Varia bij elkaar gezet - deel II

12 09 04 - 09:57

Ik had eerst het hele varia-archief in 1 keer gepost. Dat lijkt toch een beetje te veel van het goede voor Pivot. Daarom nu maar in twee delen. Hier is het tweede deel tot 1 juni van dit jaar.


Geplaatst door Mieke
15 maart 2004

Einde van E-mail in zicht???

Volgens Management Team gaat e-mail ten onder aan zijn eigen succes. Althans dat beweren zij in vragende vorm. Ik denk dat ze wel eens gelijk konden hebben. Het succes van email wordt bedreigd door SPAM en virussen. Een vooruitstrevende ondernemer in Engeland heeft e-mail voor zijn bedrijf in de ban gedaan. Een citaat: In Groot-Brittannië is het eerste bedrijf gesignaleerd waar ze de e-mail eruit hebben gegooid. Bij personeel van Phones 4u, een telefoon-retailer, werd de mogelijkheid om gebruik te maken van elektronisch berichtenverkeer van de pcâ??s afgestroopt. Oprichter en directeur John Caudwell, een flamboyante multimiljonair, verklaarde dat de maatregel een â??onmiddellijk, dramatisch en positief effectâ?? had. Hij schat dat het mailverbod de 2.500 werknemers elke dag drie uur extra tijd, en het bedrijf een besparing van een miljoen pond per maand oplevert. Tel daar bij op de schade die smerige nieuwe virussen veroorzaken en het gebrek aan persoonlijk contact dat email verkeer in de hand werkt en er zal snel een ommekeer in de populariteit te bespeuren zijn. jammer! want het zal moeilijk zijn om een stap terug te doen!


Geplaatst door Hans
16 maart 2004

Whatâ??s in a name

Ik weet niet hoe het met jullie is maar toen ik geboren werd was het nog de gewoonte om je kinderen te vernoemen naar de grootouders. Nou waren mijn ouders redelijk modern denkende mensen dus ze wilden hun eerste dochter niet plompverloren met antieke voornamen opzadelen. Mijn oom stelde nog voor om mij HerJoWilTo te noemen, in één keer naar alle grootouders, en dan als roepnaam Herrie te kiezen omdat ik nogal veel lawaai maakte toen ik eenmaal het levenslicht zag. Dat was mijn ouders ook wel wat te gortig dus bedachten ze dat ze mij naar beide grootmoeders zouden noemen met een moderne versie van hun namen en een roepnaam geven die afgeleid was (min of meer) van één van die twee namen. Het zusje dat na mij geboren werd had ook twee namen (vernoemd naar de grootvader vanzelfsprekend) met een afgeleide roepnaam en mijn jongste zusje was geheel vrije keus.

Mijn roepnaam Mieke is volgens de voornamenbank van het Meertens Instituut afgeleid van Maria en de betekenis daarvan is â??bitterheidâ??. Mijn eerste voornaam is afgeleid van een mannelijk grondvorm die â??held van het legerâ?? betekent en mijn tweede voornaam is eveneens afgeleid van een mannelijke grondvorm die â??Jahweh is genadigâ?? betekent. Wil jij ook eens kijken wat jou naam betekent surf dan ook eens naar de site van het Meertens Instituut (ja inderdaad, van Het Bureau). Ook leuk voor andere wetenswaardigheden.


Geplaatst door Mieke
Gevonden!Met dank aan onze Belgische vriendin Nathalie ook wel bekend als Nijntje.

Koop maar een kratje Nijn! Mieke zal blij zijn. Dan komen we het binnenkort ophalen.


Geplaatst door Hans
17 maart 2004

Op de rechtbank

Ik moet in het kader van mijn studie een referaat houden over een zitting bij de meervoudige strafkamer en in dat kader was ik gisteren met een aantal collega-studenten bij de rechtbank Utrecht. Op de rol stond een poging tot afpersing bij een groot postkantoor in Utrecht eind vorig jaar en die zaak zouden wij bijwonen.

Ik ben al eerder op de rechtbank geweest in het kader van mijn studie. Het is altijd een beetje raar om daar te zitten en je voor studiedoeleinden te verdiepen in een stuk van iemand andersâ?? leven. Hoewel ik snap waarom dit soort onderdelen in het studieprogramma zijn opgenomen, en hoewel het een openbare zitting is, blijf ik het toch altijd een beetje gênant vinden en voel ik me er in die rol niet echt op mijn gemak.

We waren er iets te vroeg en meldden ons bij de bode, naar later bleek, tegelijk met de advocaat van verdachte. Een kwartier later dan gepland werd de zitting afgeroepen, gingen we naar binnen en werd ook verdachte binnengebracht geëscorteerd door drie politieagenten.

Terwijl de zitting vorderde werd steeds duidelijker dat het een verdachte betrof die een wanhoopsactie had uitgevoerd omdat hij er geen gat meer in zag vanwege zijn financiële problemen. Het was overduidelijk dat hij bij het plegen van zijn daad niemand kwaad had willen doen. Hoewel het natuurlijk goed is dat wij strafrecht hebben om de overtredingen en misdrijven die mensen begaan te bestraffen bleek mij eens te meer vandaag dat mensen relatief eenvoudig in omstandigheden terecht kunnen komen, waarbij ze dingen gaan doen die niet mogen. Gelukkig had ook de officier van justitie oog voor de psychosociale aspecten van deze zaak en hield daar in zijn eis rekening mee. De uitspraak is over 14 dagen en ik denk dat het wel mee zal vallen voor de verdachte en dat hij er nog wel redelijk goed af komt. Maar ik blijf nog wel even met het verhaal van die man in mijn hoofd rondlopen. Ik moet er steeds aan denken wat er voor mij, of mensen die ik ken, voor nodig is om op het punt te komen dat je tot dat soort wanhoopsdaden komt.


Geplaatst door Mieke
Steenkolen-Engels

Ik heb zojuist college gehad in het Engels en dat was erg vermoeiend, niet zozeer omdat ik niet goed Engels versta of kan volgen, maar omdat het hier steenkolen-Engels betrof. Het is een tendens op Universiteiten om steeds meer onderwijs in het Engels aan te bieden maar laat die docenten dan alsjeblieft ook naar een goede kursus Engels gaan. Want zoals wij vanmorgen, dat is niet te doen, dat gaat namelijk als volgt:

1. docent spreekt zin uit in steenkolen-Engels (slechte uitspraak)

2. student denkt na over wat ze in godsnaam voor woorden zou kunnen bedoelen en probeert ze te herkennen

3. student probeert met gevonden woorden te begrijpen wat met de zin bedoeld wordt

4. student formuleert correct(ere) zin in het Engels (tentamen is nl ook in het Engels) die betrekking heeft op wat bedoeld wordt

5. en schrijft die zin op het collegedictaat

Maar liefst 5 stappen. Dit college werd voorheen door een andere docent gegeven die het Engels een stuk beter beheerste en bovendien een begenadigd en onderhoudend docent was dus de overgang is ook wel groot voor ons.

Onderzoek wijst overigens uit dat ervaren Nederlandse docenten als zij in het Engels moeten doceren ongeveer 15 procent kwaliteit inleveren.

Overigens las ik pas een aardig artikel dat pleit voor het invoeren van steenkolen-Engels als nieuwe wereldtaal. â??De term steenkolen-Engels wordt meestal in smalende zin gebruikt, voor het taaltje dat mensen spreken die eigenlijk niet weten hoe het hoort, Ik denk dat het tijd wordt om de term in plaats daarvan als een geuzennaam te gebruiken, als de naam van een soort Engels dat de toekomst heeft. Dat is de taal van slimme en mondige wereldburgers die zich weinig gelegen laten liggen aan de idiomatische manier waarop moedertaalsprekers het Engels hanteren.

Het gaat erom dat de wereld er behoefte aan heeft dat alle wereldburgers minstens tweetalig zijn en dat die tweede taal voor zo veel mogelijk mensen, arm en rijk, een wereldtaal is. Het steenkolen-Engels is daarvoor een goede kandidaat â?? misschien niet de best denkbare oplossing voor het wereldtaalprobleem, maar ook niet de slechtste.â??


Ik vind dat hij wel een punt heeft. Maar kunnen tot die tijd die docenten naar een goede kursus Engels please?


Geplaatst door Mieke
18 maart 2004

Hondenlaarsjes?Ik schreef al eerder over mode voor honden. Nou het wordt nog gekker. In Amerika schijnen hondenlaarsjes tegenwoordig in de mode te zijn, zo las ik vorige week in de Volkskrant. En dat heeft niet alleen cosmetische bedoelingen. Het schijnt daar namelijk nogal eens te gebeuren dat honden dood neervallen op straat omdat ze geëlektrocuteerd worden door bloot liggende elektriciteitskabels onder de straat. De laarsjes, mèt rubberen zooltjes, beschermen Fikkie en Bruno tegen de electrische stoep. En de Amerikanen zouden zichzelf niet zijn als daar niet meteen een hype uit zou voortkomen. Gelukkig liggen in ons land minder kabels bloot dan in de USA dus onze huisgenoten kunnen voorlopig nog mee wandelen op blote voeten.


Geplaatst door Mieke
19 maart 2004

Voorjaarsschoonmaak

Pffft het einde van twee helse weken is in zicht. Zojuist heb ik Hans mijn miniscriptie toegemaild die hem voor me uitprint en aflevert op de goede plek. Nu nog een paar notities schrijven voor mijn werk, rekeningen betalen en administratie doen en mijn to-do-lijstje is weer een beetje bij. En dan moet ik in het weekend ook nodig eens even in mijn huis aan de gang met dweil en stofzuiger want dat is er in de afgelopen tijd ook aardig bij ingeschoten. En ik voel het al kriebelen. Ik ben bang dat het virus van de voorjaarsschoonmaak toeslaat. Van de week met dat stralende weer dan wil ik de tuindeuren open gooien, dan komt de zon door de ramen naar binnen en dan wil ik aan de slag. Nieuwe lente en een schoon huis. Zou dat nou toch mijn opvoeding nog zijn of ....?


Geplaatst door Mieke
20 maart 2004

Lente, waar blijf je?Je zou het niet zeggen maar vanmorgen om 07:49 is de astronomische lente begonnen. De zon stond toen precies boven de evenaar op het equinox of lentepunt.

