My first laptop

02 09 04 - 11:09

Geinspireerd door VanMan die een oud beestje tentoonstelde op zijn weblog heb ik ook even mijn oude Epson PX-8 uit de mottenballen gehaald voor de foto. Dit was mijn eerste laptop ooit, zo'n twintig jaar geleden. Het besturingssysteem was CP/M en de machine liep op batterijen die het ongeveer een uurtje uithielden, wat toen heel lang was. Achterin zaten ROM-metjes waarop de programma's stonden en er was plaats voor twee van die dingen. Je kon de ROM-metjes verwisselen en op die manier in plaats van een tekstverwerker (WordStar) een rekenprogramma in de computer stoppen. Het opslaan van bestanden deden we op kleine cassettebandjes. De set werd gecompleteerd met een modem (dat moet nog ergens zijn maar kon ik zo gauw niet vinden), een soort langgerekt ding met twee zwarte rubberen nappen er op. In die nappen moesten hoorn en spreekgedeelte van de telefoon gedrukt worden die daarin werden vastgezogen. Het was een akoestisch modem dus de ongehinderde transmissie van het geluid was cruciaal. En het werkte! Niet snel, maar het werkte. En wij vonden onszelf toen zeer geavanceerd als wij met onze laptopjes in de trein zaten te werken met dat opklapbare schermpje. En dat waren we ook volgens mij.

zes reacties

IngKey

Geweldig zeg! Zoiets heb ik nog nooit gezien. :-)

IngKey (URL) - 02-09-’04 12:41
Nijntje

Wist niet eens dat zoiets bestond of had bestaan! Wat was jij een hippe meid (ben je nog steeds hoor)!

Nijntje (URL) - 02-09-’04 12:48
Willem

Wat een geweldig apparaat. Mijn oom heeft ook veel van die oude computers en repareert ze ook. Maar ik geloof niet dat hij zoiets al in zijn collectie heeft.

Willem - 02-09-’04 15:57
Anne-Floor

Dit is een heel bijzonder gadget. Wij hebben ook zoiets gehad thuis, maar zeker niet in laptopvorm!

Anne-Floor (URL) - 02-09-’04 19:17
V@nM@n

Kijk, dat zijn nu echte museumstukken. Eigelijk zou er een soort virtueel historisch computer museum moeten zijn waar je al deze dingen in kunt opbergen en voor het nageslacht bewaren.

Mmm eens over nadenken. Computers.vanman.nl maybe…

V@nM@n (URL) - 02-09-’04 20:14
Mieke

@VanMan: goed ID, het virtuele computermuseum. Met allerlei subafdelingen voor Apple, Windows, Commodore etc

Mieke - 03-09-’04 00:20


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.