Muziek-archief

31 08 04 - 19:47

Door diverse oorzaken zoals serverproblemen, hacken, verhuizing en omkatten zijn onze archieven nogal aangetast. Ze zijn alleen voor onszelf nog met veel moeite te vinden of te reconstrueren. Vandaar dat we ze zo nu en dan per categorie terug zullen plaatsen. Vandaag de eerste verzamelpost over het thema muziek. Omdat het nogal lang is om hier te posten is de verzameling aan te klikken via onderstaande link. Aan de opmaak (grote witruimtes) wordt nog verder gewerkt.


18 januari 2004

Muziek: Jaarlijstjes beste muziek 2003


Tijdens de jaarwisseling kom je ze weer tegen De muziek Jaarlijstjes. Als muziekfreak schuim ik ze af om te kijken of er iets aan mijn aandacht ontsnapt is, of ik iets interessants gemist heb.Opvallend is dat jaarlijstjes nogal uiteen kunnen lopen. In het blad UNCUT
zie je op nummer �©�©n Warren Zevon staan met op de tweede plaats heel opmerkelijk oudgediende en countrydiva Emmylou Harris.


In het blad HEAVEN hebben ze jaarlijstjes per muzieksoort. Warren Zevon staat daar vreemd genoeg nummer �©�©n in het countrylijstje waar je Emmylou ook zou verwachten. Emmylou is daar echter niet te bekennen.

In OOR geen neiging tot country maar ruim baan voor de frisse rock van the White Stripes met Elephant en verder wederom voor het zoveelste jaar bij de eerste 10 op 3 de Engelse Radiohead met Hail to the Thief. Warren Zevon staat bij Oor vreemd genoeg 'slechts' op nummer 50!?!

Opmerkelijk in de top 10 van UNCUT is de wederopstanding van Robert Wyatt op nummer 5 (oude drummer van Soft Machine) die om een reden die me nu ontschoten is in een rolstoel terrecht kwam en zich toelegde op zingen.


In Heaven valt verder op de nummer 1 positie van Moloko bij Dance. Dan geef ik toch zelf de voorkeur aan Masssive Attack die op 7 ge�«indigd is. Verder de welverdiende nummer 1 plaats van Ibrahim Ferrer bij de wereldmuziek en wederom een hoge plaats voor the White Stripes.

Lastig trouwens al die onderverdelingen. Waarom niet alles op een grote hoop gegooid en een top 10 voor de beste muziek in welke categorie dan ook. Of ben ik een van de weinigen met een brede smaak?


Nou in ieder geval eens gaan luisteren naar The Wind van de inmiddels aan longkanker overleden Warren Zevon (7 september 2003). Daar had ik eigenlijk niet zo veel meer van verwacht hoewel zijn Sentimental Hygiene van gelijknamige CD van jaren terug een wereldnummer was.

Geplaatst door Hans


20 januari 2004

Muziek: Jazzy Female Singers


Jazzy zangeressen zijn helemaal in. Het grote publiek ontdekte Norah Jones Haar CD en DVDs vliegen de winkels uit en haar twee concerten in de Heineken Music hall in juni a.s. waren binnen no-time uitverkocht.


Nog iets minder ontdekt is Diana Krall wiens DVD 'Live in Paris' tot mijn ultieme favorieten behoort. Dianna zit op het Jazz label Verve Records speelt fantastisch piano en ziet er uit als een fotomodel. Jong als ze nog is, heeft ze haar sporen verdiend met een serie uitstekende CDs.

Norah zit op het andere prestigieuze Blue Note label en in haar kielzog volgen op dat zelfde label andere grote namen op weg naar meer bekendheid bij het grote publiek. Wat mij betreft zijn Diane Reeves en Cassandra Wilson daarvan de twee toppers.


Onlangs viel ook onze eigen Trijntje Oosterhuis de eer te beurt om voor Blue Note een CD op te nemen genaamd 'Strange Fruit'. Op deze jazzy CD vooral songs van George Gershwin en van Billie Holiday. In het vliegtuig kocht ik laatst nog een Blue Note verzamel CD met daarop ook Minni Ripperton, Marlene Shaw en Nancy Wilson.

Ik weet niet wat het is, maar het is goed ontspannen bij deze vrouwen!!