In de tuin steken de eerste crocussen en narcissen de kop al weer op. En van de week heb ik voor het eerst iin 2004 het dak van mijn cabrio laten zaken. Met jas aan welliswaar maar tochâ?¦. Nu moet het weer nog even in de gaten krijgen dat we echt een ander seizoen hebben want het lijkt nu wel herfst met die onstuimige wind. Kom maar op lente, ik ben er klaar voor!


Geplaatst door Mieke
25 maart 2004

Een slapeloze nacht

Ik heb vannacht een slapeloze nacht gehad. Woelend en draaiend lag ik te luisteren. Om het kwartier keek ik op de klok. gebeurde er al wat? Was er al wat veranderd? Bril op en weer turen of ik verandering kon zien. Nee, weer niet. Even omdraaien dan maar weer. Eindelijk om een uur of half drie werd ik opgeschrikt uit mijn hazenslaapje door een geluid van een DVD die door de powerbook die op mijn nachtkastje stond werd uitgeworpen. Op het scherm verscheen een tekst: 'bij het branden is een fout opgetreden'. Shit. Licht aan, bril op, alarm af en naar beneden om een nieuwe DVD-R te halen. DVD er in en nogmaal op 'brand DVD' drukken en daar begon het weer van voren af aan. Stadium 1 duurt kort. Maar dan stadium 2, 3 en 4. Als je nou maar wist hoe lang het duurde was het niet zo zenuwslopend. Om half 11 vanmorgen was de DVD klaar. Pffft gelukkig, toch nog gelukt om de film die ik met een vriend voor een ex-collega heb gemaakt voor zijn afscheid vanmiddag tijdig op DVD te krijgen.

Nou ja, gelukt? Het leek gelukt. We stopten de DVD in de powerbook. Startten de player en ja hoor, alles ging zoals het moest. Tot de film 10 minuten op gang was. Toen liep het geluid wel verder maar niet het beeld. Er was iets verkeerd gegaan maar nu zonder melding ervan op mijn scherm. Wat een ellende!!! Eerst al een slapeloze nacht en nu dit nog.

Mijn powerbookje is nu met die vriend mee naar dat afscheid. Daar stond het DVD-project helemaal op de harddisk natuurlijk. Ik moet de rest van de dag zonder doen. En dat terwijl mijn oogleden toch al met grote moeite omhoog blijven. Het valt allemaal niet mee, dat kan ik je wel vertellen. Nou maar hopen dat degene voor wie we het allemaal gedaan hebben het kan waarderen, die DVD. Het gebrande DVD-schijfje krijgt hij dan later wel een keertje.


Geplaatst door Mieke
26 maart 2004

Tijpvout

Voor degenen die regelmatig een typefout maken, Je kunt voortaan ook terrecht bij ww.Google (Met twee in plaats van drie 'w's) en zelfs ook nog bij http://w.google.nl met slechts een 'w'
Geplaatst door Hans
Prachtig stukje Utrecht

Gisteren uit eten geweest met twee collegaâ??s van wie er eentje per 1 april een andere functie heeft binnen hetzelfde bedrijf maar in een andere vestiging. Het etentje was al in december gepland vanwege het afscheid van twee andere collegaâ??s maar is vanwege drukke agendaâ??s alsmaar niet doorgegaan en uiteindelijk gingen we dus gisteren met een veel kleiner gezelschap alsnog.

We aten in Restaurant Goesting, een klein maar uitstekend restaurant aan het Veeartsenijpad in Utrecht. Het restaurant ligt in een parkje op het terrein van de vroegere Veeartsenijschool in Utrecht. Ook op datzelfde terrein is het toneelgezelschap De Paardenkathedraal gevestigd in de vroegere manege, die in de volksmond de paardenkathedraal werd genoemd vanwege de gotische ramen van het gebouw. â??t Is dat het al een beetje donker was anders had ik er meteen even een aantal fotoâ??s gemaakt. Utrecht kent een heleboel van die prachtige plekjes en kleine hofjes en dit is er ook eentje van. Binnenkort nog even terug om fotoâ??s te maken als het een keertje mooi weer is.


Geplaatst door Mieke
29 maart 2004

Verwarrend kleurenblind

In de Volkskrant stond afgelopen week een artikel over NEN-richtlijnen die ontwikkeld zijn voor fabrikanten en uitgeverijen ten behoeven van kleurenblinden. In ons land is 1 op de 12 mannen en 1 op de 250 vrouwen kleurenblind. Wat ik niet zo precies wist is de verschillende soorten kleurenblindheid: protanopen missen rode pigmenten in hun oog, deuteranopen missen groene pigmenten, tritanopen missen blauwe pigmenten en dan is er ook nog monochromasie oftewel totale kleurenblindheid. Kijk hier voor een test of je zelf misschien kleurenblind bent.

Kleurenblindheid kan ook tot gevaarlijke situaties leiden zoals bijvoorbeeld bij de bovenste situatie bij het plaatje van de spoorwegovergang. Ook het stapeltje pillen ziet er heel anders uit voor een kleurenblinde. Ik hoef niet toe te lichten tot welke narigheid dat allemaal kan leiden. En dan het stoplicht dat rood staat voor rechtsaf maar de kleurenblinde ziet een groene pijl naar rechts. Verwarrend dus. Gelukkig ben ik zelf alleen maar nachtblind (en dat is ook lastig kan ik je vertellen) maar daarover wellicht een andere keer.


Geplaatst door Mieke
Niet alleen eitjes met Pasen

Het is weer bijna Pasen, maar met Pasen blijkt het niet alleen te gaan om het zoeken en schilderen van eitjes of om de oorspronkelijke betekenis namelijk de religieuze feestdag waarbij de verrijzenis van Christus wordt gevierd. Het blijkt dat Pasen voor degenen die uit het leven willen stappen, als de gelegenheid bij uitstek wordt beschouwd. Dus niet zoals je zou verwachten in de sombere herfstmaanden. Gemiddeld beroven zich dagelijks meer dan vier mensen van het leven. De eerste week van januari kent het hoogste aantal, namelijk vijf per dag. Op nieuwjaarsdag en met Pasen zien relatief de meeste Nederlanders het niet zitten. Op die dagen maken meer dan vijf personen er een einde aan.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het CBS beëindigen mensen in de maanden september, oktober, november en december het minst vaak hun leven. November springt er het positiefst uit.

Verdeeld over de week vindt het hoogste aantal zelfdodingen plaats op maandag (gemiddeld vijf) en het laagste op zaterdag (gemiddeld 3,5) aldus het onderzoeksinstituut.

bron: Rotterdams Dagblad


Geplaatst door Hans
30 maart 2004

Portemonnee vol plastic

Het is al jaren aan de gang dat allerlei instanties en bedrijven hun lidmaatschap of deelnemerspas op creditcardformaat uitgeven. Natuurlijk hebben we (denk ik) allemaal één of meerdere pinpassen van bank of giro en sommige van ons gebruiken ook creditcards maar in mijn portemonnee bevinden zich â?? ik heb net geteld â?? nu totaal over de twintig van die plastic kaarten. En dat is dan nog niet alles dat ik heb want ik heb ook nog een ander mapje met kaarten die ik niet geregeld gebruik zoals klantenpassen van winkels waar ik niet zo vaak kom.

Een bloemlezing uit mijn portemonnee: bonuskaart AH, Macro/Lukas Klamerpas, kaartje permanente reisverzekering ANWB, kaart sportschool/golfbaan, museumjaarkaart, kaart van OfficeCenter, ANWB/Wegenwachtkaart, registratiekaart donorregister, collegekaart Universiteit Utrecht, kaart ziektekostenverzekering, voordeelurenkaart NS, donateurskaart Klokhuis, airmilespas, registratiepas Stars Edge International, Bijenkorf klantenkaart en een toegangspas voor het kantoor van mijn huidige opdrachtgever. Oh, en dan liggen in de auto nog de passen voor het tanken en het sparen dat daar bij hoort. Ik kan er geen kaartje meer bij hebben. Hoe doen jullie dat?


Geplaatst door Mieke
Dutch BloggiesEr kan weer gestemd worden op de beste weblogs in verschillende categorieen.

Kennelijk zijn wij (nog) niet goed genoeg, of we gebruiken een weblogsysteem dat geminacht wordt door de 'echte' web-loggers. Van dit weblog systeem is alleen megadikkevrouw genomineerd. Hoewel stemming uiteraard vrij is voor iedereen, heb ik wel het idee dat het vooral webloggers zijn, die elkaar nomineren en op elkaar stemmen.

Van de genomineerden is mijn favoriet met stip Majestic Moose. Dit vanwege de verzorgde lay-out, de onderwerpen, uitstekende foto's, aandacht voor films, muziek en cultuur en ook om dat zij net als wij, het met zijn tweeën doen. Daar gaan dan ook mijn meeste stemmen naartoe. Verder fascineert mij Mijn Kop Thee wel. Niet alleen vanwege de inhoud en onderwerpen, maar ook vanwege de grafische aankleding en de steeds wisselende orginele koppen. Interessant zijn ook de twee Scandinavische Nederlanders: Wintertijd en iBlog NL/DK. Over het hoofd gezien is naar mijn idee Dion. Die had er wat mij betreft ook wel bij mogen staan al was het alleen maar vanwege de mooie evenwichtige grafische uitvoering. Wie is jouw favoriete weblogger?

En als je toch op ons wilt stemmen kan dat in de Blog 40 van BNN.


Geplaatst door Hans
31 maart 2004

Stokje van Ingrid

Mieke en ik waren net aan het overleggen of drie blogs op een dag eigenlijk niet te veel is. Voor we die vraag aan elkaar konden beantwoorden viel er een stokje tussen ons in. In het stokje was een Deense vlag gekerfd en een URL. Het bleek van Ingrid uit Ã?rhus afkomstig te zijn (wat kan jij ver gooien Ingrid). Via die link ontdekten we dat we uitgenodigd waren om drie vragen te beantwoorden en het stokje met drie nieuwe vragen verder te gooien. De vragen beantwoorden werd mijn taak omdat Mieke momenteel erg druk is met haar studie. Het stokje gooien deed Mieke zelf. Het stokje kwam niet ver. Pakweg 40 kilometer verder. Hemelsbreed wel te verstaan. Het landde in de achtertuin van Alex & Anneke. Alex kon het nog net op tijd pakken anders was het opgepeuzeld door hun favoriete huisdier, een indrukwekkende eland.

