Pink Ribbon Glossy

26 09 04 - 16:04

 


Vandaag kocht ik de glossy Pink Ribbon die ter gelegenheid van oktober-borstkankermaand wordt uitgegeven. Ik schreef al eerder over de campagne voor vroegtijdige opsporing van borstkanker. Ik moet zeggen dat mij als ik het blad lees hetzelfde gevoel bekruipt als ik indertijd had bij het woord allure. Het is een mooi blad, goed gemaakt met prachtig fotowerk. Zelfs de vrouwen die borstkanker hebben staan er stralend op. Als je het doorbladert je voorstellend dat je iemand bent die geen lettergreep van onze taal kan lezen, dan snap je absoluut niet dat deze glossy gaat over de ziekte waar 1 op de 9 (!) vrouwen in Nederland vroeg of laat in haar leven mee te maken krijgt. Ik ben zelf tot nu toe niet 1 van die 9 maar ik heb er wel zoveel van gezien bij vrouwen om mij heen dat ik weet dat het helemaal niet glossy is, met een stralende glimlach of prachtige kleuren. Natuurlijk is de bedoeling van het blad feel good artikelen te laten zien: als het slecht met je gaat verwen jezelf dan. Op zich een aardige gedachte hoewel de prachtige kimono's (102,50 euro), de bedelarmband (prijs op aanvraag) of de schoentjes (1450 euro) niet bepaald voor mensen met een kleine beurs weggelegd zijn. Als je wilt lezen hoe het werkelijk is om borstkanker te hebben is moet je misschien eens kijken op deze site waar verhalen staan van vrouwen die uit eigen ervaring weten hoe het wel is en voelt.

In ieder geval vond ik het een goede zaak om het blad toch maar te kopen. De 4 euro gaat geheel naar de strijd tegen borstkanker. En als je dan toch bezig bent, bestel dan ook hier een speldje voor 2 euro per stuk dat je dan zonder extra kosten krijgt toegezonden. Op de foto zie je zo'n speldje liggen op een pagina uit Pink Ribbon met een prachtige sexy laars (klikken voor vergroting).

negentien reacties

sab

De pink ribbon en de (zo genoemde) “sexy” laars vind ik echt een combi die in mijn ogen slaat als een tang op een varken. Maar waarschijnlijk zie ik de logica (en evt schoonheid ofzo) van deze combi niet. Als ik je verhaal moet geloven is het gewoon bijna een Flair/Viva/MarieClaire (wat je dus niet bij mij zult vinden) met een roze randje. Alsof die kimono mijn pijn zou doen verzachten (ik voel me er niet door aangesproken hoewel ik wel binnen de risicogroep val).

sab (URL) - 26-09-’04 16:41
Lucy

Ik begin me steeds meer af te vragen voor welke groep mensen (ook mannen?) dit tijdschrift is gemaakt.

Lekker pittig stukje Mieke! :)

Lucy (URL) - 26-09-’04 16:44
Mieke

@ Lucy: Nou je zegt dat zo maar er zijn ook (zij het weinig) mannen die borstkanker krijgen. En dat is helemaal een taboe. Aan die groep wordt helemaal geen aandacht besteed.

Mieke - 26-09-’04 17:02
Nijntje

Op zich is het natuurlijk al zeer goed dat er wat wordt gedaan aan het probleem. Borstkanker is een heel ernstige zaak, waar nog steeds vrouwen aan sterven, dus zo’n projecten kan ik alleen maar aanmoedigen.

Nijntje (URL) - 26-09-’04 20:04
Jaguaromac

Ik vind het toch een goeie manier om die mensen te helpen! Mooi ook zo’n speldje, maar ik denk wel dat veel mensen het zullen verwarren met het AIDS lintje, alhoewel die rood is…

Jaguaromac (E-mail ) (URL) - 26-09-’04 20:05
sab

het roze lintje bestaat ook al echt heel lang hoor, waardoor het net zoals het rode lintje een begrip geworden is. het mooie is dat je door de kleur ze ook wel naast elkaar kunt dragen, hoewel dat mischien ook een beetje teveel naast elkaar is

sab (URL) - 26-09-’04 20:31
Mieke

Ik vind het heel goed bij elkaar passen en staan: het rode en het roze speldje.

