De 'groene fee' is terug

25 07 04 - 19:13

Er wordt gezegd dat Vincent van Gogh zijn oor heeft afgesneden als gevolg van de hallucinerende werking van absinth. Het drankje ? dat door kunstenaars als Picasso, Baudelaire en Verlaine de ?groene fee? werd genoemd omdat het de creatieve geest een duwtje in de rug geeft ? is sinds 1909 verboden in Nederland. De veronderstelling die daaraan ten grondslag ligt is dat de werkzame stof thujon in het kruid cartesiaan absinthium tot waarzin zou leiden. Oscar Wilde schreef: ?Na het eerste glas zie je de dingen zoals je zou wensen dat ze waren. Na het tweede zie je de dingen zoals ze niet zijn en uiteindelijk zie je de dingen zoals ze echt zijn en dat is het afschuwelijkste ter wereld'.

Slijter Boorsma werd beboet voor het verkopen van absinth maar liet het er niet bij zitten. Samen met een collega liet hij de zaak voor de rechter komen. Afgelopen vrijdag kreeg hij gelijk van de rechter: absinth mag (weer) verkocht worden zolang de werkzame stof thujon binnen de Europese norm blijft. En dat is gelukkig veel minder dan in het drankje waar Oscar Wilde het over had.

zeven reacties

Marjan

Lang geleden heb ik eens van vakantie een serie van die kleine flesjes met, door monniken uit een naburig klooster gebrouwen, drankjes meegenomen. Daar zaten twee bijzondere flesjes tussen: eentje met een gifgeel spulletje met 85 % alcohol en een flesje absinth dat prachtig groen was. Ik was toen 16 of zo. Ik heb het jaren in mijn bezit gehad zonder te weten dat het verboden was. Ik heb het een keer opgedronken met een vriendin samen en we merkten er niks van.

Marjan - 25-07-’04 23:06
berta

Mooi kleurtje.
Ik dacht dat het troebel-wit was???
Weet ook niet waarom…

berta (URL) - 25-07-’04 23:17
Mieke

Dat is als je er water bij doet, net als bij ouzo en pernod.

Mieke (URL) - 25-07-’04 23:40
Chantal

Al die ophef in de pers is wel goed voor de verkoopcijfers lijkt me. Reken maar dat er een hoop mensen nieuwsgierig zijn naar die uitwerkingen!

Chantal (E-mail ) (URL) - 26-07-’04 05:51
LadyBass

Ben erg benieuwd naar ervaringen van mensen die het geproefd hebben. Met de musicalclub gaan we Moulin Rouge doen (naar de film), dus ik denk dat we wel een absynth avondje gaan houden om ons in te leven ;)

LadyBass (E-mail ) (URL) - 26-07-’04 18:19
Mieke

Zeer belangrijk om je goed in te leven eerst :-p. Leuk om te gaan doen trouwens Moulin Rouge, daar is iets heel leuks van te maken.

Mieke (URL) - 26-07-’04 18:33
Jaguaromac

Lekker kleurtje!

Jaguaromac (E-mail ) (URL) - 26-07-’04 23:01


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.