Om je vragen te beantwoorden Ingrid:


1. Welke drie platen, van nederlandse bands of artiesten moet ik gaan horen de volgende keer als ik in NL ben ?

Ik ontkom er bijna niet aan om bands of artiesten te adviseren die wij onlangs gezien hebben. Verder weet ik natuurlijk niet wat je al (goed) kent of hebt. Vandaar dat ik vijf namen ga noemen. Optredens en platen die erg veel indruk op ons hebben gemaakt zijn in willekeurige volgorde, met hier een link naar eigen foto's:

1.1 Bettie Serveert - Log 22

1.2 Spinvis - Spinvis

1.3 FLORiS - FLORiS

1.4 New Cool Collective - Bring it on

1.5 Thé Lau - God van Nederland
2. Welke stad moet ik absoluut een keer gaan bezoeken, en waarom ?

Wij gaan binnenkort een dagje naar Brugge, naar Belgische vrienden. Hele charmante stad vol met mooie historische fotogenieke architectuur en mooie romantische plekjes. Alles heel dicht bij elkaar. En niet te vergeten lekker eten. De foto's van mijn vorige bezoek zijn helaas door een crash verloren gegaan maar de nieuwe zullen ongetwijfeld te zien zijn op onze blog binnenkort.


3. Waarom bloggen jullie eigenlijk ?


Omdat het een leuk, snel en vluchtig medium is om je te uiten. Binnen enkele minuten heb je een nieuw onderwerp of iets dat je hebt meegemaakt, gedeeld met bekend en onbekend lezersbestand, verre familieleden of toevallige voorbijgangers. En ook omdat we veel beleven, een brede interesse hebben en het idee hebben dat we wat te melden hebben.Dan onze vragen voor Alex en Anneke:

1. Naar welk land zouden jullie het liefst voor een tijdje afreizen, om daar alleen maar foto's te maken?

2. Wat is (afgezien van fotografie) jullie favoriete reisbestemming land/stad/streek?

3. Welke nieuwe fotocamera zou je ons adviseren? De Canon Powershot Pro 1, Sony Cybershot DSC-F828 of een andere digitale camera?


Geplaatst door Hans
01 april 2004

Erfenis(je) op komst

Anderhalve maand geleden viel er een brief in de bus van een notariskantoor: ik krijg een erfenisje. Ik had er totaal niet op gerekend dus het was een echte verrassing. â??t Is niet zoveel maar wel genoeg om iets leuks te kunnen kopen en iedere keer als ik dat gebruik aan die tante en oom te denken aan wie ik die erfenis te danken heb. Ik ga dus iets kopen dat ik anders niet zo gauw zou doen omdat ik â??hetâ?? al heb.

Het zit zo.

Ik heb een Pentax Optio 3.2 en dat is een grappig klein toestelletje dat ik altijd in mijn tas heb zitten omdat het zo handzaam is en het altijd van pas kan komen. Mede geïnspireerd door Hans fotografeer ik echter het laatste jaar meer dan ik verwacht had toen ik die camera kocht. En bij dat fotograferen loop ik tegen een aantal beperkingen van dat cameraatje op. Zo is de macrofunctie niet om over naar huis te schrijven, de zoomlens verre van optimaal en bij minder goede lichtomstandigheden kan ik mijn camera beter niet gebruiken want de fotoâ??s zijn beslist interessant qua compositie maar je kunt niet meer herkennen wat er op staat.

Ik zou dus wel een betere camera willen. Niet zoâ??n joekel, niet zo zwaar en vooral niet te idioot duur. Gezien de prognose van de hoogte van de erfenis komt ik uit op een prijsklasse van rond de 1000 euro. En ik heb mijn oog laten vallen op de Canon Powershot Pro 1 die binnenkort leverbaar is hopelijk. Vandaag zijn we even naar een fotospeciaalzaak geweest en hebben allerlei cameraâ??s bekeken van rond die prijsklasse. Je hebt voor die prijs ook al een digitale spiegelreflexcamera van Canon of Nikon. Alex bijvoorbeeld vond dat ik dat veel beter kon doen dan die prosumer Powershot Pro 1. Maar ik vind het toch niet zo gek want voor je met een goedkope spiegelreflex als de Canon 300D of de Nikon D70 hetzelfde kunt doen als met die Powershot Pro moet je er heel wat lenzen bij kopen waardoor het nog weer een dure grap wordt. Goede raad is ook duur dus wie helpt mij een keuze te maken?


Geplaatst door Mieke
02 april 2004

Apple logo gevonden op Mars

Een 1 April grap??? Uit Macword.co.uk:

Stunned space scientists were reeling last night after stumbling across a startling new formation on the surface of Mars â?? a crater resembling the Apple logo.

Top European Space Agency (ESA) boffin P. Antzensochs said everyone was "flabbergastedâ??. He added: â??We knew we were going to make some startling discoveries on this mission but none of us were prepared for anything like this." lees verder


Geplaatst door Hans
03 april 2004

Smart â??avant la lettreâ??

In het Volkskrantmagazine stond er een hele mooie foto afgelopen zaterdag van de Messerschmitt KR 200. Ik klikte de link aan die er bij genoemd werd en vond een site van dwergautoâ??s waar je je ogen uitkijkt. Wat een fantastische autootjes zijn er allemaal geweest. Wij denken dat de Smart een kleine auto is maar dat is nog niks vergeleken met deze Messerschmidt uit 1959 die een ontwerp was van de vliegtuigbouwer die bekend is van de vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog.

Veel van die kleine autoâ??s uit die tijd werden trouwens gebouwd door bedrijven die hele andere core-business hadden. Zoals de auto van de firma Hans Glas Gmbh die al jaren gespecialiseerd was in landbouwmachines toen zij in 1954 beslisten om een kleine auto te produceren. De naam was al bekend, hij zou Goggomobil heten, naar de roepnaam, Goggo, van de kleinzoon van Hans Glas. En het moest ook een goedkoop wagentje worden, kortom een transportmiddel voor iedereen. Nou, het lijkt me ook wel wat als je niet zo ver hoeft te rijden, zoâ??n klein karretje. Voor mij nu nog geen goed idee maar misschien als ik met pensioen ga?


Geplaatst door Mieke
06 april 2004

't RegentDe planten botten uit, overal zitten bloesems aan de struiken en in de tuin bloeien de narcissen uitbundig. Ik zit binnen en werk vandaag thuis. Door het raam van mijn werkkamer zie ik de lantaarn buiten staan. De regen striemt tegen de ramen en ik vraag me af wanneer het nu echt lente wordt.


Geplaatst door Mieke
07 april 2004

Verbod op Nederwiet?

Het zou kunnen dat Nederwiet in de nabije toekomst verboden gaat worden. Reden hiervoor is dat het vermoeden bestaat dat het werkzame bestanddeel van de Nederwiet (THC) zo hoog is dat je in feite van een harddrug zou moeten spreken. En harddrugs mogen niet verkocht worden door Coffeeshops. De ministers Donner en Hoogervorst willen onderzoek laten uitvoeren of Nederwiet het predikaat harddrug zou moeten hebben. Het Trimbosinstituut meldde onlangs dat het THC-gehalte inmiddels 15 % is tegen 9 % in 1999. De â??verbeteringâ?? van de Nederwiet is te danken aan de zeer geavanceerde en professionele teeltmethodes.

De Bond van Coffeeshophouders is het er niet meer eens. Het ligt aldus de Bond â?? net als met alcohol â?? aan je gebruik hoeveel schade er aangericht wordt niet aan de sterkte van de Nederwiet. Het instituut van de Universiteit van Amsterdam dat onderzoek verricht naar drugs en drugsgebruik is het er erg mee eens. Het lijkt mij in ieder geval niet goed als de situatie terugkomt dat cannabis en hasj weer in het illegale circuit terecht komen. Daardoor vermindert het gebruik in ieder geval niet. Zoveel weten we wèl allemaal zeker.


Geplaatst door Mieke
08 april 2004

Loesjes Oud van Goud

Op nummer één van de Loesje Top 100 Aller Tijden staat de tekst â??initiatief zoekt nemer (m/v)â?? en dat geeft precies de essentie weer van waar Loesje over gaat. Loesje vermaakt en prikkelt ons sinds 1983 met voor de hand liggen waarheden over gewone situaties die voor het oprapen liggen. En Loesje raapt ze voor ons op. Zes mensen uit verschillende actiebewegingen begonnen er mee en kreeg landelijke bekendheid nadat ze had meegedaan aan de verkiezingen in 1986. Zelf vind ik de tekst op buttonkaart bij dit artikel één van de beste teksten. Voor allerlei Loesje artikelen kun je terecht op de website, boekwinkels of kadoshops. En voor eigen gebruik mag je de teksten van Loesje uitprinten en aan de muur hangen. Er zit voor iedereen wel een toepasselijke bij. Ik ben benieuwd naar jullie favoriete Loesje-teksten!


Geplaatst door Mieke
09 april 2004

Kijk uit met ziekenhuizen!

Gisteren las ik in de krant dat de sterftecijfers bij ziekenhuizen sterk verschillen, zo sterk dat het te denken geeft. Er zijn ziekenhuizen waar twee maal zoveel patiënten overlijden als in andere. Het beste komen de kleine ziekenhuizen er af met 2,91 % sterfte van de klinische patiënten. Goede tweede zijn de academische ziekenhuizen met 3,07 %, de middelgrote ziekenhuizen hebben 3,14 % en het slechtste komen de grote ziekenhuizen er af met 3,34 %. Met name opvallend is het sterftecijfer in de academische ziekenhuizen. Daar worden namelijk veel patiënten opgenomen die elders zijn uitbehandeld terwijl deze er in de sterftecijfers relatief goed vanaf komen. Ook schijnt in het noorden van Nederland het sterftecijfer lager te liggen dan in het westen van ons land. Doorslaggevend gegeven lijkt te zijn het aantal dokters per patiënt. Nou, voor de logica van dat laatste gegeven hoef je natuurlijk geen ingewikkelde studie te voltooien. Maar het toont maar eens weer aan hoe belangrijk het is om als patiënt kritisch te kijken naar de kwaliteit van de gezondheidszorg waarin je je begeeft of waaraan je je overlevert.


Geplaatst door Mieke
â??s Lands steun en toeverlaat?

