Tiger daagt Longhorn uit

06 07 04 - 12:49

Begin volgende jaar zal de officiële release van Tiger plaats vinden, de volgende versie (10.4) van het Mac OS X. Nu al krijgen we allerlei kijkjes in de keuken van wat Tiger ons straks te bieden heeft en wat de veranderingen zijn ten opzichte van het huidige OS, Panther. In Tiger worden meer dan 150 vernieuwingen geïntroduceerd waaronder een RSS Reader voor Safari (webbrowser) en extra functies voor iChat AV (text, audio en videochat) waardoor nu ondermeer videoconferenties met drie gesprekspartners mogelijk wordt. Verder kun je met Dashboard toegang krijgen tot veelgebruikte gegevens en functies door middel van widgets die de informatie voor je ophalen en snel toegankelijk maken. Net als bij Exposé kan Dashboard bediend worden met een functietoets. Kortom, er komt weer veel moois aan voor de Macgebruiker. Ik ben benieuwd of Longhorn, het nieuwe OS van Microsoft wat voor eind 2006 is aangekondigd deze functies van Tiger zal evenaren. In ieder geval schijnt Apple de aanval al te hebben geopend met banners op de WWDC 2004 die tonen dat de Tiger aardige klauwen heeft.

vijftien reacties

alex

Ik zit op dit moment in een driedaagse MacOS X training. Het werken met 10.3 geeft me hernieuwde waardering voor MacOS. Helemaal zo slecht nog niet, en omdat ik inmiddels erg gewend ben aan Linux kan ik hier — onder de kap — ook aardig mee uit de voeten.

alex (URL) - 06-07-’04 14:03
Mieke

‘Helemaal zo slecht nog niet’ is volgens mij de understatement of the year.

Ik werk bij veel opdrachtgevers met Windows in allerlei versies en verschijningsvormen en mij valt op dat er veel minder mogelijkheden voor de gewone eindgebruiker beschikbaar of toegankelijk zijn dan bij MacOS X. En ook valt mij op dat ik – met mijn Mackennis – veel gemakkelijker de mogelijkheden van Windows kan vinden dan de Windowsgebruikers zelf, omdat ik (met mijn Mac) weet dat sommige dingen moeten kunnen die voor de meeste Windowsgebruikers zelfs buiten het voorstellingsvermogen vallen.

Maar toch fijn dat jij het MacOS waardeert Alex. :-)

Mieke (E-mail ) (URL) - 06-07-’04 14:29
alex

Ik vind MacOS 9 echt waar-de-loos. Van een gebruikersperfectief was het niet onaardig. Je werd zo beperkt in je mogelijkheden dat er weinig fout kon gaan. Echter, als je een probleem hebt, heb je nauwelijks handvaten om het op te lossen. En aangezien het oplossen van problemen mijn werk is, had ik er een hartgrondige hekel aan.

Omdat MacOS X op FreeBSD (Unix) gebaseerd is, is het contrast levensgroot. Alles, maar dan ook alles is onder de kap configureerbaar en herleidbaar, hier komt de kracht van unix echt tot leven. De kekke en krachtige shell die Apple er overheen geplakt heeft is goed te gebruiken. Ik vind het niet Gods gift to computers, maar ik heb dan ook dagelijks te maken met het tegendeel van mensen die zeggen dat op Macs ?alles gewoon werkt?.

alex (URL) - 06-07-’04 15:31
Hans

Het is een goeie zet geweest van Apple om op basis van Unix verder te gaan met het OS. Het heeft niet alleen tot een betrouwbare OS geleid maar ook tot een explosie van software en oplossingen. Maar laten we niet teveel reclame maken voor onze ‘best kept secret’ Laat de windows gebruikers nog maar even stoeien met hun virussen, veiligheidslekken en ‘Redmond’ betutteling en dominantie;-)

Hans (E-mail ) (URL) - 06-07-’04 16:07
sab

Tiger, twee commentaren. Dashboard blijkt gewoon een gejatte Konfubalator te zijn. Vind ik erg slecht van Apple. Blijkbaar niet creatief genoeg zelf.

