Logiquette

08 09 04 - 00:23

De vraag die mij - door externe factoren getriggerd - op dit moment bezig houdt is:'waarom log je eigenlijk?. Voor mij geldt dat ik een weblog bijhoud om de dingen die ik leuk of interessant vind te delen met anderen die ik ken en die ik niet ken. Maar ook wel, merk ik nu ik het archief van onze oude weblog stukje voor beetje aan het verwerken ben, om zelf vast te houden wat ik allemaal meemaak. Het gaat allemaal zo snel en er is zoveel mee te maken en te beleven dat ik de behoefte voel om dingen vast te leggen, momenten te markeren. Dat niet in de vergetelheid raken is bijvoorbeeld ook de achtergrond van de rubriek In Memoriam die ik een paar dagen geleden ophaalde uit het archief. Onderdeel van de behoefte om te delen is respons. Het is leuk om een reactie te krijgen, zeker als het een inhoudelijke reactie is. Maar het is ook leuk om op die manier te merken dat mensen het lezen of dat hetgeen jij schrijft bij hen ook weer wat triggert. Een soort kettingreactie waar we allemaal deel van uitmaken.

En dan is er natuurlijk ook altijd het topic van het aantal reacties. Eigenlijk maakt het me niet uit hoeveel ik er krijg, zolang het geen vervelende reacties zijn dan tenminste. Ik vond wel lollig dat ik pas het verschijnsel bloghoppen ontdekte waarbij het maximale bezoekersaantal geforceerd omhoog wordt gebracht tot astronomische hoogten door met een groep mensen een vast lijst logs te bezoeken in een van te voren afgesproken tempo. Dat levert ook nog eens heel wat reacties op. Dat is humor. Tenzij iemand het weer te serieus gaat nemen of het kapot gaat organiseren, dan wordt het weer een instituut en gaat de lol er af.

En dan de discussie of en hoe je dingen overneemt van anderen. Bronvermelding is belangrijk vind ik, dat is ladylike (in mijn geval). Lang niet iedereen doet dat valt mij overigens op. En verder vind ik het vooral leuk als anderen weer geprikkeld worden voort te borduren op mijn onderwerp of om er ook enthousiast over te schrijven. Maar ook daar wordt verschillend over gedacht. Wat voor de één geen probleem is kan voor iemand anders toch te ver gaan.

En bijvoorbeeld het geval waarbij iemand de letterlijke tekst van zijn eigen weblog (meerdere logjes!) met iemand anders' naam er onder tegen kwam, dat gaat natuurlijk echt te ver. Maar wat done is en not done is niet zo eenvoudig eenduidig vast te stellen. Weet iemand eigenlijk van het bestaan van logiquette? Anders wordt het misschien tijd om daar eens wat ideetjes voor te leveren.

acht reacties

Anne-Floor

Ik heb nu al lol als ik mijn archief van juli door zit te bladeren. Je leukste herinneringen op een rijtje en dan de doorgaans leuke of lieve reacties van mensen die zich blijkbaar kunnen vinden in de stukjes die je schrijft. Had ik al gezegd dat ik webloggen erg leuk vind? ;-)

Anne-Floor (URL) - 08-09-’04 01:01
RoberT

Er zal vast wel een boekje over geschreven zijn, denk ik !

RoberT (E-mail ) - 08-09-’04 01:02
Mieke

Dat gebeurt mij ook steeds Anne-Floor nu ik het archief aan het importeren ben in deze weblog. Ik ben steeds aangenaam verrast door wat we allemaal al geschreven en gedaan hebben. Het is alleen jammer dat daar de reacties niet bij staan. Dat mis ik dan wel. Daar zaten ook juweeltjes tussen.

Mieke - 08-09-’04 01:09
truusenbep

Oow, wij hebben nog niet zo’n archief, maar dat komt nog wel zegt mijn neefje, maar ik moet eerst een goed stuk schrijven , maarja Bep wil niet mee werken, en die weet echt veel te vertellen, die was vroeger op zee, met haar man, maar ja ik weet ook niet of jullie dat leuk vinden, die verhalen….

truusenbep (E-mail ) (URL) - 08-09-’04 01:16
IngKey

Hoewel ik die neiging ook wel heb, druk ik af en toe toch rigoreus op de Delete-knop.

IngKey (URL) - 08-09-’04 14:07
Mieke

@ IngKey: waar doel je precies op?

Mieke - 08-09-’04 14:21
Ronald

Wil je zo vriendelijk zijn alsnog in de Menukolom, permanent zichtbaar, een KASBAW-logo te plaatsen? Je bent toch niet voor niets Lid?

Dank je wel!

Groeten van

Ronald

Gaynews.web-log.nl

Ronald (E-mail ) (URL) - 08-09-’04 18:56
Mieke

Ik kreeg vorige week van allerlei windowsgebruikers klachten dat onze rechterkolom over de middenkolom was geschoven. Ik ben zelf een Macgebruiker en bij ons was dat niet zichtbaar. Ik heb toen alle buttons (behalve die van Pivot zelf) even weggehaald. De buttons van de Logstraat en Kasbaw zullen hier binnenkort opnieuw verschijnen. Eerst even kijken hoe ik het probleem van vorige week kan voorkomen.

Mieke - 09-09-’04 09:44


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.