Noem het ouderwets maar bij een Premier (Balkenende) heb ik toch een beeld van iemand die als voorbeeld kan dienen voor de landgenoten die hij leidt. Ook een Minister van Buitenlandse Zaken (Bot) is een hoogwaardigheidsbekleder. Hoger kan het bijna niet in een land. En dan sla je de Volkskrant open op Witte Donderdag en dan zie je daar op de voorpagina deze foto. Dan moet je je overtuigingen toch even grondig herzien. Deze houterig en onhandig ogende â??padvindersâ?? op bezoek in China kun je toch nauwelijks serieus nemen? En dat nog los van hun politieke overtuiging. Ik wist niet of ik nou moest lachen of huilen.


Geplaatst door Mieke
10 april 2004

Toch de dood verkozen?

In de Volkskrant las ik een opmerkelijk verhaal over schrijver-piloot Antoine de Saint-Exupéry. De meeste mensen zullen Saint-Exupéry wel kennen als schrijver en tekenaar van het boek Le Petit Prince dat gaat over een jongetje dat over de wereld reist en allerlei wonderlijke avonturen meemaakt. Mocht je het niet kennen raad ik je zeker aan het een keer te lezen.

Er gaat een verhaal over de manier waarop hij de eerste kus afdwong van zijn latere vrouw de beeldhouwster Consuele de Suncin. Op hun eerste uitje zaten zijn met zijn tweëen in een vliegtuigje en weigerde zij hem te kussen. Saint-Exupéry zette daarop resoluut de motor uit en zei de dood te verkiezen. Dat het uiteindelijk goed kwam bleek uit het feit dat hij met haar trouwde en niet neerstortte.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog stortte het vliegtuig van Saint-Exupéry echter tijdens een verkenningsvlucht in dienst van de Franse luchtmacht wel in zee. De toedracht van het ongeluk blijft onopgehelderd maar vast staat wel dat het toestel niet is beschoten. Het vliegtuig van Saint-Exupéry is afgelopen week gevonden op zoâ??n tachtig meter diepte vlak voor de kust van Marseille. Zou hij soms weer met een liefje aan zijn zijde hebben gezeten en nu werkelijk de dood hebben verkozen?


Geplaatst door Mieke
11 april 2004

Paasweekend

Heerlijk een lang weekend. Nou nog maar hopen dat het mooi weer wordt.

Vroeger was bij ons thuis Pasen de eerste gelegenheid in het jaar dat wij er met het hele gezin een dagje of weekendje op uit trokken en mijn ouders echt een leuk programma bedachten. We gingen dan meestal met vrienden van mijn ouders een dagje op pad. Ik herinner me wandelen in de bossen maar ook wel dierentuinen, â??De Bedriegertjesâ??, Oud Valkenveen of landgoed Groenendaal. Vaak mocht er wel een vriendinnetje mee en het werden altijd hele leuke en gezellige dagen waaraan ik hele goede herinneringen heb.

Later, toen ik zelf het programma bedacht, was het Paasweekend zoâ??n beetje de eerste gelegenheid in het jaar dat kamperen mogelijk was, zij het met dikke truien aan in je slaapzak. De Waddeneilanden of de Veluwe waren favoriete bestemmingen waar we met hele groepen jongeren met kleine tentjes liftend naar toe trokken.

Nu zijn we nog weer een aantal jaren verder en is Pasen een mooie gelegenheid om op bezoek te gaan bij vrienden die niet naast de deur wonen. Zo gaan we dit weekend op bezoek bij vrienden die in België wonen, in de buurt van Brugge. Meteen een mooie gelegenheid om eens even rond te slenteren in die prachtige oude stad, fotoâ??s te maken en hopelijk van het lentezonnetje te genieten.

Wij wensen jullie allemaal prettige paasdagen, wat je ook gaat doen en met wie je ze ook gaat doorbrengen.


Geplaatst door Mieke
12 april 2004

Paaseieren schilderen

Eén van de leuke herinneringen die ik heb aan Pasen is het schilderen van paaseieren met mijn dochter. Enkele jaren geleden waren we daar heel druk mee en het resultaat was erg leuk. Dit jaar lukt dat niet meer. Ik zit ik in Brugge/Torhout en zij in Antwerpen/Breda, en zij is ook weer een paar jaartjes ouder (12 jaar nu). Ik groet haar hierbij vanuit buitenland België.
Geplaatst door Hans
13 april 2004

Water voor Nomaden?

Wie mijn noodkreet over het waterflesje heeft gezien heeft ook vast wel meegekregen dat â??Nijntjeâ??, onze Belgische vriendin, zo vriendelijk was een aantal van die handige flessen voor mij te kopen. Dit weekend zijn we ze bij haar gaan ophalen. We hebben er maar een nachtje Brugge aan vast geknoopt, niet in de laatste plaats omdat ik onlangs een nieuwe camera heb gekocht. Iedereen die al eens in Brugge geweest is weet dat je je daar met een fototoestel behoorlijk kunt uitleven, zoveel pittoreske plekjes zijn er. Over Brugge later in de week meer.

Tweede Paasdag reden we aan het eind van de ochtend richting Torhout dat ongeveer een half uurtje rijden van Brugge ligt om de flesjes op te halen. Gastvrij werden we daar onthaald in huize â??Nijntjeâ??. Het was stralend weer dus ook heerlijk om in tuin en serre van ons aperitief te genieten. Na het middagmaal (een heerlijke vegetarische ovenschotel) zijn we eerst nog even achter onze Macâ??s gekropen om 'ervaringen' uit te wisselen. Eind van de middag gingen we met onze gastvrouw als gids nog even Brugge in voor een wandeling door de stad. Hoewel we sommige plekken de dag er voor al zagen was het erg leuk om er nu wat meer over te weten te komen. Natuurlijk hoorde een proeve van het Belgisch bier op een zonnig terras ook bij de â??guided tourâ??. Wel zeven nieuwe â??Evain Nomadeâ?? waterflesjes rijker reden we om acht uur weer richting Nederland na een heerlijk weekendje België.


Geplaatst door Mieke
15 april 2004Hoe eet jij je maaltijd?

Als je er op gaat letten dan zijn er een heleboel verschillende manieren waarop mensen hun dagelijkse maaltijd nuttigen. Je hebt mensen die schuiven met grote happen alles gretig naar binnen alsof ze bang zijn dat iemand het weghaalt als ze niet opschieten. Anderen eten kleine muizenhapjes en prikken kritisch in hun eten om te bepalen wat hun volgende hapje zal zijn. Weer anderen rommelen voortdurend op hun bord en veranderen voortdurend alles van plek voordat ze weer iets kiezen om op hun vork te nemen. En dan heb je natuurlijk nog de langzame en de snelle eters.

Het verschilt ook van persoon tot persoon wat hij/zij het eerste eet. Vroeger at ik altijd de minder lekkere dingen als eerste op zodat ik dan het allerlekkerste tot het laatste kon bewaren. Heel lang kon je je dan verheugen op dat heerlijke dat zou komen. Maar dat was toch niet slim. Soms kon je als je eindelijk aan die superhapjes toe was niks meer op en moest je dat laten liggen of kon je er niet meer echt van genieten.

Er zijn ook mensen die het lekkerste als eerste opeten. Ik ken iemand die eet eerst al het vlees van zijn bord en houdt zich daarna pas bezig met de rest. Ik ben zelf een voorstander van een gemengde vorm. Het is jammer om het lekkerste het eerst op te eten maar het laatst is ook niet slim. Ik doe het zo dat ik alle hapjes door elkaar eet en steeds een â??allerlekkerste hapjeâ?? er tussendoor doe. Op die manier wordt de hele maaltijd een genoegen. Hoe doen jullie dat eigenlijk?


Geplaatst door Mieke
16 april 2004

Muziek downloaden?

In FINLAND weten ze daar wel raad mee

Klik op de afbeelding om te zien hoe ze dat daar 'aanpakken'.
Geplaatst door Hans
20 april 2004

Bijltjesdag voor kunsten

Het rommelt en borrelt in de kunstwereld. Maandag kwam het advies van de Raad voor de Cultuur uit over de toe te kennen subsidies voor de komende jaren. De Dogtroep (zie foto), een theatergezelschap dat spectaculaire voorstellingen op locatie maakt (wij zagen vorige jaar nog de voorstelling op Leidsche Rijn), krijgt maar liefst 6 ton minder dan ze afgelopen jaar kregen. De Raad voor de Cultuur heeft geschrapt, gehakt en trouwens ook sommige dingen gehonoreerd die voorheen niks of minder kregen. Er was totaal 392,5 miljoen euro te vergeven en voor 68 gerenomeerde gezelschappen viel het doek definitief: zij krijgen niks meer. Op de voorpagina van de Volkskrant worden enkele zakelijk leiders geciteerd die het ervaren als dolkstoot in de rug voor wat ze al die jaren hebben gepresteerd. Iedereen loopt te hoop. Op de pagina Forum van de krant wordt geconcludeerd dat het deels het kwalitatief oordeel is waar het probleem zit maar vooral ook in het totale budget. En ook in het Nederlandse systeem waarin consensus belangrijker wordt gevonden dan het maken van keuzes. Misschien had de Raad voor de Cultuur wel tegen de staatssecretaris moeten zeggen dat het zo niet kon, van dat budget, meent de krant.

Ik vind het in ieder geval een slechte zaak. Ook mijn geliefde Oerolfestival wordt in het voortbestaan bedreigd wegens gebrek aan middelen. Misschien is dit jaar wel het laatste jaar. Verschraling is het resultaat en van de subsidie voor het Nationaal Glasmuseum die omhoog is gegaan van 0 naar 146.250 euro, word ik in ieder geval niet gelukkig.


Geplaatst door Mieke
21 april 2004

Lenetteâ??s liefdesliedje

Ik ben alleen

Waar mag jij zijn

Ik zie er geen

Slechts mijn refrein

Ik hoor jouw stem in Bethlehem

Ach zing voor mij wees dichterbij

Ik ben alleen

Waar mag jij zijn

Ik zie er geen

Slechts mijn refrein

Want ik ben jou en jij

Laat mij en jij mij vrij

Want wat er ook gebeurt wij blijven samen, wij alleen

Mijn leven gaat soms als jouw bruiloftsnacht voorbij

Dan tikt mijn toekomst onzorgvuldig op jouw raam

Ach leg je liefdeshand gewoon in die van mij

Jouw levenslicht tegen mij aan

En waar jij ligt raak ik je aan

Met mijn gevoel kom jij erdoor

Wat ik bedoel daar sta jij voor

Want wat er ook gebeurt wij blijven samen, wij alleen

Mijn leven gaat soms als jouw bruiloftsnacht voorbij

Dan tikt mijn toekomst onzorgvuldig op mijn raam

Ach leg je liefdeshand gewoon in die van mij

Om in jouw mij mijn jou te zijn

En jou in mij...