Geplaatst door Hans


03 februari 2004

Muziek: Elvis Costello blijft verwonderen

Muzikale duizendpoot Elvis Costello begeeft zich op alle terreinen van de hedendaagse muziek. Na zijn pre-punk debuut 'My Aim is True' uit 1977, heeft hij met zijn rommelige begeleidingsband The Attractions een groot aantal CD's uitgebracht. Als een ware muziekfan verleende hij hand- en spandiensten bij het re-vitaliseren van zowel muziekstijlen als muzikanten. 'Almost Blue' was een ode aan de countrymuziek. In a 'Black and White Night' ondersteunde en begeleide hij de come-back van Roy Orbison voor wie hij vlak voor diens dood ook nog enkele nummers schreef. Als een fan leverde hij zijn bijdragen voor tributealbums opgedragen aan Joni Mitchell, Gram Parsons, The Grateful Dead en, heel opmerkelijk, Bruce Springsteen. Zijn bewondering voor Burt Bacharach kwam tot uiting in een samenwerking voor de CD 'Painted From Memory', waarvoor beiden nog een Grammy Award ontvingen. Voor de film Notting Hill blies hij het Charles Aznavour nummer 'She' op een onnavolgbare manier nieuw leven in. Zijn verkenning in de klassieke muziek uitte zich in een samenwerking met en composities voor mezzosopraan Anne Sofie von Otter en met het Brodsky Quartet nam hij de alom gewaardeerde CD 'The Juliet Letters' op Met zijn nieuwste CD 'North' begeeft hij zich op het jazzpad. De CD was bedoeld om zijn scheiding te verwerken maar halverwege kreeg hij tot ieders stomme verbazing 'verkering' met niemand minder dan jazzzangeres en -pianiste Dianna Krall. Hij geeft aan met Diana nauwelijks over muziek te praten en zegt dat de muziek voor zijn recente Jazz CD North ontstaan is voordat hij Diana kende. Het heeft er echter alle schijn van dat een deel van de CD gaat over het verliefd worden op Dianna en dat zijn wel de minder sterke nummers.

Geplaatst door Hans07 februari 2004

Muziek: Beter 'Later' dan 'Never'

Wereldberoemd maar in Nederland eerder een 'best kept secret' is het BBC muziekprogramma 'Later' van Jools Holland. Ik kom weinig mensen tegen die het kennen en dat is toch vreemd omdat de BBC in vrijwel iedere huiskamer in Nederland is te ontvangen.


Jools die zelf heel verdienstelijk piano speelt en zijn eigen Jools Hollandband heeft, is een eigenzinnige maar gepassioneerde presentator. De opnamestudio van 'Later' lijkt een grote ronde ruimte en de 8-10 live-optredende artiesten/groepen zijn verdeeld over de buitenrand van de cirkelvormige ruimte. Het publiek zit daar ergens tussen en de camera's lijken precies in het midden te staan.


Jools doet gedurende het programma verschillende rondjes langs de artiesten om deze te introduceren of er een praatje mee te maken. En de gasten zijn gewoonlijk een mix van grote bekende namen, nieuw veelbelovend talent en 'wereldmuzikanten'. Zo zag ik Alicia Keys, Travis en Mercury Rev het eerst bij Later, ruim voordat ze bekendheid kregen bij een groter publiek.


Voor wie al dit moois gemist heeft, is er een herkansing in de vorm van een serie DVD's waarvan ik er drie ken. De DVD's bieden ontegenzeggelijk veel waar voor hun geld want ze staan tot aan de laaste bit volgepropt met live gespeelde muziek van artiesten die je zomaar niet ergens anders tegen komt. De Thema's zijn: '10 years of Later... 30 great live performances' en verder: Louder, Giants, Party en Legends.

Enkele namen: Portishead, Blur, Oasis, Mariza, Coldplay, Massive Attack, Moby, R.E.M., Radiohead, Stereophonics, The White Stripes, New Order, maar ook o.a.: Leonard Cohen, Lou Reed, Al Green, Johnny Cash, Blondy, Bryan Ferry, Paul Mc Cartney, Willy Nelson, Pretenders, Tom Jones en Solomon Burke.

Geplaatst door Hans19 februari 2004

Muziek: Uit in Austerlitz

Austerlitz, is een klein Nederlands plaatsje met een buitenlands klinkende naam. Het ligt vlakbij waar Mieke woont. Wij hebben daar een uniek podium voor muziek cabaret en theater: het Beauforthuis.


Het gebouw is oorspronkelijk een kerkje met pastorie uit 1861. Dat is nog te zien aan de gotische ramen. Dit kleine intieme kerkje is niet alleen een bijzondere ruimte, het wordt bovendien gerund door mensen die er de sfeer weten te brengen waardoor zowel artiesten als het publiek er graag terug komt.


De programmering is afwissselend en interessant. Zo is er regelmatig jazz (Tros Sesjun wordt vandaaruit uitgezonden) wereld muziek, klassieke muziek, kindervoorstellingen en de Bo4U sessies. Met name de Bo4U live optredens (met afterparty) zijn altijd zeer de moeite waard. We zagen er al eens Bettie Serveert, The Lau en Margriet Eshuijs optreden en zondag hebben we kaartjes voor een optreden van de band 'Floris'. Verslag daarover volgt uiteraard.


Als je in de buurt woont (of wel eens komt) kijk dan eens op de Beauforthuis site of er wat leuks te doen is.

Geplaatst door Hans22 februari 2004

Muziek: FLORiS in het Beauforthuis

FLORiS, de groep genoemd naar het creatieve brein Floris Klinkert, bestaat uit 7 personen en heeft een eerste CD uit waarop Sarah Bettens (K Choice) en Benjamin Herman (New Cool Collective) hun medewerking verleenden. Een tweede CD van FLORiS is op het moment dat dit geschreven wordt in de maak en wordt in mei verwacht. De groep is winnaar van de Essent Award en zijn onlangs gevraagd op te treden op het wereldberoemde Deense Festival Roskilde.


