Goodbye Lenin

06 07 04 - 22:11

Hij staat al een tijdje op ons lijstje maar nu zijn we er dan eindelijk geweest: Goodbye Lenin. De film speelt zich af in Oost-Berlijn in het jaar 1989. Alex' moeder, een fervent aanhangster van de DDR-machtshebbers, krijgt een hartaanval en belandt in een coma. Als zij na acht maanden ontwaakt is de muur gevallen samen met het communistisch regime zonder dat zij zich ervan bewust is. De dokters zijn van mening dat de minste opwinding haar fataal kan worden en Alex besluit de werkelijkheid naar zijn hand te zetten door de DDR in hun appartement waar zijn moeder herstelt te laten voortleven. Op de foto zien we Christiane (de moeder) die voor het eerst na haar ziekte even buiten komt en verbijsterd is door wat zij ziet.

Het is een prachtige film met gevoel en humor gemaakt. Niet alleen wordt een mooi portret neergezet van de DDR en het denken indertijd maar ook over de dwaasheid van de westerse samenleving en hoe dat als een vloedgolf over de mensen heenspoelt. Ontroerende en komische momenten wisselen elkaar af en wellicht ook door de vorm (met vertellers) en de muziek (van Yann Tiersen) doemt een vergelijking met de sfeer van de film Le fabuleux destin d'Amélie Poulian op.
We kunnen hier nog uren over praten en nagenieten maar een logje is voor deze film - ondanks het feit dat er al veel over geschreven is - zeker niet teveel eer. Voor wie hem nog niet gezien heeft: gaan!

acht reacties

berta

De muziek heb ik al!!!
Nu de film nog zien.
Ben het zeker van plan.
Het komt er maar steeds niet van.

berta (URL) - 06-07-’04 23:46
Mieke

Met die zes weken vakantie moet dat wel een keertje kunnen lukken binnenkort. Hij draait in ieder geval nog in het Hoogt in Utrecht.

Mieke (E-mail ) (URL) - 07-07-’04 00:21
Hans

Een film om nooit te vergeten.

Hans (E-mail ) (URL) - 07-07-’04 07:59
Maaike

Ik vond het een aangrijpende film omdat ik veel van de dingen die gebeurden in dat gezin uit mijn eigen leven kon herkennen.

Maaike - 07-07-’04 16:20
Mieke

Ja dat had ik ook.

Mieke (E-mail ) (URL) - 08-07-’04 02:41
Rick Hoen

Ik zag hem ook, P-R-A-C-H-T-I-G!!! heel interressant was het ook om daarna met schoolreisje het Oost-Berlijn anno 2004 te zien… of triest misschien eerder…

Rick Hoen (E-mail ) (URL) - 08-07-’04 22:47
Scriptkipje

Supergoede film. Zien!!

Scriptkipje (E-mail ) - 10-07-’04 23:38
Mieke

Ik las in de VARA-gids deze week dat die opname met het beeld van Lenin dat aan een helicopter voorbij komt vliegen op de computer is gemaakt. En dat er op dit moment een hype gaande is met Ostalgie. Want ook al was de DDR niet de hemel op aarde, het is voor heel veel mensen een essentieel stuk van hun leven geweest.

Mieke (E-mail ) (URL) - 10-07-’04 23:45


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.