Uniformen

03 07 04 - 14:17

Als kind had ik iets moois met uniformen. Niet vanwege het gezag dat ze vertegenwoordigen maar vanwege de 'spiegeltjes en de kraaltjes' die er altijd aan zitten. Het leek me heerlijk om zo'n prachtig tenue te hebben met al die mooie versierselen in een statige kleur. In de straat achter ons huis was de fanfare gevestigd (weet iemand trouwens het verschil tussen een fanfare en een harmonie?) en ik keek mijn ogen altijd uit als ze de straat op gingen. Overigens ging mijn belangstelling voor kostuums zelfs zover dat ik als kind maar zo snel mogelijk wilde trouwen zodat ik niet zo lang hoefde te wachten met het uitzoeken van een mooie jurk. Ik droomde er over eentje met een sluier tot op de grond, wit natuurlijk en met een hele wijde rok.


En even kwam dat gevoel voor die uniformen terug gisteren toen we in Scheveningen de fanfare in de weer zagen. Soms zie je wel eens zoĆ¢??n gezelschap een beetje shabby gekleed gaan omdat het verloop van de leden groot is en een nieuw kostuum duur. Zo niet deze fanfare. Strak in het getailleerde pak en onberispelijk zagen ze er uit, tot en met de witte handschoentjes aan toe. En ze namen hun taak bloedserieus, zelfs toen er geen ruimte was om hun manoeuvre te verrichten tussen het opdringende publiek liepen en speelden ze koelbloedig door. Geen lachje kon er af. Zou dat nou ook komen van dat uniform?

zes reacties

V@nM@n

Fanfare zijn voornamelijk koperinstrumenten terwijl een harmonie ook veel houten instrumenten heeft (klarinetten en zo). Bijna alleen in Nederland wordt dit verschil gemaakt.

V@nM@n (URL) - 03-07-’04 20:11
Mieke

O dank je V@nM@n, dan was dit een fanfare met veel tuba’s en koper, al ziet dat er tegenwoordig ietsje anders uit. De tuba’s van deze fanfare waren wit maar wel smetteloos en ze zagen er uit alsof ze brandnieuw waren.

Mieke (E-mail ) (URL) - 03-07-’04 20:17
brigitte

Dat was zo leuk aan mijn baan bij de Koninklijke Marechaussee; het uniform :-) Later nog een uniform bij de Nederlandse Spoorwegen en na die mislukking doet het mij helemaal niets meer.

brigitte (E-mail ) (URL) - 03-07-’04 21:15
Mieke

Dus jij had het ook vroeger! Ik dacht altijd dat ik de enige was (h)

Mieke (E-mail ) (URL) - 03-07-’04 21:19
berta

En… hoe zit het met die trouwjurk:-?

berta (URL) - 03-07-’04 23:44
Mieke

Tja, die jurk waar ik als kind van droomde is er nooit gekomen. Ik had een hele andere aan toen ik trouwde: geen sluier en bovendien geen witte. Dus die droom is behoorlijk in duigen gevallen. ;-)

Mieke (E-mail ) (URL) - 04-07-’04 00:42


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.