De muziek laat zich moeilijk omschrijven. Hoewel het wel associaties heeft met de loungemuziek van bijvoorbeeld Yonderboi, wil Floris zelf daar niets van weten. Hij zegt geinspireerd te zijn door musici als Curtis Mayfield, Stevie Wonder, Miles Davis, Marvin Gaye en Jeff Buckley, maar de muziek deed mij eerder denken aan een mengeling van Massive Attack, Portishead en Saint Germain.

Behalve Floris met zijn creatief gevonden en toegepaste samples, is ook de saxofonist heel bepalend voor de sound en de sfeer. Met zijn zware bontmuts en wijd uitlopende broekspijpen leek hij op een broertje van Jamiroquia.


Veel nummers zijn zwoele jazzy geluidsflarden afgewisseld door funky ritmische composities. Een lang gesponnen nummer had de soundtrack kunnen zijn van een film. De geluidsflarden riepen bij mij beelden op van harmonische grotestadsgeluiden zoals vertrekkende of langsrazende treinen, het laden en lossen van vrachtwagens en het dichtslaan van garagedeuren. Maar dan op een manier die prettig is voor de oren.


Werkelijk een openbaring is zangeres Carmen die met haar grote bereik, stembeheersing en bij tijd en wijle zwoele bijdrages Sarah Bettens deed verbleken.


De sfeer in het Beauforthuis was meer die van een huiskamer compleet met tafels en stoelen, zitbanken en kussens op de grond. Wij waren aan de vroege kant en konden een comfortabele zitbank arresteren. Tot onze verbazing kwam er nog iemand vragen of wij Hans en Mieke waren..., dat bleek Anton te zijn die de kaartjes voor Lost In Translation gewonnen had en geinspireerd door onze aankondiging 'uit in Austerlitz' met een vriend ook naar FLORiS was gekomen.


Het was een zeer aangename besteding van de zondagmiddag en weer wat anders dan hangen op de bank in je eigen huiskamer.

Geplaatst door Hans05 maart 2004

Muziek: Trust by Rose

Hij is er al sinds 2002, de CD Trust van Rose maar ik heb hem nu pas voor het eerst in huis terwijl ik hem al een hele tijd had willen kopen. Ik heb de CD nu een paar dagen en ik vind het heerlijke muziek. Rose is een Rotterdamse zangeres die soul zingt met R&B- en jazzinvloeden. Ze heeft echt een fantastische stem en is wel vergeleken met Anita Baker en Cha Ka Kahn.


Ik heb haar een hele poos geleden al eens gezien bij Barend en Van Dorp en toen was ik al meteen getriggerd door haar performance. Ze heeft sindsdien ook opgetreden op het North Sea Jazz Festival, Lowlands en de Uitmarkt. Eind vorig jaar had ik kaartjes gekocht voor een optreden van haar in mijn geliefde Beauforthuis. Maar het zat me niet mee want dat optreden werd jammer genoeg gecancelled, al was het wel met de belofte dat Rose nog een andere keer naar Austerlitz zou komen. Vandaag las ik overigens dat ze gaat optreden op het slotweekend van Festival Mundial in Tilburg samen met een Keniaanse artiest (ze heeft onlangs een periode in Kenia doorgebracht) dus dan zal ik haar in ieder geval eindelijk in levende lijve zien.


Ze is betrokken geweest bij de eerste CD van FLORiS waar we pas ook al over schreven en trad vorig jaar regelmatig op in Panama waar ze elke eerste vrijdag van de maand haar eigen avond had onder de titel Rose & Friends. Die vrouw is 'all over the place' op plaatsen die mij aanspreken in ieder geval. We gaan vast nog meer horen van Rose (en dat hoop ik in ieder geval) maar wie meer wil weten kan vast een kijkje nemen op haar site waar je ook haar muziek kunt luisteren of de CD bestellen.

Geplaatst door Mieke

06 maart 2004

Muziek: Bieslog twee jaar

Bieslog (de weblog van Wim de Bie) bestaat twee jaar en biedt, als verjaardagscadeau voor de lezers, opnieuw een gratis download aan: De Fluiten van Ver Weg - De Wereldmuziek der Cananefaten.

Naast zijn hoofdredacteurschap van Bieslog bekleedt De Bie namelijk nog een andere functie: hij is stamhoofd van de nazaten van de eerste Nederlandse bevolkingsgroep uit de geschiedenis, de Cananefaten.


In 1996 ontsloot hij, met behulp van componist/muzikant Henny Vrienten en multi-instrumentalist Joost Belinfante, de cultuur van dit oervolk en toonde aan, dat wat nu wereldmuziek wordt genoemd, in feite afstamt van onze Cananefaatse cultuur.