Om in jouw mij mijn jou te zijn.


Geplaatst door Mieke
Driedelig op de fiets

Janskerkhof Utrecht, afgelopen week. Het zonnetje schijnt aanstekelijk en studenten zwermen in en uit de collegegebouwen van de juridische faculteit die rond het plein gegroepeerd zijn. Sommigen verplaatsen hun subgroep naar de bankjes van het plein of de stenen trappen van de collegegebouwen. Jongens en meisjes in spijkerbroek met schoudertassen en rugzakken die zich door de stad verplaatsen op oude beschilderde rammelkasten van fietsen.

Ook aan het Janskerkhof het Kantongerecht. Twee heren, keurig in het pak, lopen ernstig pratend de deur uit van het Kantongerecht richting Café Broers. Bij de bushalte blijven ze staan en nemen afscheid. â??We houden contact en mailen als er wat te melden valtâ??, is de laatste tekst. Ze schudden elkaar de hand en lopen ieder een andere kant op. Wat eerst een keurige aktetas leek, blijkt een in een handomdraai te veranderen in een rugzak/tas die deskundig door de heer in het driedelig kostuum op de rug wordt geslingerd. Hij doet zijn keurig nette en glimmende allroundfiets van het slot en gaat er geroutineerd manouvrerend langs voetgangers, fietsers en bussen vandoor. â??t Is nog niet zo lang geleden dat hij ook in spijkerbroek op het plein liep volgens mij.


Geplaatst door Mieke
22 april 2004

Bello in de gordels

Wij kennen hier voor bestuurders en passagiers allemaal de slogan: â??autogordels vast en zekerâ?? maar in de Amerikaanse stad Santa Fe moeten nu ook honden in de gordels op straffe van een boete. Regelmatig komt het daar voor dat honden te ver uit het autoraam hangen, uit de open laadruimte van pickups vallen, of door de auto vliegen bij een aanrijding. En de Amerikanen zouden zichzelf niet zijn als ze niet meteen allerlei veiligheidsmateriaal zouden uitvinden. Zo is daar de Ruff Ridersâ?? Roadie, een stoere veiligheidsriem waarmee Bello in de auto kan zitten zonder dat hem ongelukken overkomen. Voor bestuurders van de pick-ups is er een pick-up-tie-out en voor de echte bezorgde baas is er een pet seat voor op de achterbank(zie foto). Het mandje kan voorzien worden van een monogram en is in hoogte verstelbaar zodat de kleine schat wel uit het raam kan kijken. In Nederland kunnen de honden nog even zonder, gelukkig. Maar in ons land vallen volgens mij ook minder honden uit het autoraam. Of zie ik dat verkeerd?


Geplaatst door Mieke
24 april 2004

Gesneuveld in Irak

Dit is een beeltenis van President Bush die is gemaakt van allemaal kleine fotootjes van in Irak omgekomen soldaten. Gisteren stond dit portret van Amerikaâ??s president op de voorpagina van de Volkskrant. Het commentaar erbij was dat de begrafenissen van de in Irak omgekomen soldaten (ruim 700 ondertussen) maar weinig publiciteit en media halen terwijl de slachtoffers van 11 september wel steeds worden genoemd in de campagnes van Bushâ?? partij. Politiek zijn de gesneuvelden in de prestige-oorlog van Bush kennelijk even niet gewenst.

Dat de feiten over de verliezen in Irak niet populair zijn moge tevens blijken uit het feit dat een echtpaar in de VS is ontslagen omdat het een foto heeft gemaakt van het laadruim van een Amerikaans vliegtuig waarin je de doodskisten van twintig gesneuvelde militairen kunt zien staan. Terwijl de vrouw volgens haar eigen zeggen de foto (waarin de kisten allemaal netjes overdekt zijn met een Amerikaanse vlag) maakte om het respectvol dodenritueel te tonen.


Geplaatst door Mieke
25 april 2004

Weer Fiets WeerHet is weer fietsweer!! Afgelopen zomer hebben we genoten van fietstochtjes en -'tochten' en hebben we vrijwel alle weggetjes in de omgeving Driebergen verkend. Als we wakker worden op deze zondag gaan we er voor het eerst dit jaar weer op uit. Alles bij wat je onderweg maar nodig kunt hebben en niet te vergeten de belangrijkste accessoire: de fotocamera. Er zijn altijd wel onderwerpen te vinden die de moeite waard zijn onderweg. Al waren het alleen maar de Hollandse luchten..


Geplaatst door Hans
26 april 2004

VerlanglijstjeBinnenkort ben ik jarig en dat is ook het moment dat iedereen aan je vraagt: â??wat wil je hebbenâ??. Ik heb op zich wensen zat maar het valt niet mee om op het moment van je verjaardag al die wensen te reproduceren. Daarom is het handig dat er een site is waar je je lijstje kunt opgeven en waar je gaandeweg de dingen die je zou willen krijgen aan kunt toevoegen. Iedereen die wat uitzoekt kan het item in kwestie aankruisen zodat ook anderen kunnen zien welke kado al â??wegâ?? is. Net zoiets als de scheurblokjes die vroeger bij bruiloften in omloop waren.

Heel erg handig lijkt het me. Ben benieuwd of het werkt en ik heb dus mijn lijstje op die site gezet om het uit te proberen. Je moet een paar gegevens en een vraag invullen maar dan kun je er simpel achter komen wat ik leuk zou vinden om te krijgen voor mijn verjaardag.


Geplaatst door Mieke
27 april 2004

Nkosi Sikelelâ??i Afrika

Vandaag precies tien jaar geleden vonden de eerste vrije verkiezingen plaats in Zuid Afrika en werd Nelson Mandela verkozen tot president.

Het was indrukwekkend wat er daar gebeurde: die totale ommekeer, die man die gevangen gezet was op Robbeneiland en die nu tot president van het land werd gekozen. Apartheid was een belangrijk thema geweest over de hele wereld.

Ik zong in die tijd in een koor waar we het â??Nkosi sikelelâ??i Afrikaâ?? op het repertoir hadden. Nkosi sikelelâ??i Afrika is het volkslied van â??heelâ?? Zwart-Afrika en wordt gezongen als volkslied of hymne in Lesotho, Malawi, Zimbabwe, Namibië, Botswana, Zambia, Tanzania, Kenia,... Het lied is geschreven in Zulutalen en in de versie van Ladysmith Black Mambazo is het lied hier te downloaden. In de strijd tegen apartheid speelde het een centrale rol (zie bijvoorbeeld het gebruik ervan in de film â??Cry Freedomâ?? tijdens de begrafenis van Steve Biko) en daarom is het sinds de ommekeer één van de volksliederen geworden van het huidige Zuid-Afrika. En ieder keer dat ik dat lied hoor moet ik weer denken aan 1994, toen er zoveel veranderde in Zuid Afrika.


Geplaatst door Mieke
28 april 2004

Baobab als kroeg

Mijn vrienden Peter en Karin zijn inmiddels in Zuid Afrika aangekomen en genieten na een lange periode van armoede van de luxe aldaar. In het laatste bericht op hun site schrijven ze over de baobab een boom die kenmerkend is voor het Afrikaans continent. Een andere naam voor de baobab is apebroodboom vanwege de grote vruchten die door apen wordt gegeten. Op de foto zie je Peter en Karin op de foto staan op zoâ??n enorme boom die wel een beetje op een rotspartij lijkt. De oudste exemplaren zijn meer dan 3.000 jaar, maar de gemiddelde leeftijd van de baobab bedraagt tussen 300 en 500 jaar. De legende wil dat de goden een foutje maakten bij de creatie van de baobab door haar ondersteboven te planten.

De eerste keer dat ik 'kennismaakte' met de baobab is in het boek van de Kleine Prins. Daar staat op een bepaald moment ook een plaatje van een aardbol met een paar van die gigantische baobabs erop. De baobab vervult in het echt een belangrijke taak in het ecosysteem. Olifanten eten de bladeren en onttrekken vocht en voedsel van de schors. De baobab bestaat voor 80% uit vocht. Bavianen eten de vruchten van de boom en vogels gebruiken de boom als nestplaats. De oudere exemplaren zijn hol van binnen en vroeger hebben mijnwerkers menig baobab gebruikt als kroeg.


Geplaatst door Mieke
29 april 2004

De tuin

Op een bepaald moment gaat het kriebelen. Dan krijg ik de behoefte om de tuin in orde te maken voor de zomer. Mijn huis grenst met de achtertuin aan een bos dus ik heb altijd veel afgewaaide bladeren om het huis liggen en ook de algen slaan in de winter in ruime mate toe. De hogedrukspuit verricht wonderen. Daarmee is alles in een oogwenk weer schoon. Je ziet het vuil gewoonweg verdwijnen en ook de algen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Dit jaar heb ik helaas de zitting van de rieten stoelen voor een deel weggespoten met de hogedrukspuit (waren kennelijk een beetje verrot) dus ben op zoek naar twee nieuwe stoelen voor het zitje op het binnenplaatsje. Maar als alles dan weer opgeruimd is en schoon dan is het weer heerlijk toeven in mijn tuin. Dan kun je weer buiten zitten tot laat in de avond terwijl de tuin zachtjes verlicht wordt. De vogeltjes gaan dan kwetteren als de avond valt en daarna hoor je alleen nog maar de geluiden van het bos. Tenzij je een muziekje aanzet. Heerlijk dat de zomer er aan komt! Nou alleen nog het onkruid uit de tuin en je hoort mij niet meer klagen.


