Eastpakterreur

11 08 04 - 13:53

Je kunt je op sommige middelbare scholen niet meer vertonen als je geen Eastpakrugzak draagt. De kinderen die zo'n rugzak niet hebben worden uitgestoten en gepest. Dat gaat zelfs zover dat de ouders op voorlichtingsdagen door de school op dit fenomeen worden gewezen.

Eastpak heeft een speciale campuslijn met de aansprekende namen Egghead (zie foto), Bookworm, Nerd en Geek. Maar erg cool klinkt dat niet dus ik vraag me af of dat de Eastpak is die je hoort te hebben of dat het er misschien eentje moet zijn uit de authentic serie.

De hele terreur van die rugzakken brengt ouders in een lastig dilemma: als je weigert er aan mee te doen stel je je kind met aan zekerheid grenzende waarschijnlijk bloot aan de meest vreselijke ellende en als je wel mee doet zwicht je voor het geweld en de macht van mode en hypes. Ik vind dat ze Eastpakrugzakken maar zouden moeten verbieden op scholen waar dat mechanisme in die mate speelt. Ik vind het belachelijk dat scholen buigen voor dit soort druk en promoten dat je je zou moeten conformeren. En ik vind ook dat ouders niet zouden moeten zwichten maar dan kan alleen samen met anderen of met de school. Wat vind jij?

negen reacties

Kaatje

Ik denk dat ze dan wel weer een ander modeverschijnsel vinden wat veel geld kost. Dat is nou eenmaal zo. In mijn middelbare schooltijd waren het Nike Airs en All stars die moest je hebben. Als ze die schoenen toen hadden verboden dan was het wel weer een andere trend geworden.

Kaatje (URL) - 11-08-’04 14:40
Mieke zelf

@ Kaatje: Ging dat bij jou ook zo ver dat de school dat aan de ouders meedeelde? Ik vind dat nogal wat! Dat betekent dat ze geen verantwoordelijkheid nemen voor dat stukje cultuur op de school. Je zou juist moeten stimuleren dat kinderen hun eigen stijl en smaak ontwikkelen op die leeftijd.

Mieke zelf - 11-08-’04 14:55
sab

Ik ben dat hele merkgedoe zo zat. Ik koop iets omdat ik het leuk vind en/of lekker vind zitten. Maar het is blijkbaar nog steeds hetzelfde als toen ik op de middelbare school zat. Daar werden op “zeeman-broeken” oude Levi’s labeltjes gemaakt zodat men er toch bijhoorde. Had je geen merk dan hoorde je er niet bij. Dus ik hoorde er niet bij. En dat doet soms zeer. Maar ik ben het eens met het feit dat ouders kinderen meer moeten stimuleren tot een eigen stijl!! Ipv met de horde meelopen.

ps ik heb een Eastpak rugzak, maar gelukkig niet het hippe type lol

sab - 11-08-’04 15:25
brigitte

Ik vind het ook raar dat een school er niet meer aan kan doen om zoiets tegen te gaan. Ook een vorm van geen respect hebben voor een ander zijn mening zie http://www.famvdhurk.nl/pl Ik kan me dit soort dingen toch niet meer zo herinneren van mijn schooltijd maar ik hoorde er dan ook niet “bij”.

brigitte (E-mail ) (URL) - 11-08-’04 16:38
jan

ik ben nooit trendgevoelig geweest, vroeger niet. toch heb ik eens gekeken naar de rugzak die hier naast mijn bureau staat. en verdomd: een eastpak. nooit op gelet. ik heb ‘m vorig jaar gekoocht omdat er zoveel vakken in zaten: 1 voor m’n regenpak, 1 voor m’n broodtrommel en leesvoer, 1 voor m’n portemonee en portefeuille en een opgeweven voorkant voor mn toegangspasje voor de studio. ‘t zijn gewoon handige tassen joh….

jan (URL) - 11-08-’04 20:07
Mieke zelf

Ja tuurlijk zijn ze handig. Maar ik heb een Tatonka die ook erg handig is en met heeeeeel erg veel vakken: zeven wel te verstaan en nog een gespje waar je dingen aan kunt hangen. Ik zou zeker weggepest worden met die (overigens helemaal niet zo goedkope) rugzak. En dat deugt er niet aan!

Mieke zelf - 11-08-’04 22:31
V@nM@n

Ik ben blij dat mijn kinderen daar heel anders op reageren. De eerste schooldag reactie vorig jaar was meer van gosh, hebben jullie allemaal dezelfde, ik lekker niet….

V@nM@n (URL) - 11-08-’04 22:44
Mieke zelf

Fijn om te horen VanMan dat er ouders en kinderen zijn die juist graag iets anders willen en dat weten te waarderen!

Mieke zelf - 11-08-’04 22:50
Kaatje

@Mieke, neuh zo erg was het niet bij mij hoor, gelukkig niet trouwens. Die eigen identiteit is inderdaad fantastisch om te ontwikkelen, helaas willen kinderen op die leeftijd liever bij een groep horen.

Kaatje (URL) - 11-08-’04 23:18


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.