(Dat anderen het een vlijmscherpe parodie noemen, wordt voor kennisgeving aangenomen.) Stamhoofd Wamla le Brinno (Wim de Bie) zingt, danst, declameert en bezweert - samen met Henny Vrienten en Joost Belinfante - de liederen, poezie en rituelen van het oudste Nederlandse, van naam bekende volk. Welkom in de tweeduizend jaar oude, maar nog springlevende cultuur der Cananefaten.


Nou, daar kunnen de wereldmuziekliefhebbers die deze weblog bezoeken hun tanden eens op stukbijten. Ik ben heel erg benieuwd naar jullie reacties.
Geplaatst door Mieke


18 maart 2004Muziek: Muziek voor doven...


Vanmorgen op TV gezien: Frederique Spigt heeft een vervolg op haar CD Beest genaamd Beast. Het gaat om muziek voor dove mensen.


Samen met vertolker Mindy Brown noemen zij het oogmuziek. Het schijnt een enorme kick te zijn voor dove mensen, ook al horen zij weinig of niets, om bij een rockconcert te zijn en gewoon een groep te zien optreden. De vertolkster zorgt in gebarentaal dat de teksten te volgen en de emoties mee te beleven zijn. Ik zag hoe dove mensen dansten op de muziek. Dat kan denk ik omdat zij evenals niet dove mensen de trillingen en de beat van de muziek kunnen voelen met hun lichaam en vooral via de buik. Meer informatie hier en daarGeplaatst door Hans22 maart 2004Muziek: Carmina Burana
Zojuist terug uit Eindhoven van een uitvoering van de Carmina Burana, door het Kempenkoor. Een vriendin van ons zingt daarin. Het vond plaats in Muziekcentrum Frits Philips. Alles was daar tot in de perfectie verzorgd. De muziekhal is indrukwekkend uitgevoerd met voor iedere stoel individuele airconditioning. Het Kempenkoor en het begeleidend orkest (Koninklijke Sophia's Vereeniging) waren allen in stemmig zwart gekleed, hetgeen mooi contrastreerde met de middelhoutkleurige inrichting. De akoestiek daar was meer dan voortreffelijk. Als intro werden werken gespeeld van Alfred Reed en Richard Strauss.


Heinz Friesen dirigent (intro) Bruno Balmelli bariton Alexandru Lonitza tenor Elena Brilova sopraan Cees Wouters dirigent (koor en orkest samen)

De Carmina Burana van Karl Orff (1892-1982) werd altijd beschouwd als een heidens werk gewijd aan de zinnelijke liefde ('jongelingen en meisjes verenigen zich zoals het hoort'). Nu betrekkelijk onschuldig, maar destijds bekritiseerd als ware het een pornografisch werk. Het begint voor deze tijd van het jaar heel toepasselijk met de lente en de uitwerking daarvan op de lust en de zinnen. Het is eigenlijk een van de grootste en beroemdste verzameling middeleeuwse teksten die tot de vagantenliteratuur behoren. De drie belangrijkste thema's zijn 1/ In de lente (liefdesliederen) 2/ In de taveerne (drink en gok liederen) 3/ De hof der liefde (over zinnelijke liefde).


Bekend en voor vanalles en nog wat gebruikt en misbruikt is het monumentale openings- en sluitstuk 'O Fortuna', dat gaat over de godin van het (nood)lot. Het rad van fortuin. Wie vandaag bovenaan is kan morgen weer onderaan bungelen. Daarom geniet van het leven op een hedonistische manier, want voor je het weet is het over.

Hoewel de mannelijke koorleden sterk in de minderheid waren, klonk de uitvoering zeer in balans. Cees Wouters is duidelijk een man die naar hoge kwaliteit streeft. De moeilijke zangpartijen werden door het koor trefzeker vertolkt. De bariton was overtuigend, de countertenor die in het stuk uiteindelijk maar een kleine partij voor zijn rekening heeft, deed dat dan ook voortreffelijk. De Russische coloratuursopraan was zeer zuiver maar overtuigde door haar dunne stem en beperkte volume niet echt. Het koperwerk en slagwerk van het orkest die de twee vleugels omringden spetterden vooral in de climax partijen. Inclusief het zogenaamde kinderkoor waren er toch een kleine honderd mensen op en boven het podium aanwezig.


De teksten lijken op latijn maar zijn het niet. Een vertaling werd bijgeleverd, maar voor degenen die de Carmina Burana in het Nederlands willen zingen is er een 'zingbare' (en volgens Mieke) poetische Nederlandse vertaling van Willem Wilmink, waarvan hier als voorbeeld een couplet (Tempus est iocundum):

Wat een heerlijk weertje


Mooi mooi mooi meisje daar


Mooi meisje daar


Jongen blijf niet wachten


Be-be-benader haar, benader haar


Heel ontdaan


Kom ik voor je staan


In het binnenst van mijn boezem


Is een vuurtje aan


Zonder zonder zonder iefde


zal ik onder gaan,


ik onder gaan,


ik onder gaan.Geplaatst door HansMuziek: NewCoolCollective wereldklasseFoto's: Hans


New Cool Collective is een swingende achtmansformatie en speelt dampende funky jazz met daaroverheen een groovy latin sausje.

