er heel raar uit. Het is niet ernstig op zichzelf maar wel hinderlijk omdat het gepaard gaat met een zekere gevoelloosheid en lichte pijn. Op het plaatje (van internet) zie je hoe het er uitziet die dode vingertjes. Meer info vind je hier.

zestien reacties

petra

Tijd voor de lente..

petra (E-mail ) (URL) - 21-10-’05 12:01
V@nM@n

Dat lijkt me behoorlijk lastig…

V@nM@n (URL) - 21-10-’05 16:02
brigitte

Ik had er wel ooit over gehoord. Typisch dat het blijkbaar familie gebonden is. Apart gezicht en natuurlijk lastig dat het ook nog eens pijnlijk is.

brigitte (E-mail ) (URL) - 21-10-’05 16:26
Mo

Het vervelende van de winter. Ik heb ook last van dode vingers. Als het weer echt koud wordt, begint het weer. Ik heb er met name last van bij temperatuursschommelingen. Soms doet het gewoon pijn (alsof je aders samenknijpen). Mijn handschoenen heb ik inmiddels alweer uit de kast gehaald :-)

Mo (URL) - 21-10-’05 22:23
chntl

Heeft dat een naam? Ik dacht dat iedereen dat wel eens had.. Met name mijn broer heeft het, maar die is heel mager (geen isolerend vetlaagje) en draagt nooit handschoenen.

chntl (URL) - 22-10-’05 19:15
henriette

Ik had er nog nooit van gehoord. Het ziet er een beetje eng uit, als je niet weet wat het is.

henriette (URL) - 23-10-’05 05:55
Ronald

Dat daar een naam voor is, ik heb het ook al sinds zolang als ik weet. Toen ik jaren geleden in een winkel werkte was het vooral erg lastig, ik kon niet voelen wat ik aan munten in mijn handen had.

Ronald (URL) - 23-10-’05 09:34
Leibele

Lijkt me best wel vervelend.Er zullen dan ook wel bezigheden zijn die je dan niet zou kunnen,zoals een instrument bespelen en zo.

Leibele (URL) - 23-10-’05 18:49
Nieke

mooi,door die foto herken je het goed. Ik vind het erg lastig. Heb er nu ook weer erg veel last van. Ik hoef maar 10 tellen buiten te staan en al mijn vingers zijn dood. Zijn er huis tuin en keukenmiddeltjes die helpen? of zou de huisarts of homeopaat iets kunnen verbeteren?

Nieke (E-mail ) - 11-11-’05 16:49
gerrie

het maakt bij mij niet uit of ikwel of geen handschoenen draag,
bovendien krijg ik er soms binnenshuis ook last van

gerrie (E-mail ) - 15-11-’05 19:30
Lisanne

Ik heb hezelfde maar dan niet met mijn vingers. Zodra het koud word gaan mijn kleine teentjes dus ‘dood’. Ze worden helemaal kleurloos en gevoeloos. Is dit dan hetzelfde?
het zit niet in onze familie, al heeft mijn oma wel vaak ‘dode vingers’zonder dat ze wit worden. Graag een reactie :)

Groetjes Lisanne

Lisanne (E-mail ) - 16-11-’05 13:54
Mieke

@ Lisanne: Het fenomeen van Raynaud kan zich voordoen aan vinger en/of tenen. Het begint meestal aan 1 vinger/teen en verspreidt zich dan symmetrisch naar andere. De verkleuring is scherp afgelijnd.
Lees de informatie maar eens die achter het linkje zit en hier is nog meer informatie te vinden.

Mieke - 16-11-’05 14:26
diana

ja ik heb het dus ook al heel lang maar moet wel zeggen dat het steeds pijnlijker wordt tot tranen in mijn ogen.

diana (E-mail ) - 13-06-’06 19:22
marissa

ik heb er al jaren last van..helaas..ik heb het ook als ik gewoon thuis ben..als ik uit bed stap sochtends is het meteen raak…nu heb ik ook nog eens last van koubulten…door de temperatuurs wisselingen om gek van te worden…ik kan wel handschoenen aan trekken maar mijn vingers/tenen worden gewoon wit en pijnlijk..

marissa (E-mail ) - 28-10-’07 12:04
bea

erg veel last van, komt ineen keer opzetten en een tinteling. Kan dan bijna niks meer met handen doen.

Kan moeilijk altijd met handschoen aanlopen.

Dokter gebeld en zijn antw. was niks aan te doen.

bea - 15-04-’12 16:42
bea

Zodra ik ijzer aanraak heb ik er last van.

bea - 15-04-’12 16:46


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.