In Memoriam

05 09 04 - 23:10

Wij schreven op onze vorige weblog logjes In Memoriam. Hier zijn ze gebundeld. Mensen die we wilden herdenken en waarvan we vonden dat ze niet vergeten moesten worden.

29 januari 2004

Voor Guusje en Dinand


"Wat is het moeilijk om van het leven te houden

en er toch het einde van te aanvaarden,

zich te laten ontnemen wat men hartstochtelijk bemint,

te zien hoe je je aanpast en ontplooit."


Uit: Anne Philipe, Niet meer dan een ademtochtGeplaatst door Mieke :: 23:33

15 maart 2004

Gewone mensen in Madrid

Vandaag om 12 uur staan de treinen in Nederland drie minuten stil. Niet omdat er bladeren op de rails liggen, of omdat de NS altijd wel weer wat heeft maar omdat er mensen waren in Madrid die vorige week, net als al die reizigers in Nederland, gewoon met de trein naar hun werk gingen.

En toen barstte de hel los. Toen gingen er bommen af, vielen er doden, raakten mensen gewond, brak er paniek uit en werd in een split second alles volstrekt onbegrijpelijk.

Ik brand vandaag een kaarsje voor al die mensen die omkwamen en gewond raakten in Madrid en voor alle mensen die hun geliefden verloren in die verschrikkelijke aanslag.Geplaatst door Mieke :: 09:37


21 maart 2004

Het einde van een era

Gisteren overleed Juliana. Ze was al jaren niet meer in de openbaarheid maar ze was een ikoon van het Nederland van na de oorlog. Ze was de koningin van mijn jeugd, van mijn vader en moeder, van toen er net televisie was en met zijn allen naar het defile keken op Koninginnedag. Vandaag allerlei fragmenten van haar, hoe gewoon ze was, hoe grappig en gevat maar ook hoe zg normaal ze oud werd toen haar geheugen haar in de steek liet. De postzegels en munten waar ze op stond zijn al lang uit de roulatie. Dat waren ze al lang voordat de euro kwam. Ik vond met name die van het plaatje altijd mooi omdat ze daar op staat met een soort haarnetje. Dat intrigeerde mij vroeger altijd.

Juliana heeft bij vele Nederlanders sporen nagelaten. Een bijzondere vrouw die niet bijzonder wilde zijn.


Geplaatst door Mieke :: 09:49


29 maart 2004

Peter Ustinov overleden

De Britse acteur Sir Peter Ustinov is in de nacht van zondag op maandag op 82-jarige leeftijd in een kliniek in Zwitserland overleden.

Ustinov, waarschijnlijk het meest bekend door zijn betrokkenheid bij 'The Pink Panther' was ook bekend om zijn uitspraak: "I have Russian, German, Spanish, Italian, French and Ethiopian blood in my veins." Hij sprak dan ook minimaal acht talen vloeiend. Hij trad ook regelmatig op als acteur o.a als de Belgische detective Hercule Poirot en in een Sci-fi uitvoering van Alice in Wonderland.Geplaatst door Hans :: 18:03
30 maart 2004

Geen loftuitingen!â??It is a gift to be simple, itâ??s a gift to be freeâ??, dat zong Prinses Christina vanmorgen voor haar moeder in de kerk in Delft. Prachtig gekozen die tekst en dat lied en hoe toepasselijk. Ik ben aan het studeren de hele dag en was helemaal niet van plan echt te kijken maar kon toch niet voorkomen dat mijn blik af en toe naar de TV getrokken werd die aanstaat in mijn werkkamer. Zoals Juliana was was ook de uitvaartdienst. Predikante Welmet Hudig die de dienst verzorgde typeerde Juliana als een vrouw die met verwaaide haren onder een fladderend sjaaltje met kaplaarzen in de zeeuwse klei liep tijdens de watersnoodramp. In haar medeleven was Juliana - aldus de predikante - het meest koninklijk in de diepste zin des woords.

Juliana had zelf de liederen uitgekozen: het Onze Vader (uitgevoerd door een Surinaams koor), â??Wat de toekomst brenge mogeâ??, â??Dona nobis pacemâ?? en tijdens de bijzetting 'Morgenstimmungâ?? en â??De winter is vergangenâ?? er na. Liederen die bekend zijn, vertrouwd klinken en waaruit vertrouwen spreekt. Onwillekeurig werd ik toch geraakt door wat ik hoorde en zag en ik vond het een prachtige einde voor een bijzondere koningin die geen loftuitingen wilde.