De focus ligt op de twee blazers, saxofonist en oprichter Benjamin Herman en trompetist David Rockefeller die zich gesteund weten door een voortreffelijke ritmesectie. Deze heren waaronder de tweeentwintig-jarige drummer Joost Kroon, latin-basgitarist Leslie Lopez en en een uitstekende (ook erg jonge) gastgitarist, kunnen van alles aan van latin tot trip hop beats. New Cool Collective is echt van wereldklasse.Ze treden op van Paradiso via het Concertgebouw tot het North Sea Jazz Festival en zijn vaak te bewonderen in het Amsterdamse Panama. Ze toerden door Duitsland, de Benelux, Zuid Afrika en het Verenigd Koninkrijk. Ze hebben inmiddels een viertal CD's uit en op de laatste CD 'Bring it On' is o.a. meegewerkt door Georgie Fame en Trijntje Oosterhuis.

Wij zagen ze zojuist in ons geliefde Beauforthuis in Austerlitz. Dat zoals we eerder schreven, klein, aangenaam en intiem is. Altsaxspeler Benjamin Herman benadrukte verschillende keren dat ook New Cool Collective erg graag in het Beauforthuis speelt vanwege de intieme sfeer en het enthousiaste publiek dat uit louter muziekliefhebbers van alle leeftijden bestaat. Binnenkort gaan we ze nog eens zien maar dan in Panama.


Voor meer muziek kun je hier links onder het kopje Archief zoeken op: 'Muziek:'

28 maart 2004Geplaatst door Hans
10 april 2004
Muziek: Passie als kunstvorm


In de Stille Week voor Pasen wordt traditiegetrouw op veel plaatsen in Nederland de Matthaeus Passion van Bach uitgevoerd. De Passie als kunstvorm het evangelie op muziek is al heel erg oud en bereikte in de tijd van Bach zijn hoogtepunt, al zijn er ook wel voorbeelden uit de moderne tijd zoals de Lukas Passie van Penderecki en de Johannes Passie van Part.


In de Matthaeus Passion wordt het verhaal verteld door de evangelist (tenor) en net als in een hoorspel komen de andere spelers aan de beurt zoals Jezus (bas), verschillende discipelen (Petrus en Judas, ook bassen), Pilatus (bas) en diens vrouw (sopraan). Vierstemmige koren nemen de partijen van verschillende groepen discipelen, priesters, soldaten, volksmenigten - voor hun rekening. Het verhaal wordt van tijd tot tijd onderbroken door bespiegelende momenten met een soort commentaren op het verhaal of overdenkingen over goed en kwaad. De solisten doen dat in recitatieven en aria's en het koor bezingt dat in koralen.


Ook al ben je geen gelovig mens dan nog is het de moeite waard de Matthaeus Passion te beluisteren. En dan is Pasen een mooie aanleiding om het eens te doen. Het is nou eenmaal prachtige muziek van een van de grootste componisten. Begin- en slotkoor, 'Wir setzen uns mit Tränen nieder', zullen velen bekend in de oren klinken evenals bijvoorbeeld de koraal ����¢â�¬ï¿½Wer hat dich so geschlagen����¯�¿�½ en het prachtige ����¢â�¬ï¿½Erbarme dich����¯�¿�½. E��â���¯�¿�½n van de mooiste uitvoeringen die ik ken is die van Collegium Vocale van Gent met dirigent Philippe Herreweghe en countertenor Andreas Scholl.Geplaatst door Hans15 april 2004Muziek: Nieuw talent Jamie Cullum
Afgelopen week zag ik bij Barend en Van Dorp een nieuwe ster: Jamie Cullum. Ik had het geluid uit staan maar wat ik zag was zo intrigerend dat ik gauw de afstandsbediening pakte en het geluid aan zette: een jongen - begin twintig in een spijkerbroek - die swingend af en toe zittend en soms weer staand achter de vleugel het muziekgedeelte van het programma verzorgde. Het zag er swingend uit en zo klonk het ook. Wat een fantastische muziek. Aan het eind van het nummer gaf Jamie (die uiterlijk wel iets weg heeft van zijn naamgenoot de TV-kok) nog een drumsolootje weg op de bovenkant van de vleugel en als het applaus klinkt vind ik het jammer dat het alweer over is. Ik wil nog wel meer horen van deze jonge muzikant. Ik neem me voor om meteen de volgende dag even op te zoeken hoe deze jongen heet maar ja, hoe gaat zoiets, vergeten .....


Maar nu dacht ik er weer aan en wil jullie even op de hoogte stellen van dit nieuwe talent. Let op mijn woorden: van deze jongen gaan we nog veel horen. Hij wordt nu al The Beckham of Jazz genoemd en bestempeld tot opvolger van Frank Sinatra. Luister eens naar de tracks van zijn tweede album Twentysomething op zijn website en oordeel zelf.Geplaatst door Mieke28 april 2004Muziek: Frank Boeijen Antwerpen of Utrecht?
Mieke kocht laatst bij AH de DVD 'Frank Boeijen in Antwerpen' met Airmiles voor Euro 9.98. Mijn mond viel open. Hij had daar drie dagen achtereen een uitverkocht Sportpaleis. Een stadion vergelijkbaar met ons Ahoy. Frank is op die DVD echt goed op dreef met band en volledig orkest.


