Polarisatiefilter

13 09 04 - 00:31

Zondag was het zulk mooi weer dat we er toch wel even uit wilden. Het was al vrij laat toen we besloten op pad te gaan dus dan maar met de auto. We kwamen terecht in Wijk bij Duurstede, een prachtig plaatsje, leuk om rond te kuieren en ook leuk om te fotograferen. We hadden allebei een polarisatiefilter meegenomen en op het bijgaande plaatje zie je wat zo'n filter kan doen.

Er is sprake van twee foto's, ongeveer vanaf hetzelfde punt van hetzelfde schilderij in een etalage van een galerie, die elkaar afwisselen. Het verschil tussen de foto's is dat er aan het polarisatiefilter is gedraaid waardoor de schittering in de etalageruit voor een groot deel verdwijnt. Bij de ene foto zie je overduidelijk het schilderij en nog wel een klein beetje de weerspiegeling van de huizen aan de overkant. Bij de andere foto verdwijnt het schilderij nagenoeg en krijgt de reflectie van de overkant van de straat de overhand.

In zijn algemeenheid is een polarsiatiefilter goed te gebruiken om meer contrast te verkrijgen, zoals een meer blauwe lucht - vooral op ca. 90° van de zon, met name bij lagere zonnestand -, en spiegelingen van water of ramen op te heffen. Ook het groen van bladeren wordt intenser (doordat schitteringen worden opgeheven) en heïgheid in de lucht kan worden verminderd). Over het gebruik van een polarisatiefilter voor weerfotografie hier een leuk linkje.

vier reacties

brigitte

Handig zo’n filter maar dan zal ik eerst een andere camera moeten kopen….Ik loop nu erg vaak tegen de beperkingen van mijn camera aan, maar de reden waarom ik deze kleine (Canon IXUS) heb gekocht was dat hij altijd in mijn tas past en ik hem overal mee naartoe zou kunen nemen en dat doe ik inderdaad en zo’n grote camera zou ik erg vaak thuis hebben liggen vrees ik.

brigitte (E-mail ) (URL) - 13-09-’04 07:56
Mieke

Ook voor sommige kleinere digitale camera’s zijn filters en voorzetlenzen beschikbaar. Misschien is dat voor jouw camera ook wel het geval. Het kan geen kwaad om eens even te informeren. En ja, je hebt gelijk, zo’n klein cameraatje is erg handig om altijd in je tas te hebben. Ik heb er ook nog een kleintje die ik altijd bij me heb.

Mieke - 13-09-’04 09:41
Willem

Wat een verschil. Ze zouden dat standaard bij fototoestellen moeten geven. Ik heb een oude Sony (type weet ik niet uit mijn hoofd) dus ik denk dat ik weinig kans maak dat er voor mijn toestel zoiets beschikbaar is.

Willem - 13-09-’04 13:10
Anne-Floor

Later als ik groot ben wil ik ook een fototoestel met allerlei filters en spannende lenzen. Voorlopig doe ik het nog maar even met mijn zeer handzame en trouwens nog gloednieuwe Sony. Ondertussen geniet ik wel van jullie kiekjes, okee?

Anne-Floor (URL) - 13-09-’04 16:28


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.