Geplaatst door Mieke
30 april 2004

Koninginnedag in 3B

Maandag de sleutel gekregen van een nieuwe woning in Driebergen en vandaag de eerste Koninginnedag meegemaakt in mijn nieuwe dorp. Mieke had al gezegd dag het een erg leuke sfeer was rond het kerkje in Rijsenburg dat tot de gemeente 3B behoort. Kleine straatjes in het historische gedeelte waren gevuld met Oranje. Veel mensen zaten met hun standje voor hun eigen woning en andere geluks- en sfeerzoekers zaten daar tussen in.Uiteraard kende Mieke een aantal mensen op de route, waarvan ik er een deel al bij eerdere gelegenheden had ontmoet en anderen van wie ik de namen al regelmatig voorbij had horen komen. Ik werd voorgesteld en dat ging steevast gepaard met een kop koffie een glas wijn of een borrel. Er speelde een Jazzband met een zangeres en een grote blazerssectie en ook een band die oude rockmuziek speelde. Aan muziek trouwens helemaal geen gebrek want om de paar meter stonden kinderen hun kunsten te vertonen op hun instrument, waaronder opvallend veel koperwerk. De sfeer was meer dan uitstekend en al wandelend langs de stands kwam ik een paar aardige items tegen om mijn nieuwe woning mee te verlevendigen. Ik begin me al aardig thuis te voelen hier.


Geplaatst door Hans
01 mei 2004

Wie van de drie?Er zijn vandaag drie belangrijke gebeurtenissen. Althans, belangrijk? Dat hangt natuurlijk af van hoe je tegen alles aankijkt en wat je belangrijk vindt in je leven. Ik zal de drie events van vandaag even op een rijtje zetten.1. De Dag van de Arbeid

In de 20e eeuw groeide 1 mei uit tot een wereldwijde feestdag. Vooral in socialistische landen wordt de Dag van de Arbeid uitbundig gevierd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de feestvierders op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking, China. In westerse landen als België, Duitsland en Frankrijk is 1 mei ook een nationale feestdag. In Nederland is de viering nooit echt grootschalig van de grond gekomen.2. Uitbreiding EU

Zeker voor de inwoners van tien landen in Europa zal 1 mei 2004 een historische dag worden want dan breidt de Europese Unie uit tot 25 landen met als nieuwe lidstaten: Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië In 2007 komen daar nog Turkije, Bulgarije en Roemenië bij.3. Idolsfinale

De Idolsfinale is vandaag. Maud en Boris strijden om de titel van Idol 2004. Veel mensen denken dat Boris wel zal winnen. Ook omdat de kijkers van Idols voornamelijk meisjes tussen 10 en 18 jaar zijn. Andere geluiden wijzen er weer op dat Maud wint omdat â??het tijd wordt dat er een meisje wintâ??.Ikzelf vind de uitbreiding van de EU de meest belangrijke gebeurtenis van vandaag. In mijn ogen wordt de invloed van de Europese Unie op ons leven en rechtssysteem door heel veel mensen onderschat en ik verwacht dat de aansluiting van de tien nieuwe lidstaten nog veel veranderingen te weeg zal brengen die ook voor ons merkbaar zullen zijn.

Wat vind jij de belangrijkste gebeurtenis van 1 mei 2004? Of heb je er misschien nog eentje die ik niet heb genoemd?


Geplaatst door Mieke
02 mei 2004

Gebarentaal met tijd mee

Al Googlelend kwam ik vandaag op het gebarentaalarchief terecht. Ik had het me nooit zo gerealiseerd maar verandering of vernieuwing in de maatschappij brengt ook vernieuwing in de gebarentaal met zich mee. Zo zijn er gebaren voor SMS-en, chippen, website en stalken.In het gebaar voor een 'stalken' steek je bij beide handen de wijsvinger omhoog. Een hand zet je wat verder van je af. De ander breng je daar langzaam maar zeker naar toe, totdat deze hand de andere bijna letterlijk op de huid zit.

Erg leuk zijn ook de gebaren voor grachtengordellol, junkfood en digitaal om maar een paar van de vele voorbeelden te noemen. Op de site van Vi-taal kun je meer te weten komen over gebarentaal.


Geplaatst door Mieke
03 mei 2004

Fawaka

Wat doe je als iemand het volgende tegen je zegt: Fawaka? Het is baggerz om met je plastic zo nieuwe pradaâ??s of een nieuwe pocket te halen. Standaard helpt je stamma je als je geen doekoe hebt, of hij moet heel erg broeia zijn. Opjenssen, ik ben oso cee..Dan grijp je meteen naar het woordenboek jongerentaal op deze om te kijken wat in godsnaam bedoeld zou kunnen worden. Met name op multiculturele middelbare scholen zijn de woorden paisa (geld) en bakra (blanken) algemeen geaccepteerde taal. Zo heet een meisje een 'sma' en roepen jongeren'fawaka' (hoe gaat het) naar elkaar. Als ze de ander vragen of ze geld hebben zeggen ze 'Heb je doekoe?' of 'heb je met hem gebald' als ze willen weten of de ander een nummertje gemaakt heeft. Tjoken is wiet roken en als ze bij elkaar rondhangen op straat dan zijn ze aan het 'chillen'. â??t Is maar dat je het weet.


Geplaatst door Mieke
04 mei 2004

ZwijgenZwijgen maakt medeplichtig

Toen ze de communisten kwamen halen

heb ik niets gezegd

ik was geen communist.

Toen ze de vakbondsleden kwamen halen

heb ik niets gezegd

ik was geen vakbondslid.

Toen ze de joden kwamen halen

heb ik niets gezegd

ik was geen jood.

Toen ze de katholieken kwamen halen

heb ik niets gezegd.

ik was geen katholiek.

Toen kwamen ze mij halen

en er was niemand meer om iets te zeggen.

(Duits dominee Martin Niemöller 1892-1984, gearresteerd in 1937 en gedeporteerd naar het kamp Sachsenhausen.)Geplaatst door Mieke
De tas van Eva

Ik zag gisteren een aangrijpende documentaire bij Twee Vandaag over De tas van Eva, het verhaal van een jonge vrouw, Eva Speelman, die met haar zoontje van twee op de vlucht is voor de Duitsers.

Evaâ??s zoon Donald erft bij haar overlijden een tas met de brieven van zijn ouders die zo gedetailleerd beschrijven wat er gebeurde in 1942 dat aan de hand daarvan het verhaal van haar vlucht kon worden gereconstrueerd.

In de documentaire zien we beelden van de route aangevuld met verhalen van zoon Donald, die van de inhoud van zijn moeders tas een boek liet maken.

Ik vond het mooi dat Speelman vertelde dat hij op 4 mei vorig jaar met een glimlach van oor tot oor zat te herdenken, met op iedere knie een kleinkind, omdat zijn ouders, hun liefde en hoe zij hun leven leefden voortbestaan in hemzelf, zijn kinderen en zijn kleinkinderen. â??We moeten blijven herdenken anders verraden we onze dodenâ??, waren de woorden van Eva.


Geplaatst door Mieke
08 mei 2004

Pffft, boodschappen binnen!

De laatste dagen voor mijn verjaardag staan altijd in het teken van boodschappen doen, bakken en braden. â??t Is meestal een heel gedoe om op tijd e.e.a in huis te halen en dan niet uitgevloerd te zijn tegen de tijd dat je verjaardagsgasten arriveren. Ik vier mijn verjaardag meestal op zondag omdat veel van mijn familie en vrienden van ver moeten komen. Betekent dat ik de zaterdag sowieso boodschappen kan halen en soms ook vrijdag al. En aangezien de meeste gasten ook blijven eten is het bedenken en (voor)bereiden van de gerechten ook nog wel een klus zich. Dit jaar verwacht ik zoâ??n 35 à 40 mensen dus ik maak het menu niet al te ingewikkeld. We beginnen met amuses, dan twee soorten soep, gehaktballetjes, vegetarische balletjes, hartige taartjes, wraps, salades en stokbrood met pestoâ??s en dan toe ijs of koffie mèt.Alles is nu gelukkig in huis, alleen de drank nog niet die wordt zo nog gebracht, en ik zit even uit te puffen. Straks de soep klaar maken en het koken en bakken voorbereiden. Morgen hoeven we dan alleen nog maar op te warmen en de laatste hand te leggen aan amuses en salades. En verder hoop ik maar dat het een beetje aardig weer is zodat we in de tuin kunnen zitten.


Geplaatst door Mieke
09 mei 2004

Een nieuwe start

Ik wil nog altijd een keer mijn persoonlijke horoscoop laten trekken maar dat is er nog steeds niet van gekomen. Mijn verjaardag is een mooi moment om een kijkje te nemen in de algemene horoscoop voor mijn sterrenbeeld Stier (Taurus). Wat heeft 2004 allemaal voor mij (en mijn mede-Stieren) in petto?

Zet dit jaar de deur wagenwijd open voor nieuwe ideeën, nieuw elan, nieuwe bezieling. Vernieuwing komt vanzelf als je er een punt van maakt om ongedwongen contact te zoeken met de mensen om je heen. Niet alleen nuttige informatie maar ook tips en ideeën liggen voor het oprapen als je het lukt tijd vrij te maken voor een praatje. Vooral de maanden september en november zijn productief. De zons- en maans verduisteringen in het teken Stier maken het extra belangrijk om extra aandacht te geven aan je verjaardag dit jaar. Vier dit als een nieuwe start; een nieuw hoofdstuk.

Jouw bijdrage in elke groep is altijd het brengen van rust en regelmaat. Je zorgt voor een vertrouwde, rustige omgeving waarin iedereen tot zijn recht kan komen. Je biedt continuïteit en betrouwbaarheid. Daarin draag je de oerkracht van Venus in je mee. Je vaste koers is zowel je kracht als je valkuil. De meeste Stieren hebben de slimheid ontwikkeld om te weten wanneer het loont flexibel te zijn. Gebruik dit vermogen om je op zakelijk vlak beter te profileren. Ook de gezagsverhoudingen op de werkvloer komen daarbij aan de orde.

