Met liefde verzameld

22 09 04 - 00:03

Vandaag worden de schatten van Boudewijn Buch geveild bij Sothebys, de schatten waarvoor hij bij Barend en Van Dorp altijd die leuke handschoentjes aantrok. Met veel liefde bouwde hij zijn verzameling curiosa op waarin natuurlijk Goethe, Mick Jagger, Elvis en Andy Warhol een centrale plek in nemen maar ook de dodo en allerlei andere bijzondere kleinnoden. Volgens mij behoort zelfs de pik van Napoleon tot de collectie maar dat weet ik niet helemaal zeker meer. Het gaat woensdag op de veiling alleen nog maar over de curiosa, er zijn ook nog zeker honderdduizend boeken die op een ander moment verkocht zullen gaan worden.

Volgens mij zou de collectie van Boudewijn Buch met gemak een heel jaar van tussen Kunst en Kitsch kunnen vullen want zowel kunst als kitsch zit er in ruime mate bij. Wat nu alleen aan de collectie ontbreekt is de essentie: Boudewijn zelf en daarmee de liefde waarmee het is verzameld. Er gaan van alle kanten stemmen op dat Boudewijns huis eigenlijk een museum had moeten worden. Ik vind dat ook, dan had nog iets van die liefde kunnen blijven hangen aan de spullen. Nu worden al die bijzondere dingen straks opgekocht door mensen die er geen liefde aan besteden maar geld. Echt jammer!

Ik vind de veiling van Boudewijns spullen wel een mooie gelegenheid om nog twee postjes uit het oude archief toe te voegen over kunst. Die vind je dus hieronder.

10 februari 2004

Galerie: Wie, wat, waar en hoe?Dit zijn fotoâ??s van Hans die gemaakt zijn eind van afgelopen zomer op een zondagmiddag. De plaats is een beetje rechts van het midden (op de landkaart) van Nederland. In de buurt is veel mooie natuur waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Het is een landelijk park zogezegd. Er zijn ook tuinen, niet alleen gewone maar ook eentje van email. Waar we waren hebben we veel mooie fotoâ??s kunnen maken. Onderstaande foto van mij is ook daar gemaakt. De vraag is: wie herkent dit? Wie weet waar we zijn geweest en (facultatief) wat Hans daar doet?
Geplaatst door Mieke
18 februari 2004

Galerie: Prachtige materieschilderijen
Saskia Bos maakt materieschilderijen. Ze ontwikkelde een techniek om met de aarde als palet beeldend te werken in zand- en materieschilderijen. Daarin laat zij de pracht van de aarde zien in al zijn schakeringen, structuren en schitteringen van het zand. Saskiaâ??s eerdere werk bestond uit zandschilderijen pur sang. Het zand werd en wordt door vrienden en kennissen van alle plaatsen ter wereld voor haar meegenomen. Ook ik neem iedere keer als in het buitenland ben wat zand mee naar huis. Zo heeft ze een prachtige serie van twaalf woestijnen gemaakt met zand uit de grote woestijnen van de aarde.


Tegenwoordig maakt Saskia vooral materieschilderijen waarbij ze naast zand ook vondsten â?? stukken roest, lood, hout â?? gebruikt en zich laat inspireren door het materiaal zelf. Het is echt fantastich mooi werk waarin de natuur, natuurlijk materiaal en de aarde zelf de hoofdrol spelen. Op de foto zie je een detail van één van de werken van haar bij mij thuis. Ben je geïnteresseerd in haar werk stuur me dan een mailtje dan breng ik je met haar in contact.
Uit de serie'Pakketpost', 80 x 70 cm.Geplaatst door Mieke

vijf reacties

brigitte

Ik ben het helemaal met je eens Mieke. Een museum had er moeten komen. Het was een aparte maar markante man die Boudewijn. Ik heb wel een poos nodig gehad voordat ik hem in de juiste waarde schatte. Maar die collectie boeken van hem is natuurlijk wel om van te kwijlen. Daar zou ik wel eens een weekje voor uit willen trekken om dat allemaal te bekijken en bevoelen.

brigitte (E-mail ) (URL) - 22-09-’04 08:06
Mieke

Dat lijkt me ook wel wat Brigitte! Misschien is er wel een kijkdag…

Mieke - 22-09-’04 16:38
Vampire

Jammer dat zijn collectie uitelkaar wordt gehaald…. die man had de meest mooie spullen in zijn verzameling. Schande voor de Nederlandse cultuur om het zo te laten gaan..

Vampire (E-mail ) (URL) - 22-09-’04 23:32
Mieke

Helemaal waar Vampire!!!

Mieke - 22-09-’04 23:59
Mieke

Wel 21.000 euro heeft de prent bij dit logje opgebracht, las ik in de krant. Deskundigen zeiden dat er absoluut te hoge prijzen waren betaald voor sommige spullen. Die mensen zouden hun bezit echt niet voor hetzelfde bedrag kunnen doorverkopen. Toch emoties dus.

Mieke - 24-09-’04 13:17


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.