Een bijzondere vrouw

10 09 04 - 10:12

Vandaag precies 22 jaar geleden lagen ze samen op de grond toen mijn vader thuis kwam, de hond en mijn moeder. De hond waakte over haar en zij was dood. Het is al heel wat jaren geleden maar ik denk nog vaak aan haar, aan hoe zij iets zou vinden en wat zij zou zeggen of doen.

Mijn moeder was een moderne vrouw die altijd op zoek was naar nieuwe dingen en dat ook zelf graag probeerde, in veel dingen haar tijd vooruit of één van de eersten. Toen De Pil kwam was zij één van de eersten in Nederland die dat koos voor anti-conceptie. In haar gezin werd de paprika gegeten voordat die in de supermarkt verkrijgbaar was en zij introduceerde de kiwi aan al haar vrienden en kennissen die dachten dat ze komkommertaart voorgeschoteld kregen.

Ze had humor, daadkracht, intelligentie, doorzettingsvermogen maar ook niet altijd gemakkelijk voor zichzelf of anderen en niet uitgerust met overdosis geduld. Ik lijk wel een beetje op mijn moeder. Ze was handig en maakte de mooiste creaties aan kleding voor zichzelf en haar drie dochters. Ze had graag gestudeerd of een leuk vak geleerd maar dat was niet zo voor de hand liggend voor een meisje toen zij opgroeide. Ze vond het dan ook van groot belang dat haar drie dochters gingen studeren ook al zei iedereen dat dat zonde was omdat die meiden toch zouden trouwen.

Ze had een brede interesse en las veel over allerlei onderwerpen. Spiritualiteit en bijzondere verschijnselen in de natuur hadden haar speciale belangstelling. Ze hield van mensen maar kon ook heel uitgesproken zijn als ze iemand niet zag zitten. Als ze van je hield dan ging ze voor je door het vuur. Op de foto (klik voor vergroting) staat ze met de liefde van haar leven: mijn vader.

acht reacties

brigitte

Je lijkt op je moeder Mieke! Wat een bijzondere vrouw was zij. Ik heb mijn moeder gelukkig nog dus ik kan me het gevoel niet helemaal precies voorstellen terwijl ik dat wel vaak probeer. Fijn dat het mooie herinneringen zijn.

brigitte (E-mail ) (URL) - 10-09-’04 12:38
Anne-Floor

Mooi geschreven, Mieke! En wat een prachtige foto!

Anne-Floor (URL) - 10-09-’04 16:33
Nijntje

Ik sluit me aan bij Brigitte, je lijkt idd heel erg op je ma, en niet alleen qua uiterlijk blijkbaar. Mooie herinneringen moet je koesteren!

Nijntje (URL) - 10-09-’04 16:50
LadyBass

Mooi geschreven: compact en toch een heel breed beeld van je moeder. En ik sluit me aan bij de voorgangers: de appel valt niet ver van de boom!

LadyBass (URL) - 10-09-’04 18:43
IngKey

Die hond….wat lief!

IngKey (URL) - 10-09-’04 21:07
eisema

mooi :-)

eisema (URL) - 11-09-’04 14:15
Downer

Mooi hoe je over je moeder schrijft :)

ik denk er ook vaak aan hoe mijn moeder iets zou hebben gevonden.

Downer (URL) - 12-09-’04 12:24
Kaatje

Heel mooi. En inderdaad, wat lief zeg die hond.

Kaatje (URL) - 14-09-’04 13:40


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.