Ritueel van Prinsjesdag

21 09 04 - 13:45Prinsjesdag is een ritueel dat vooral over de koets, het koffertje, de troon en de hoedjes gaat. Nieuws is daar niet meer te verwachten nu de miljoenennota al ruim voortijdig is uitgelekt. Karel Glastra van Loon verplaatste zich vandaag in de Volkskrant in Beatrix en stelde zich de vraag of de inhoud al die poespas en dat klatergoud eigenlijk wel waard is als je de troonredes afzet tegen de werkelijkheid van alledag. Beatrix (KGvL) komt dan tot de conclusie dat ze dit jaar (haar 25e keer) maar eens helemaal niks moet zeggen. Het plaatje van Jos Collignon erbij is veelzeggend (klik voor vergroting).

De hoedjes waren ook weer geweldig dit jaar, alleen al daarom is het de moeite waar om te kijken naar de uitzending. Sommige waren geweldig lelijk en waren samen met hun draagster echt geen gezicht terwijl andere vrouwen er werkelijk fantastisch uitzagen met hun hoofddeksel op. Gelukkig niet alleen maar traditionele hoeden maar ook wat echte aparte designs. Overigens toonde de NOS vooraf beelden van 24 jaar troonredes door Beatrix waarbij in het beeld niks aan haar veranderde (houding, kapsel, gezichtsuitdrukking) behalve haar jurk en haar hoed die zeker in 50 % van de gevallen blauw van kleur waren.

Over de troonrede zelf kan ik heel kort zijn. Ik vind het beschamend dat het woord vertrouwen er zo vaak in voorkomt in deze tijd waarin tienduizenden en wellicht op 2 oktober honderduizenden te hoop lopen tegen het beleid van Balkenende II. Misschien had ze toch inderdaad beter niks kunnen zeggen.

tien reacties

Anne-Floor

Vertouwen noemen ze dat. Tssk. Wat heb ik me weer zitten ergeren. Maar goed, gelukkig heb je dan altijd de hoedjes nog! Er zaten inderdaad mooie exemplaren tussen.

Anne-Floor (URL) - 21-09-’04 14:19
Erwin

Ja, wat is het beste ‘Zwijgen of Verzwegen’ worden.

Erwin (E-mail ) (URL) - 21-09-’04 14:48
LadyBass

Ik ben weggezapt, ik ben bezuinigingsmoe.

LadyBass (URL) - 21-09-’04 18:37
jan

Op NOS Teletekst stonden vandaag op een bepaald moment de volgende koppen onder elkaar

Vertrouwen centraal in troonrede . . . . . 161

Vertrouwen in kabinet op dieptepunt. . . . 106

jan (URL) - 21-09-’04 19:18
V@nM@n

Troonrede…

Het wordt tijd dat dit kabinet vertrekt voor dar er niets meer te redden is. Ik moet werken tot 65 terwijl er 500.000 man op een baan zitten te wachten. Kan iemand dat verklaren ?. Ik niet.

V@nM@n (URL) - 21-09-’04 20:30
Simone

De rechterkant van je logje schuift alweer een paar dagen over de tekst. Kun je dit weer verhelpen? Alvast bedankt!

Simone - 21-09-’04 21:13
Mieke

Zo goed Simone?

Mieke - 21-09-’04 21:29
han

mijn antwoord: veeel beter! had af en toe ook moeite om alles te kunnen lezen ;)

han (URL) - 21-09-’04 21:38
Mieke

Gelukkig dat het weer in orde ik. Ik kan het zelf echt niet zien hoor. Hier op mijn Mac ziet alles er gewoon normaal uit. Dus svp geef ff een seintjes als Windows het weer eens niet begrijpt. ;-)

Mieke - 21-09-’04 22:52
Nijntje

Spreken is zilver, zwijgen is goud, het blijkt ook in Nederland zo te zijn…

Nijntje (URL) - 22-09-’04 18:49


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.