Lekker stilletjes voor jezelf of in goed gezelschap genieten van het goede der aarde is voor jou broodnodig om niet over de rode streep te gaan. Een opgewekte, positieve sfeer is voorwaarde om goed te functioneren. Negatieve emoties die je vitaliteit afknijpen zijn eerzucht en gekwetste trots. Hier zit de schaduwenergie van je tegenpool Leeuw onder verborgen. Waardeer jezelf, maak jezelf niet afhankelijk van het oordeel van anderen. Voor jouw levenslustige, genietende energie is het belangrijk om met tegenslagen om te leren gaan. Als je de neiging krijgt de hakken in het zand te zetten is dat een signaal dat je te ver bent doorgeschoten - de rek is er uit. Probeer dit niet alleen op te lossen maar zoek steun bij partner, collega's en vrienden om je uit een neerslachtige bui te halen.
Nou, daar kan ik het wel weer mee doen komend jaar. Ik denk dat ik eerst vandaag maar eens het advies met betrekking tot het vieren van je verjaardag ga opvolgen. Ik ga het vieren als een nieuwe start. Hoera, een nieuw jaar!!!


Geplaatst door Mieke
10 mei 2004

The Dog King?

Toen we zaterdag terug liepen naar huis na een rondje over de Driebergse winkelstraat zag ik op stuk plat dak van een woonhuis deze hond staan. Misschien was hij onder de indruk van Mufasa uit de Lion King die sterk, moedig en wijs uitkijkt vanaf de rots.


Geplaatst door Mieke
Waar is de vierde tijger?

Bij Images & Words was pas dit plaatje te zien. Er moeten naast de grote tijger nog vier andere dieren te zien zijn. Ik zie er tot nu toe maar drie. Wie van jullie ziet er vier? En waar zit dan de vierde?


Geplaatst door Mieke
11 mei 2004

Cancelled

Vanmorgen om 8.55 uur liep ik de collegezaal binnen voor het hoorcollege penitentiair recht en tot mijn stomme verbazing kreeg ik (en velen met mij) te horen dat de docent ziek was en het college derhalve niet door zou gaan. Bericht daarover hing sinds gisteren op allerlei briefjes in de verschillende collegegebouwen en stond ook op de website van de faculteit. Dat wij als deeltijdstudenten geen hele dagen de tijd hebben om de website van de rechtenfaculteit bij te houden kan men zich blijkbaar niet voorstellen. Ik constateer een grote dubbelhartigheid in het gebruik van nieuwe media door de UU. Aan de ene kant wordt het studeren via internet en digitale leeromgevingen zoals WebCT gestimuleerd, en zelfs als voorwaarde gesteld voor bepaalde vakken. Anderszijds moet je werkstukken die je voor weer andere vakken maakt in persoon bij het Willem Pompe Instituut in Utrecht afgeven omdat men geen zin heeft om alle mails uit te printen. En nu dit weer. We worden als studenten bekogeld met allerlei mails van de UU maar in dit geval worden we dan weer verondersteld om zelf op het internet te kijken. Ik vind het maar flut en meen vast te mogen stellen dat digitaal verkeer in de studie uitsluitend bedoeld lijkt te zijn voor het gemak van de docenten en niet voor dat van de studenten. Dus... rechten studeren in deeltijd? Ga niet naar Utrecht!!!!


Geplaatst door Mieke
Loopschoenen

Gisteren nieuwe Arche schoenen gekocht. Heb ze al een paar keer zien staan en was er meteen al weg van. Het zijn heerlijke schoenen om op te lopen en ook apart om te zien maar dat is ook vertaald in het prijskaartje. Daarom heb ik er toch een paar dagen over nagedacht en ben tenslotte gisteren even langs die winkel gegaan.

Loopschoenen zijn het dus in tegenstelling tot staschoenen of zelfs zitschoenen die ik ook wel in mijn kast heb staan. Zo heb ik een paar blauwe rijglaarzen die er fantastisch uitzien maar beslist niet zijn om op te lopen. Niet in de laatste plaats omdat ze een behoorlijk hoge hak hebben en een spekgladde zool. Maar deze zijn gemaakt op draag- en loopcomfort en bovendien grijsblauw waardoor ze passen bij het blauwe en grijze deel van mijn garderobe. En bovendien grijs/blauw is niet zoâ??n gebruikelijke kleur in schoenen dus ik ben al lang blij dat ik eens een goede schoen in die kleur heb gevonden.


Geplaatst door Mieke
Kermis in Driebergen 2

Ik postte van de week al een foto waaruit het duidelijk werd: we hebben kermis in ons dorp. Bij kermis stellen de meeste mensen zich iets voor met metershoge en snelle attracties, harde en opzwepende muziek, kraampjes met zuurstokken en prijsschieten en zo. Ik denk dat de hoogste attractie in Driebergen drie meter hoog is en snel gaat het ook niet echt. Het centrum van de kermis â?? die op een keurig geschoren gazon is opgebouwd - wordt gevormd door een â??racebaanâ?? voor kleuters en peuters: â??de minicarsâ??. Prijsschieten kun je niet maar wèl hengelen naar plastic eendjes en in plaats van zuurstokken is er een suikerspinkraampje. Oh ja, en een spookhuis is er ook maar daar leek bij de Driebergse jeugd weinig animo voor te bestaan. De best bezochte attractie is de botsautotent waar opgeschoten jeugd, veelal van mediterrane afkomst, vanaf een uur of drie â??s middags de confrontatie met elkaar opzoekt.Zoals op de foto te zien is, zullen de kermisexploitanten bepaald niet rijk worden van die kleine week in ons dorp. Ik vermoed dat het â??s avonds wel wat drukker zal zijn en kan dat aardig volgen omdat mijn achtertuin grenst aan het kermisgazon en het geluid grote drukte doet vermoeden.

We hebben nog meer evenementen in Driebergen: de EO-dag en Dwergpop (de naam zegt het al). Ik verheug me al weer op alles dat er te gebeuren staat deze zomer.
Geplaatst door Mieke
16 mei 2004

'Kunst-droom'

We kennen een vrouw die al jaren een droom heeft om een keer een beeldentuin in te richten. Het is haar nu gelukt en samen met een aantal andere kunstenaars heeft ze op 8 mei j.l. de beeldentuin â??Beelden in de Bochtâ?? geopend in Wormerveer. En dat niet alleen, ze gaat er ook workshops geven in beeldhouwen. Wij waren uitgenodigd voor de try-out en haar generale repetitie.

In een winkelstraat in Wormerveer, naast een hypotheekadvieur was de ingang naar een kleine galerie die tevens dienst deed als ontvangstruimte. We zouden buiten gaan werken en de weergoden waren mét ons. Achter deze ruimte gaf een rustieke metalen trap toegang tot een een schitterende tuin aan het water. Onder een afdakje waren tafels opgesteld met voor ieder een set gereedschap. We zouden gaan werken met grote brokken speksteen, een steen die vrij zwaar is maar ook betrekkelijk zacht. We konden met zijn tweeën een tafel oppakken en een plekje in de tuin zoeken. Wij kozen een rustig plekje achterin bij het water, in de schaduw van een paar eeuwenoude bomen. De beeldentuin was geopend en er was later op de dag ook een wijnproeverij. Aan belangstelling hadden we dus geen gebrek. Wisten die mensen veel dat wij dit ook voor het eerst deden?

Door te raspen, te vijlen en te schuren krijg je vorm in de steen. Mieke en ik hadden besloten ons te laten leiden door de vorm van de steen en al werkend te ontdekken wat er tevoorschijn zou komen.Links: Mieke 'Balans', Rechts Hans 'Vogel'


We waren onderdeel van een groepje van 6 'proefkonijnen' onder leiding van beeldhouwster Marian Huyzer. Marian wist mij precies op de momenten waarop ik vastliep de juiste aanwijzingen te geven waardoor ik verder kon en waardoor mijn beeld zou winnen aan spanning en zeggingskracht.

Opzet was dat we met een werk dat 'af' was onder de arm naar huis zouden gaan. Het was sneller lunchtijd dan we hadden gedacht en het was heerlijk om samen met de andere aspirant beeldhouwers in de tuin even te ontspannen en in de zon te zitten. Mieke was de eerste die weer stond te popelen om aan de gang te gaan. Heel gedreven ging zij weer de strijd aan met het ruwe brok steen. Bij alle deelnemers was inmiddels de vorm losgekomen uit de ruwe materie en het was tijd om steeds fijner te gaan werken, vlakken glad te slijpen en met veel water en schuurpapier te gaan polijsten. In het natte water en met de gepolijste vlakken werd de kleur van de steen pas echt goed zichtbaar. Voor sommigen en ook voor mij een echte openbaring. Daarna insmeren met een speciaal goedje voor natuursteen, uitwijven en een gat boren voor de sokkel. Iedereen liep met zijn of haar werk alsof het een baby was en zo voelde het ook.

Onder het genot van een koel glas rosé stonden we onze collectie die uitgestald was op een tafel te bewonderen. Marian gaf ons feedback en wij gaven dat op onze beurt weer aan haar. Zij is er klaar voor om met haar workshop programma echt van start te gaan. Wij kunnen het iedereen aanraden want het was voor ons een fantastische ervaring en we zijn trots op het resultaat.

Ben je geïnteresseerd in de beeldentuin of de workshops kijk dan op deze site.


Geplaatst door Hans
18 mei 2004

Winkel van Sinkel

Gisteren met een vriendin gegeten bij de Winkel van Sinkel aan de Oudegracht in Utrecht. We zaten natuurlijk op het terras met het mooie weer en vanaf die plek heb je een prachtig doorkijkje naar de Domtoren met links het Stadhuis.

Kennelijk waren er allerlei afstudeerevenementen want vanaf het moment dat wij op het terras neerstreken hebben we zeker een paar honderd studenten in rokkostuum en avondkleding voorbij zien trekken. Aanvankelijk werden die kluitjes studenten nog vergezeld door ouderen (waarschijnlijk ouders) maar later op de avond niet meer. Het was een koddig gezicht al die jongens en meisjes die normaal alleen in spijkerbroek en T-shirt rondlopen te zien flaneren in prachtige kledij, de ene avondjurk nog mooier dan de andere. De jongens allemaal met witte befjes voor en gelijke bretels, de kapsels van de vrouwen al wat afgezakt. Een nieuw soort uniform met een paar dapperen die een gewaagde jurk aan hadden of een gekleurd pak. En die wonderlijke optocht trok gedurende de tijd die we bij de Winkel van Sinkel zaten aan ons voorbij. Terwijl de rest van Utrecht gewoon zijn normale zomerse gang ging.