De interactie met de zaal is leuk en ontspannen. Alle grote hits komen voorbij, alsmede een heel scala aan gasten, waaronder Stef Bos, Marco Borsato en Boudewijn de Groot. Een aanrader en waar voor je geld voor eenieder die iets heeft met Frank Boeijen.

Toen een vriend ons attent maakte op een optreden in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht hebben we geen moment geaarzeld en gelijk kaartjes besteld. Het concert was uitverkocht, maar we konden nog aan plaatsen komen schuin naast het podium. Omdat die plaatsen zo slecht waren mochten we alsnog op vrije banken dichter bij het podium gaan zitten.


In vergelijking met Antwerpen kwamen Frank en zijn band traag op dreef en na 6-8 nummers kwam de eerste pauze al. Een uitblinker in dat eerste gedeelte was een unieke uitvoering van 'Vaderland', dat in een iets ander ritme heel traag begon en tot een ware climax leidde. Na de pauze kwam de vaart er iets beter in en Frank was zoals gewoonlijk goed bij stem. Een live optreden voegt nog echt iets toe aan die stem. Geen orkest deze keer en ook geen gastoptredens. Erg mooi en sterk waren de ingetogen nummers alleen op de vleugel begeleid. De zaal bestond duidelijk uit uitsluitend fans want zelfs de subtielste opmerkingen en beginnoten werden feilloos herkend. Er was ook nog een soort nep weggaan met toegift hetgeen nog een extra set bleek te zijn met daarin 'De Waarheid' en 'Utopia' die de zaal in extase brachten. Toen de echte toegift, als klapstuk en slotnummer 'Kronenburg Park' kwam bleek dat een matige akoestische uitvoering te zijn, die we evenals de rest van de zaal uit volle borst meezongen. Het was verder een perfect optreden maar miste toch de bevlogenheid die van de Antwerpen DVD af spetterde. We waren toch wel een beetje jaloers op onze Belgische vrienden, die in Antwerpen een completer pakket voorgeschoteld hadden gekregen.Geplaatst door Hans05 mei 2004Muziek: Nieuwegein aan Zee
Een paar weken geleden heb ik het nieuwe album gekocht van Spinvis oftewel Erik de Jong, wat mij betreft echt ��â���¯�¿�½��â���¯�¿�½n van de beste Nederlandstalige musici. Zijn eerste CD Spinvis vond ik al meteen fantastisch. Het is prachtige muziek met po��â���¢â�¬ï¿½tische teksten en volgens de overlevering allemaal op een zolderkamertje ����¯�¿�½ in Nieuwegein uiteraard - in elkaar geknutseld. Dat ����¢â�¬ï¿½knutselgehalte����¯�¿�½ zagen we ook terug in zijn (gelegenheids-) band op de Uitmarkt 2003 waarin behalve vader Walter de Jong ook Han Reiziger (inderdaad van het muziekprogramma 'Reiziger in Muziek') meespeelden.


Het album 'Nieuwegein aan Zee' bestaat uit een CD en een DVD. De CD heeft een aantal nieuwe nummers naast nieuwe uitvoeringen van oude nummers en een DVD. Ondanks het feit dat er maar 3 nieuwe nummers bij zijn, vind ik dit album toch een aanwinst. Spinvis is een artiest die je raakt door zijn nerveus verlegen voorkomen terwijl hij vertelt over wat hem allemaal beweegt, hoe hij er allemaal toe gekomen is en zijn muziekjuweeltjes ten gehore brengt. Ik heb van die DVD dan ook echt genoten.Geplaatst door Mieke07 mei 2004Muziek: Naar Britney???
Ik ben door mijn verhuizing wat minder actief geweest op onze web-log, maar vanavond ga ik met mijn dochter van 12 naar Britney Spears in Rotterdam, naar een uitverkocht Ahoy. Zie ik er tegen op om naar een concert van een idool voor pubers te gaan? Welnee! Ik kan het best waarderen. Ik heb onlangs een DVD van een concert van haar op Hawai gezien en vind haar muziek en optredens best te pruimen. Ik hoop alleen dat ze niet gaat playbacken zoals ze dat vorige week in Londen gedaan schijnt te hebben. Mijn oren hebben bewezen bestand te zijn tegen harde muziek, maar ik ben er niet zeker van of ze bestand zijn tegen het gekrijs en gegil van meiden in de leeftijd 8-13