Geplaatst door Mieke


04 april 2004

Geen gewone verjaardag

Morgen is mijn zusje jarig. Ze is twee jaar jonger dan ik en zoals dat gaat vieren wij verjaardagen altijd in het weekend voor of na de feitelijke verjaardag. In haar geval is het geen gewone verjaardag omdat ze op 19 april 2001 is verongelukt. Omdat we toch een moment willen houden dat we bij elkaar zijn en aan haar denken vieren we sindsdien ieder jaar haar verjaardag met elkaar.

Het ritueel is dat we met elkaar naar haar graf gaan, daar bloemen en kaarsen neerzetten en ballonnen oplaten met briefjes er aan. Vooral dat laatste was toen haar kinderen wat jonger waren een precair onderdeel van het ritueel. Het is immers een ramp als het briefje dat je aan je moeder hebt geschreven met ballon en al in een boom verstrikt raakt. En dat gebeurde twee jaar geleden met de ballon van �©�©n van haar kinderen. Gelukkig stond er een behoorlijke bries en rukte de wind zijn ballon na een minuutje of wat weer los. Pffft, wat een opluchting. Met een noodgang ging hij de andere ballonnen achterna.

We hebben ze weer opgelaten vandaag, onze ballonnen. Met lieve briefjes er aan. En bloemen op haar graf gezet, in een zinken bakje. Daar hield ze van van zinken bakjes. En er bleef weer een ballon in de boom vast zittten waar hij in terecht kwam met een harde windvlaag. Maar ze is morgen pas jarig en we zijn er allemaal van overtuigd dat hij zich morgen zal losrukken om zijn weg te vinden naar degene voor wie hij bestemd is.Geplaatst door Mieke :: 22:39

19 april 2004

KaarsjeVandaag brand ik een kaarsje voor mijn zusje Wilma (5 april 1954 - 19 april 2001).Geplaatst door Mieke :: 09:25

22 april 2004

De pil van ...

Dinsdag overleed op 86 jarige leeftijd Huib Drion. Drion genoot bekendheid als hoogleraar rechtsgeleerdheid en oud-vicepresident van de Hoge Raad maar vooral als bedenker van de zogenaamde Pil van Drion.

Er zijn een paar gekke dingen mee, met die pil. Allereerst is dat het feit dat Drion nooit een pil bedacht (over de vorm van het middel sprak hij zich niet uit) en het tweede is dat de Pil van Drion tot op de dag van vandaag niet bestaat. Dus hoewel (bijna) iedereen het begrip kent kun je hem nergens krijgen of kopen, ook niet op recept. Voor die enkeling die niet precies weet wat het is, die Pil van Drion, hier even een kleine toelichting. Drion vond dat er voor mensen van 75 jaar of ouder een middel beschikbaar moest zijn waarmee ze, indien ze dat wensten, hun leven zouden kunnen beeindigen.

Mijn ideaal, schreef hij, is dat oude mensen die op zichzelf zijn aangewezen, naar een arts kunnen lopen, hetzij hun huisarts, hetzij een daartoe aangewezen arts, om de middelen te verkrijgen waarmee zij op het moment dat hun dat zelf aangewezen voorkomt, een eind aan hun leven kunnen maken op een manier die voor henzelf en voor hun omgeving aanvaardbaar is.

Met de dood van Drion zal de discussie niet voorbij zijn. De NVVE (Nederlandse Vereniging Voor Vrijwillige Euthanasia) zet het debat over vrijwillige levensbeeindiging voort.

Ik vind het een prima idee, die Pil van Drion en zou er best eentje willen hebben als ik ouder ben en mijn gezondheid slechter wordt, al was het alleen maar voor de zekerheid. Wat vind jij?


Geplaatst door Mieke :: 00:12

zes reacties

berta

…..al die kinderen (en volwassenen…)

in Rusland!

berta (URL) - 05-09-’04 23:56
Mieke

Ja, het is echt afschuwelijk en ook zo zinloos. Laten we onze kaarsjes vandaag branden voor al die mensen.

Mieke - 06-09-’04 00:07
IngKey

Dat stukje over je zus…..kippenvel. Heftig, hoor.

IngKey (URL) - 06-09-’04 11:20
Kaatje

Heel ontroerend.

Kaatje (URL) - 06-09-’04 13:23
Vampire

Mag ik van deze kaars gelegenheid gebruikmaken om een goeie oude vriend van me te herdenken? Zo’n 15 jaar geleden is hij gestorven. Ik doe het gewoon. Ronnie, 1 van deze kaarzen is voor jou!

Vampire (E-mail ) (URL) - 07-09-’04 00:17
Mieke

Goed idee Vampire. Het is goed om op deze manier je vriend Ronnie te herdenken. Als iemand die je dierbaar was overleden is dan raak je daar wel wat meer aan gewend in de loop van de tijd maar verdwijnen doet de pijn nooit helemaal.

Mieke - 07-09-’04 08:11


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.