Geplaatst door Mieke
DorpsgekZe noemen hem de dorpsgek van Driebergen en maken smalende vernederende opmerkingen over hem waar irritatie in verscholen zit. De man waar het om gaat is een lieve zachtaardige man, die te vergelijken is met een kind dat zich altijd wel vermaakt. Hij is vaak te vinden bij Albert Heijn op zijn knieën voor het lectuurvak. Daar kan hij dan uren plaatjes zitten kijken in tijdschriften. Door het personeel van AH is hij al als vanzelfsprekend geaccepteerd in tegenstelling tot sommige bezoekers die bijna verontwaardigd zijn dat hij zich daar niets aantrekt van hun jachtige leventje.

Ik had hem al een keer zien spelen met ballonnen, in de namiddag, midden op een bijna verlaten parkeerplaats, wederom in zijn karakteristieke houding op zijn knieën op de grond. Deze keer had ik mijn camera bij me. Ik wist dat hij me niet eens zou zien al stond ik pal voor hem te fotograferen. Hij leeft volkomen in zijn eigen wereld en heeft alleen maar aandacht voor de ballonnen die hij aan een rafelig touwtje het luchtruim laat kiezen. Is hij zielig te noemen? Waarschijnlijk is hij meer tevreden dan de 'welgestelden' die hem bekritiseren.


Geplaatst door Hans
19 mei 2004

Stok achter de deurEigenlijk al sinds we deze weblog hebben zijn we niet tevreden over de lay-out en de mogelijkheden die web-log.nl biedt. Een tijdje terug besloten we dan ook over te schakelen op Movable Type of Pivot omdat hier in een veel mooiere lay-out mogelijk is plus dat een aantal features beschikbaar zijn die het eenvoudige web-log.nl niet kent. Maar je kent het wel.... druk druk druk en het kwam er eenvoudigweg niet van.

Vorige lees las ik bij Saskia van Images-and-words over de Omkatdag 2004 die ze (weer) tot leven wil brengen. Ik vind het een goed idee en het is voor ons een stok achter de deur. Ik hoop dat we het redden maar we gaan er voor! Op 1 juni 2004 - de nationale omkatdag - komen wij uit in een nieuwe layout.


Geplaatst door Mieke
20 mei 2004

Schaapscheerders

Ergens in die baal wol ligt het arme (?) schaap.Geplaatst door Mieke
Lekker weertjeHoewel de weersvoorspelling anders deed vermoeden was het toch heerlijk weer voor een fietstochtje naar Slot Zeist. Een bezoekje aan de Tuinmarkt was de moeite waard en ook het gras was heel aantrekkelijk om even te relaxen in het zonnetje.


Geplaatst door Mieke
21 mei 2004

MacQuariumV@nM@n vroeg zich op zijn weblog af wat je zou kunnen doen met een oude computer. Hij had al een foto gevonden van een oude computerkast die gebruikt wordt als BBQ.

Als Macgebruiker ken ik natuurlijk ook nog het MacAquarium. Op de foto een CubeQuarium gemaakt van één van de designtoppers van Apple de G4 Cube. Als je klikt op het linkje nog veel meer voorbeelden van MacQuaria.


Geplaatst door Mieke
Binky aan het werk?Ik heb de laatste week een paar keer dikke kevers en torren gevonden die (op sterven na) dood ergens ineens op mijn terras liggen. Deze van de foto had alle ledematen nog maar de vorige twee waren er een paar kwijt. Ik verdenk eerlijk gezegd een beetje mijn buurkater Binky die zich met grote regelmaat in mijn tuin ophoudt. Binky is erg gezellig, speels, dol op alle soort voedsel en volgens mij ook een grote bedreiging voor alles dat zich kruipend of lopend in zijn territorium beweegt. Hij zit bijvoorbeeld ook achter de padden en kikkers aan die hier in de schemering door de tuin ritselen. En als er niks meer te verdedigen of aan te vallen valt dan rust hij uit helemaal op de bovenste balk van de pergola. En overziet zijn koninkrijk.


Geplaatst door Mieke
Dag van vermiste kinderen

Op 25 mei is Internationale Dag van de Vermiste kinderen. In 1979 verdween op deze dag het Amerikaanse jongetje Etan Patz. Het kind is nooit teruggevonden. Als gedenkdag aan Etan en alle andere vermiste kinderen werd in Amerika de International Missing Childrenâ??s Day in het leven geroepen. Nederland nam samen met België het initiatief over in 2002.

In een uniek samenwerkingsverband doen het Landelijk Team Kindermoord, AVRO Opsporing Verzocht en TROS Vermist een uiterste poging om de vermiste Willeke Dost op te sporen. Willeke verdween op 15 januari 1992 als meisje van vijftien. "Opgelost als een aspirientje in een glas water," werd destijds gezegd.

In het holst van de nacht is ze uit de boerderij in Koekange, waar ze woonde met haar pleegouders, verdwenen. Er ontbraken alleen wat kleren en een foto van Willekes overleden moeder. Haar ouders zijn omgekomen bij een auto-ongeluk toen ze nog een baby was. En op die fatale kerstdag in 1976 begint de geschiedenis van Willeke die wellicht leidt naar haar verdwijning 15 jaar later. Is ze op zoek gegaan naar de onbekende halfbroer in Duitsland? Is ze voor iets gevlucht? Ging ze er vandoor met een vriendje? Of werd ze slachtoffer van een misdrijf? Is Willeke dood of leeft ze?

Op maandag 24 mei praat Jaap Jongbloed in AVRO Opsporing Verzocht over de verdwijningszaak van Willeke en op dinsdag 25 mei - tijdens de extra Vermist-uitzending in het kader van de 'Internationale Dag van de Vermiste Kinderen' - volgt de afsluiting van de collectieve inspanning om deze meest raadselachtige verdwijning van de vorige eeuw op te lossen.

Bron: website Dag van de Vermiste kinderen.


Geplaatst door Mieke
23 mei 2004

Overstekende eendjes!Bij de toegangspoort van het park rondom Slot Zeist staat dit waarschuwingsbord. We zagen later in de slotgracht dat het niet ten overvloede was geplaatst want daar zwommen nogal wat moedereenden met hun kroost. Toch leert nader onderzoek dat we hier met een illegaal bord van doen hebben. Een overzicht van alle verkeersborden is hier te vinden. Maar er zijn er vast meer in omloop net als deze van de eendjes. Wie heeft er meer leuke borden gezien?


Geplaatst door Mieke
25 mei 2004

Stok achter de deur was nodigDe stok achter de deur was nodig, ander zouden we nooit met een nieuwe lay-out gekomen zijn.

Het gaat goed we schakelen over op Pivot. Gisterenavond was de eerste test klaar en nu nog fijnslijpen. Ook willen we alle artikelen uit dit weblog systeem over zetten, maar of dat lukken zal per 1 juni???


Geplaatst door Hans
26 mei 2004

Koffertje pakken

Ik ga vanaf vrijdag tien dagen naar Egmond aan Zee om daar training te geven in Avatar. Hans en ik zijn allebei Avatarmaster en ik ga met één student naar de cursus. Hans gaat deze keer niet en zal de omkat verzorgen en de honneurs in huis en tuin waarnemen. Dat laatste is nogal wat werk omdat er vier plekken zijn waar â??s zomers gesproeid moet worden: voor het huis, op het binnenplaatsje, in de achtertuin en op het dak. Ook de omkat zal nog wel wat zweetdruppeltjes kosten denk ik. We weten nu wel hoe we het willen maar nu moet het nog uitgevoerd worden.

Ben nu â?? ook omdat de 1e van de maand in die tien dagen valt - druk bezig met de laatste klusjes te regelen voordat ik weg ga: rekeningen versturen naar opdrachtgevers, facturen betalen, aangifte doen voor de BTW en de loonbelasting, salarissen betalen etc. Dan is dat tenminste gedaan.

Morgen nog een dagje werken bij mijn opdrachtgever in Amsterdam en dan kan ik mijn koffertje gaan pakken. Ik heb al wel een lijstje gemaakt van wat ik allemaal mee ga nemen en denk nodig te hebben. Dat scheelt morgen met het inpakken.

Vrijdag om 8.00 uur begint voor ons â?? de Avatar Masters â?? de voorbereidende dag waarin we alles doorspreken en taken verdelen. Ik denk dat ik morgenavond laat maar vast naar Egmond rij, dan hoef ik niet zo onooglijk vroeg op en kan ik op mijn gemak mijn spulletjes installeren.

Over Avatar, wat het is en wat je er aan kunt hebben, zal ik jullie in de loop van de week nog wel wat meer vertellen. Het hotel heeft internetvoorzieningen op de kamers dus dat moet wel kunnen. En misschien kan ik nog wat mooie fotoâ??s maken op het strand. Hans zal jullie op de hoogte houden van de omkatvorderingen.


Geplaatst door Mieke
27 mei 2004

Zand of strand?Je zou makkelijk kunnen denken dat deze foto gemaakt is aan het strand van Egmond. Maar nee, het is de enorme kilometerslange berg zand die al wekenlang, wat zeg ik maanden lang te zien is langs de A2 tussen Amsterdam en Utrecht. Ik nam de foto toen ik een hele tijd stilstond in de file. Ik denk overigens dat er de komende week nog wel een strandfotootje op de weblog zal verschijnen. En na 1 juni .....


Geplaatst door Mieke
30 mei 2004

Dankbare planten

Tijdens Mieke's afwezigheid heb ik het maar druk met o.a. planten verzorgen. Niet dat dat een vervelend karweitje is want sommige planten zijn een genot om te verzorgen. Zo ook deze Tibouchina, die maar door blijft bloeien en mooie knoppen en bloemen produceert.

Maar ik moet ook aandacht besteden aan de omkatdag. Dinsdag is het zover. Het ging goed maar nu even een tegenslag met 'Pivot', want ik kan ineens alleen maar koppen van nieuwe artikelen toevoegen. Geen tekst meer!? Vreemd! Dus ik ben maar weer opnieuw begonnen. Hoop dat ik het red!
Geplaatst door Hans
31 mei 2004

Omkatten gelukt!!!!

Het omkatten is gelukt!! Vanacht om klokslag middernacht wordt hier onze vernieuwde weblog geintroduceerd, met ook een nieuw adres (URL)


Geplaatst door Hans

Eén reactie

LadyBass

Heel slim om hem te splitsen. Ben er gisteren dik een uur mee bezig geweest om hem door te bladeren ;)

Wel leuk om allemaal (weer) te lezen!

LadyBass (URL) - 12-09-’04 12:52


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.