Geplaatst door Hans08 mei 2004Muziek: Britney II
Nu ik toch als 'begeleider' aanwezig was kan ik er ook wel wat over schrijven. Britney heeft een hele ontwikkeling doorgemaakt en is niet meer dat half onschuldige meisje van weleer. In een nauwsluitend zwart-rubberen stoeipakje wordt ze boven op een rijdend gevaarte het podium opgereden. Een hoog snerpend gegil van meisjes overstemt de toch al harde muziek. De acoustiek is op de plaats waar wij zitten niet al te best. Dat gaat vooral ten koste van de zang. Het podium is het gestileerde decor van het fictieve Hotel Onyx. Kennelijk het thema van de show, dat niet altijd consequent doorgevoerd werd. Het decor bestaat voornamelijk uit ingenieuze stellages en trappen voorzien van projectieschermen en lampjes die digitale voorstelling weer kunnen geven. De makers van de show hebben ook goed gekeken naar Cirque du Soleil. Soms leek de voorstelling op een nieuwe show van CDS waarin Britney verwerkt was, inclusief decorstukken, door de ruimte zwevende mensen en acrobatiek acts met linten hoog in de lucht. Een rode draad was een figuur die qua karakter en uitdossing nog het meeste leek op The Joker uit Batman die tussen de nummers door alles op een vervreemdende manier aan elkaar knoopte


Britney is zwaar opgemaakt en heeft iets weg van de zangeres van een Gothic-rock groep. Het lijkt Britneys missie om haar jonge fans zo snel mogelijk van hun onschuld af te helpen waarbij ze Madonna probeert te overtreffen in verwerken van gewaagde erotische symboliek. Soms gaat dat best ver, zoals in een song waarbij er in het decor zich van alles afspeelt op de diverse hotelbedden. Een deel daarvan mist toch zijn doel omdat de kids daar nog niet aan toe zijn. De vlotte melodietjes zijn verdwenen uit de songs en hebben plaats gemaakt voor strakke donkere ritmes die me zo nu en dan deden denken aan Janet Jackson. Heel apart was een jazzy big band versie van Oops I did it again. Voor mij was de show voornamelijk een visueel spektakel met lekkere strakke funky ritmes. De Britney Spears waarvan ik begreep dat zij destijds mijn dochter aanspraak was verdwenen. Maar ik zal me wel vergissen want het gegil van haar en haar vriendin en de kick dat ze bij een optreden van Britney waren was er niet minder omGeplaatst door Hans11 mei 2004Muziek: Brood's mooie momenten
Ik kreeg op mijn verjaardag de (3-dubbel) DVD van Herman Brood met beelden van concerten van Herman Brood & His Wild Romance in Dortmund en K��â���¯�¿�½ln in respectievelijk 1978 en 1990. Ik had al een aantal keren met die DVD in mijn handen gestaan. Dat was de gever dezes opgevallen en die had besloten de knoop voor mij door te hakken. Ik heb vanavond even een kijkje genomen op de drie DVD����¯�¿�½s en ik ben er heel blij mee.


Brood was toch een geval apart, onze enige echte manlijke diva. Een origineel mens met veel talenten zoals bijvoorbeeld te zien is in zijn schilderijen die ik erg leuk vind. De schilderijen van Brood zijn verwant met Cobra en meestal voorzien van zwarte handgeschreven teksten en zijn handtekening Brood. Hij gebruikt vooral primaire kleuren maar ondanks dat hebben ze een wat triestige uitstraling.


Nog meer beroemd dan door zijn muziek en zijn schilderijen is Brood vanwege zijn seksavonturen en drugsgebruik. Hij was jarenlang een soort nationale antiheld die veel mensen een glimlach om de lippen bezorgde. Veelbesproken tot zijn sprong van het Hilton een paar jaar geleden toen hij ����¢â�¬ï¿½op����¯�¿�½ was. Maar niet nadat hij de tekst op de derde van de drie DVD����¯�¿�½s zelf in zijn leven meer dan waargemaakt had: ����¢â�¬ï¿½ik verzamel geen geld, ik verzamel mooie momenten����¯�¿�½.

Geplaatst door Mieke :: 18:13 :: Er zijn nu al 16 reacties :: Reageer je niet???17 mei 2004Muziek: New Amsterdam
Op mijn verjaardag kreeg ik van een vriendin de CD New Amsterdam van Mathilde Santing. Mathilde is in mijn ogen ��â���¯�¿�½��â���¯�¿�½n van de beste zangeressen in Nederland die met haar aparte stemgeluid zo����¯�¿�½n beetje alles kan zingen. Ik heb natuurlijk al een groot aantal CD����¯�¿�½s van haar maar deze had ik nog niet. Mathilde gaat op deze CD op de jazzy tour en dat past haar als een handschoen. De CD is uit 2001 en opgenomen in New York, Praag en Amsterdam en met name de nummers die met bigband worden gespeeld knallen uit de luidsprekers. Ook de wat meer lazy nummers zoals haar vertolking van 'The First Time Ever I Saw You're face' maken indruk.


