Hagepreken anno 2004

06 08 04 - 19:29

In de 16e eeuw waren de hagenpreken openluchtkerkdiensten die georganiseerd werden als verzet tegen het paapse gezag. Kort daarop brak de beeldenstorm uit.

Vandaag fietste ik langs de 93e landelijke zendingsdag van de Gereformeerde Zendingsbond die hierachter in het bos werd gehouden. Daar was geen sprake van enige vorm van verzet of protest. Vanwege de brandende zon was het veld waar de preekstoeltent stond nagenoeg leeg en zaten de gelovigen met stoelen, kleden en picknickgerei tussen de bomen te luisteren naar hun voorganger, sommigen in zichzelf gekeerd met hun ogen dicht.

Het geluid van geestelijk gezang klinkt de hele dag al vanuit het bos. Hier zo tussen de gelovigen fietsen en lopen is een gek gevoel. De mensen storen zich er niet aan maar genieten van de zon en het woord. Ik maak wat foto's en wandel dan rustig terug naar mijn fiets terwijl ik de stem van de dominee in de verte hoor aanzwellen voor een belangrijk onderdeel van zijn preek. Ik heb het gevoel dat ik uit een film stap als ik op de fiets ga richting AH.

drie reacties

Mieke zelf

Ook hier 1 reactie tussen wal en schip gevallen.

Nummer1

Tjeemig en ik vond mijn vroegere huiscatechasatie (??) al een preek zo nu en dan. Maar hierbij gaan mensen vrijwillig in de snikkende zon de hele dag zitten luisteren naar de Gereformeerde Voorgangers (ik ben ook gereformeerd opgevoed). Dan kies ik toch voor de EO-jongerendag als het echt zou moeten.

ps. veelzijdig veldje heb jij zeg achter je huis, wat je al niet met een open veldje kunt doen

sab (link) – 06 Augustus ’04 – 00:44

Mieke zelf - 06-08-’04 19:34
jan

uit het respect waarmee je dit hebt geschreven blijkt dat het zendingswerk z’n sporen na laat:-)

jan (URL) - 07-08-’04 00:00
Mieke

In ieder geval bij de gelovigen! Maar volgens mij gaat zending over de niet-gelovigen.

Mieke (URL) - 07-08-’04 01:40


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.