Fahrenheit 9/11

20 08 04 - 01:00

Zo zag Bush er uit terwijl Amerika werd aangevallen (klik voor grotere foto). Hij was op dat moment op een kleuterschool in Florida en deed daar mee aan het klassikaal lezen van het boek: 'Mijn huisdier de geit'. Nog zeven minuten nadat hij gehoord had dat het tweede vliegtuig zich in de Twin Towers had geboord bleef hij in dat veilige klasje zitten. Niemand kwam naar hem toe of vertelde hem wat te doen en Bush verroerde zich niet.

Op de website van de film zijn een groot aantal clips en trailers te bekijken. Er is veel over te zeggen, over die film maar het beste kun je er gewoon zelf naar toe gaan. Hans schreef er op 29 juli al een recensie over, die door de verhuizing van servers helaas in cyberspace is verdwenen maar als je op 'lees verder' klikt is het logje van hem hier nog een keer...


Ik zat destijds aan de TV gekluisterd tijdens de verkiezingen Gore/Bush. Dat overkomt me niet zo snel. Ik wilde zo graag dat Gore zou winnen. Ik had toen al sterk het idee dat er onfrisse spelletjes werden gespeeld. Dat het nog veel smeriger in elkaar zit werd mij pas duidelijk na het zien van Fahrenheit 9/11

Ik had die teleurstelling van destijds verdrongen en zou de film niet uit eigen beweging gekozen hebben, maar werd uitgenodigd door een vriend, die hem mij aanbood als verjaardags kadootje.

Toegegeven Michael Moore heeft in 4 jaar tijd alle kans gehad om zijn verhaal zo te schetsen dat Bush er slecht vanaf zou komen. Maar zelfs als zijn visie op Bush en zijn cornuiten maar voor driekwart waar is, blijft het nog schokkend.

Moore start zijn gekleurde documentaire met de verkiezingen en laat zien dat Bush zich voor een groot deel onttrekt aan het presidentschap. Hij zoekt vooral de simpelere wereld op van zijn ranch. Na tal van annecdotes volgt de aanslag op de Twintowers. Het bioscoopscherm blijft een tijd lang zwart, terwijl we de bekende oorverdovende geluiden horen van het instorten en de gillende radeloze mensen.

Als Bush het nieuws te horen krijgt is hij op bezoek bij een schooltje. Met een stuurs gezicht blijft hij daar zitten en doet verder niets. Ook niet als hij te horen krijgt dat ook de tweede toren het begeven heeft. De familie Bush en aanverwante bedrijven blijken heel sterk verweven te zijn met de Bin laden familie. In de film wordt het pas echt duidelijk hoe sterk, zowel zakelijk als persoonlijk! Moore stelt het aan de kaak dat er nooit belangrijke getuigen weg mogen maar met de ondersteunende muziek van de Animals 'We gotta get out of this place' zien we dat binnen enkele dagen de complete Bin Laden familie door de FBI geevacueerd wordt met tientalle vliegtuigen. Dit terwijl het gehele luchtruim was afgesloten voor verkeer. Een vreemde zaak. Moore laat zien hoe de regering Bush dit wereldschokkende nieuws heeft misbruikt om de bevolking angst in te boezemen. Een reeks van onzinnige bedreigingskansen en waarschuwingen passeren de revu. Alles met het vooropgezette doel voedingsbodem te kweken voor de oorlog in Irak. Een afleidingsmanouvre voor de echte bron Alkaida en de bevriende familie Bin Laden. We zien hoe de arme bevolking in werkeloze gebieden gerecruteerd worden en hoe soldaten uiteindelijk steeds krapper worden gehouden, hoe ze verminkt en gedood raken en het verdriet van de ontwrichte families thuis. Heel sterk is het fragment waarbij Moore gaat recruteren onder de blanke congresleden. Die sturen hun zonen en dochters niet naar het front. Eens temeer wordt duidelijk hoe onzinnig die oorlog was en hoeveel leed die berokkend heeft bij onschuldige burgers in Irak.

Moore legt in de film verbanden die mij in ieder geval niet duidelijk waren. Zelfs de nieuwe leider in Afganistan blijk een oude adviseur te zijn geweest in een van de Bush bedrijven. Hoe het bedrijf van Dick Cheney overheidsorders krijgt toegespeeld en alle corruptie waar de regering Bush in ieder geval tot op heden mee weg is gekomen. De film is zo schokkend dat het mij onmogelijk lijkt dat we nog een nieuwe periode Bush/Republikeinen zullen krijgen.


Hans

drie reacties

Gerard

Het is zorgwekkend wat je ziet in deze film, zelfs als het gechargeerd is. De angst, de domheid, de oogkleppen bij machtshebbers en ‘kannonnenvlees’ bleven mij nog lang in gedachten. Zien die film.

Gerard (URL) - 20-08-’04 17:34
Hans zelf

ja inderdaad een indrukwekkende film Gerard!

Hans zelf (E-mail ) (URL) - 20-08-’04 22:55
Hans

Helaas zijn de vele inhoudelijke reaties op de de film en dit stukje verloren gegaan.. :-(

Hans (E-mail ) (URL) - 07-09-’04 07:51


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.