Ten tweede, Panther is nog geen jaar uit. En nu worden mensen volgend jaar al op kosten gejaagd met een nieuwe update. Ik vind het debiel dat dit soort updates geld kosten, of ze moeten minder vaak uitkomen. Of anders pas bij OS XI geld gaan vragen. Ik snap goed dat bedrijven moeten vernieuwen om vele redenen. Maar dit is te gek voor woorden. Temeer omdat als je de update niet aanschaft je binnen een half jaar problemen krijgt met andere programmas e.d.

sab (URL) - 06-07-’04 18:38
V@nM@n

Oeps, wat moet ik hier als ‘gewone’ windowsgebruiker van zeggen. Ik ben sprakeloos, want ik weet niet waar het over gaat. Overigens heeft Bill ook weer het IE team aan het werk gezet….

V@nM@n (URL) - 06-07-’04 20:41
sab

Gewoon zeggen wat je ervan denkt, ik als fervente Apple-gebruikster ben ook zeer kritisch tegenover mijn huismerk.

sab (URL) - 06-07-’04 20:54
alex

Nou, ik heb ook maar een MacOS stukje geschreven.

alex (URL) - 06-07-’04 22:39
Mieke

Leuk Alex, heb het gelezen en ook ik vind trouwens met jou dat OS X een enorme verbetering is ten opzichte van OS 9.

En Sab, je hoeft natuurlijk geen Tiger te nemen, je kunt ook gewoon met de huidige programma’s blijven draaien. Maar de meeste mensen – en jij ook denk ik – willen toch graag met alle nieuwe updates meedoen en ja, dan kost het geld.

Overigens hoor ik de laatste tijd van een aantal mensen die nog met OS 9 werken. Met name mensen die veel met Xpress werken schijnen nog niet altijd te zijn overgegaan omdat Xpress lang geen OS X versie heeft gehad.

Mieke (E-mail ) (URL) - 06-07-’04 23:09
Tonny

@ Sag: Tiger is nodig om de huidige G5’s goed te kunnen bedienen. Apple heeft een mooie 64-bit machine neergezet, maar qua systeem kon de machine helemaal zijn krachten niet tonen. Ik denk ook dat Apple daarom de update heeft gemaakt/in de maak heeft. Gelukkig heeft Steve beloofd dat dit de laatste echte grote updat is voor de komende tijd. Ik kijk er naar uit. p.s. beter goed gejat, dan slecht bedacht, Think different! (nog altijd een mooie leus!).

Tonny (E-mail ) (URL) - 06-07-’04 23:55
Mieke

en ??n van de gelukkige bezitters van de G5 is binnenkort ….. tromgeroffel ….. TONNY! Mazzelaar! :-D

Mieke (E-mail ) (URL) - 07-07-’04 00:07
Tonny

Sag = Sab natuurlijk.. sorry voor de tikfout :)

Tonny (E-mail ) (URL) - 07-07-’04 00:07
sab

Goed argument, kan ik me helemaal in vinden. Maar dan vind ik nog dat de update een GRATIS update moet zijn, helemaal als je op het moment dat Tiger volgend jaar verkrijgbaar is, mijn mac bijvoorbeeld dan pas 1 jaar oud is. En ik het debiel vind om dan 100 euro voor een besturingssysteem te moeten gaan betalen.

sab (URL) - 07-07-’04 07:24
sab

Frappant dat een ieder zijn mond houdt over het “letterlijk jatten” van Konfubalator. Daar vind ik de term “beter goed gejat dan slecht bedacht” namelijk absoluut niet van toepassing, Apple heeft genoeg whizzkids in dienst.

sab (URL) - 07-07-’04 07:25
Hans

Ik denk niet dat Konfabulator ‘gejat’ is. Apple gebruikt wel vaker slimme toevoegingen aan het systeem die door anderen bedacht zijn. En waarom niet! Waarom het wiel uitvinden als dat als iemand dat al gedaan heeft. Voor zover ik weet gaat Apple daar altijd keurig mee om. De bedenkers van Konfubalator zullen dan ook ongetwijfeld met een glimlach naar hun bankrekening kijken.

Hans (E-mail ) (URL) - 07-07-’04 08:18


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.