Aardig detail is nog wel dat hoewel op de CD staat dat hij niet speelt op PC en Mac mijn iMac hem moeiteloos afspeelt. En gelukkig ook maar, anders zou ik in mijn werkkamer deze fantastische muziek moeten missen. Als je naar de site van Mathilde gaat kun je daar een voorproefje beluisteren van deze geweldige CD.Geplaatst door Mieke

achttien reacties

berta

Heel veel sterkte!!!

berta (URL) - 31-08-’04 23:09
Anne-Floor

Tsjonge wat een klus! Maar wel leuk om zo links en rechts een stukje uit het archief mee te pikken.

Anne-Floor (URL) - 31-08-’04 23:37
Hans zelf

Het is inderdaad een klus, maar jullie geven me wel moed. :-)

Hans zelf (E-mail ) (URL) - 01-09-’04 00:10
Mieke

Ja, en het is niet alleen het muziek-archief maar ook dat van de boeken, het theater, de gadgets, de festivals en ga zo maar door. Maar goed, het hoeft allemaal niet vandaag af gelukkig.

Mieke - 01-09-’04 00:28
LadyBass

Jongens, wat een monnikenwerk. En dat in de 21e eeuw. Zijn jullie het complete web-log-archief aan het verhuizen?

Sluit me bij Anne-Floor aan, is leuk om er zo doorheen te bladeren.

Off topic: wat betreft Pivot: ben nog aan het kijken hoe ik het qua server moet doen. Blijk nu geen php-mogelijkheden te hebben, wat voor domein wil ik gebruiken etc.). Kortom, een goede mogelijkheid om weer eens te oefenen in geduld. ;)

LadyBass (URL) - 01-09-’04 00:38
Hans zelf

Hi Annemiek, Ik zou je tegen de gangbare kosten een plaatsje op onze server aan kunnen bieden. Dan zetten we Pivot er ook voor je op. Stuur maar even een mailtje als je interesse hebt. Je huidige domein kan dan verhuisd worden.

Hans zelf (E-mail ) (URL) - 01-09-’04 00:42
LadyBass

Dank voor het aanbod. Ben momenteel even erg druk op mijn werk en qua muziekprojecten. Web-log staat dus even op een laag pitje :(

LadyBass (URL) - 01-09-’04 00:59
Nijntje

Tof dat julllie de moeite doen om het voor ons allemaal overzichtelijk te maken!

Nijntje (URL) - 01-09-’04 09:40
Kaatje

Volgens mij hebben we dezelfde muzieksmaak. Diana Krall, Jamie Cullum, Spinvis, Bebel Gilberto en nu zie ik Buddha Bar staan.

Kaatje (URL) - 01-09-’04 10:24
Hans zelf

We doen het ook een beetje voor onszelf hoor Nijntje. Het is heel frustrerend om de helft van je inspanningen op deze manier verloren te zien gaan.

Hans zelf (E-mail ) (URL) - 01-09-’04 10:28
Hans zelf

Ja Leuk Kaatje, Dit is uiteraard de gezamelijke muzieksmaak van Mieke en mij, maar die overlapt elkaar behoorlijk ;) enne… los daarvan hou ik ook van wat minder beschaafde muziek;)

Hans zelf (E-mail ) (URL) - 01-09-’04 11:06
LadyBass

@Hans, dat klinkt spannend: minder beschaafde muziek, wat moet ik me daarbij voorstellen Metallica, Death Kennedy’s?

LadyBass (URL) - 01-09-’04 17:26
Hans zelf

Ik zou zeggen ‘kom eens in mijn CD kast snuffelen Annemiek als je weer eens in de buurt bent. Echte hard rock zit er niet bij, tenzij je Audio Slave daartoe rekent, maar wel aardig wat obscure dingen.

Hans zelf (E-mail ) (URL) - 01-09-’04 22:29
Jacoba van der Pol

Gaarne zou ik voor ons koor een vertaling van u willen ontvangen van de Carmina Burana, van het stukje Iocundemur socii. Wij gaan de Carmina Burana zingen samen met een ander koor uit Friesland en later ook alleen maar de vertaling van bovengenoemd stukje kunnen wij niet vinden.

Met vr.gr. Jacoba van der Pol, secretaresse

Jacoba van der Pol (E-mail ) - 05-02-’05 20:10
Mieke

Die vertaling is gewoon te koop in de boekwinkel. Auteur is Willem Wilmink en het werkje is zeer de moeite waard om in eigen bezit te hebben.

Mieke - 05-02-’05 20:39
Dolf Dickmann

Ik ben op zoek naar fotos van diverse artiesten liefst zwart wit

fotos zullen gebruikt worden voor decoratie van een nieuw cafe in gouda

heb je iets wat je geschikt lijkt mail me dan,een vergoeding is geen probleem.

Dolf Dickmann (E-mail ) - 24-02-’05 19:04
Mieke

@ Dolf: 1 van ons neemt binnenkort even contact met je op per mail

Mieke - 24-02-’05 19:13
tim

Hallo daar. Zie dat jullie foto’s hebben van newcool in beauforthuis (vorigjaar). ben opzoek naar foto’s voor mijn website.. hebben jullie materiaal dat ik zou kunnen gebruiken? gr. tim (gitarist op foto)

tim (E-mail ) - 15-01-’06 14:38


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.