Beklachtcomieci

07 08 04 - 09:04

Vrijdagochtend was ik met studiegenote S. in het Huis van Bewaring voor Mannen in Almere. Zij is daar lid van de klachtencommissie waar gedetineerden hun beklag kunnen doen als zij menen verkeerd behandeld te worden of klachten van welke aard dan ook hebben. S was nu 'commissaris van de maand', dat is het commissielid dat met de klagers spreekt over de klacht en daarom wekelijks het HvB bezoekt. De klager wordt in de gelegenheid gesteld zijn klacht toe te lichten en bekeken wordt of bemiddeling mogelijk is.

Het HvB ligt in Almere buiten, een godvergeten eind van de bewoonde wereld en biedt zowel van buiten als van binnen een vrij troosteloze aanblik. Met gekleurde tegeltjes is nog wel geprobeerd het wat op te leuken maar het blijft een badkamerachtige steriliteit.

Er lag een stapeltje klachten te wachten op S. Zeven van de tien waren van één en dezelfde persoon. Hij klaagde ondermeer over het eten, medicijnen die hij wel of niet kreeg, bejegening door de bewaarders en bedorven yoghurt. Met hem zou geen gesprek gevoerd worden maar zijn verhaal werd direct doorgeleid naar de commissiezitting.

Met twee mensen werd wel een gesprek gevoerd. Beiden waren jong, onder de twintig jaar. De eerste jongen een heleboel boodschappen gekregen die hij niet besteld had, het wèl opgegeten (en er van genoten) en was nu verontwaardigd omdat zijn conto een negatief saldo vertoonde en de genuttigde boodschappen in rekening waren gebracht. De tweede jongen was iemand die klaagde omdat de keuken, waar gedetineerden eventueel zelf eten kunnen maken, gesloten was omdat één van de gedetineerden de kookplaat kapot had gemaakt. Deze laatste klacht werd ingetrokken; er was inmiddels een nieuwe plaat. Van de eerste klacht wordt onderzocht hoe de procedure is van de boodschappen.

We waren vrij snel klaar. Nog even wat administratieve rompslomp afwikkelen en we konden weer gaan. Het was moordend heet in het gebouw en uit het raam kijken zag ik groepen jongens voetballen op de luchtplaats Hoewel dat een vrij normaal beeld was straalde het iets naargeestigs uit dat die jongens zich met een bal in de moordende hitte in het zweet aan het werken waren. Ik was blij toen ik buiten stond en wij in mijn cabriootje met dakje open onze vrijheid tegemoet konden rijden.

vier reacties

brigitte

Ik kan me bij zo’n sfeer wel wat voorstellen. Ik had al een beklemmend gevoel bij de rechtbank.

brigitte (E-mail ) (URL) - 07-08-’04 11:02
Maartje

Mijn ervaring met HvB’s is dat er niet zoveel verschil is tussen sommige bewaarders en sommige gedetineerden alleen de laatsten hebben een strafblad. Dat maakt de kwestie bejegening altijd een ingewikkelde omdat het er soms indertijd weinig respectloos aan toe gaat. Lastig moet dat zijn om over dat soort klachten een uitspraak te doen.

Maartje - 08-08-’04 17:08
Mieke zelf

PS De foto bij dit logje is van een envelop waarin een klacht bij de commissie werd ingediend. Klik voor vergroting uiteraard.

Mieke zelf - 08-08-’04 17:18
de vink

hallo raar er zulke stapels klachten liggen ??? NEE
Klopt er boodschappen verdwijnen en door andere genuttigd worden ..maar die verdwijnen wel door dat de boodschappen normaal aan de edetineerde afgegeven worden en nu voor de deur geplaatst waren ,,Maaaaarrr hij zit wel zonder .Klachten zekers ,een jaar lang heb je een extra matras,maar omdat ze daar hun werk niet goed doen ! noteren , word het na een jaar weer afgenomen .terwijl er een medische verklaring is van de aandoening ..en tja klopt bewaarders mensen uitspelen offff zelf hun oordeel trekken ,,is er met de gedetineerde zelfgesproken ?? alles van 2 kanten horen ..ewaarders die onnodig (uit hun hokje men ) tegenbezoekers opvliegen ligt ook een klacht van maar kijk er word gezegt klachten van 1 en dezlfde neeeee dat is iemand die voor zijn recht opkomt ook vaak de regels van de Hvb ter handen neemt maar dan word er gezegt tja kunnen gelden maar hoeft niet ..laats is er nog een hele lange lijst met klachten de deur uit gedgaan van 1 van de gedetineerde ,,maar word er ook over gesproken welk bel beleid er daar is wat aan het licht is gekomen ,,extra beltikken rekenen ?? waar wel bel kaartjes voor aan de gedetineerde terug zijn gegeven ,,,,word daar over gepraat >> spullen op de cel toe laten en dan na weken of zelfs maanden weer ingenomen worden ??mensen bekijk het van 2 kanten,,,

de vink (E-mail ) - 27-01-’06 15:54


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.