Mieke - 26-09-’04 22:48
berta

Hoorde er vandaag (live),

toevallig, iets over…

berta (URL) - 26-09-’04 23:10
brigitte

Ik heb er alleen hier op deze weblog iets over gelezen. Het spreekt mij niet zo aan. Waarom zou je met zo’n lintje willen gaan lopen? Als ik geld wil schenken voor borstkanker onderzoek doe ik dat liever bij de mevrouw die ervoor langs de deur gaat met de collectebus. Het lijkt me vreselijk om borstkanker te krijgen, ik denk er wel eens over na, maar er zijn heel erg veel vreselijke dingen te bedenken, krijgen we daar ook nog lintjes voor dan???

brigitte (E-mail ) (URL) - 26-09-’04 23:13
Mieke

@ Brigitte: Tja, dat moet iedereen natuurlijk gewoon voor zichzelf weten. Als jij het anders doet of anders besluit dan is dat jouw keus.

Ik heb ook een AIDS-speldje omdat ik er wel voor uit wil komen dat ik de strijd tegen AIDS steun. Dat geldt ook voor strijd tegen borstkanker en zeker nu in de maand dat wereldwijd aandacht wordt besteed aan borstkanker en de bestrijding er van. En krijgen doe je die lintjes niet hoor, die moet je kopen net als het AIDS-speldje.

Mieke - 26-09-’04 23:24
Lucy

Brigitte geeft een mooi voorbeeld van afweer en struisvogelpolitiek en ‘het overkomt alleen een ander’. Heerlijk, ik hoop dat dat zo voor haar blijft, dat ze zich dit gedrag kan blijven permitteren. Voor 1 op de 9 vrouwen is dat dus anders (en hoewel 70% overleeft en dat een mooi hoog cijfer is, betekent het ook dat 30% van die vrouwen binnen vijf jaar overlijdt). Zou Brigitte ook weten dat er geen mevrouw langs de deur komt met de collectebus voor borstkanker? Ook geen meneer trouwens. Wel voor het KWF, maar niet voor borstkanker speciaal.

Lucy (URL) - 27-09-’04 06:54
Jetty

Heb het blad uiteraard ook gekocht en vind het wel een goed blad. Wat mij opviel was dat er ook een verhaal van een man in stond. Hoe hij de periode dat zijn vrouw ziek was heeft ervaren. MIjn man leest bijna nooit “vrouwenbladen”. maar dit blad toch wel. En ook het interview met die man dus. Vind het goed dat ook die kant van de zaak eens belicht wordt.

Hey roze lintje heb ik (uiteraard) al gekocht. En dat houd ik op ook na oktober. Hoop dat de mevrouw die het niet zo aanspreekt allemaal, nooit hoeft te ervaren waar het geld voor het lintje naar toe gaat..:-I

Jetty (E-mail ) (URL) - 27-09-’04 09:20
RoberT

met andere woorden, je kan niet genoeg lintjes dragen, om te laten zien hoe goed je bent, voor de mensheid……

RoberT (E-mail ) - 27-09-’04 10:07
Mieke

@ RoberT: Voor mij gaat het niet om laten zien hoe goed je bent maar over je willen identificeren met een bepaald doel. En het motief is wellicht minder nobel dan ‘voor de mensheid’. Het kan mij ook overkomen net als al die andere vrouwen. En ik kan er niks aan doen behalve goed opletten, er vroeg bij zijn en de bestrijding van borstkanker steunen. Dat laatste kun je ‘in stilte’ doen of bijvoorbeeld door middel van dat speldje. Overigens steun ik ook de strijd tegen borstkanker uit compassie voor de vrouwen die het wel kregen en moeten (leren) leven met de gevolgen er van of er aan overlijden. Ik heb van dichtbij meegemaakt hoe ingrijpend zoiets is en hoe zwaar, maar ook hoe moedig vrouwen de strijd aanbinden tegen die rotziekte.

Voor mij geldt dat ik ieders mening respecteer, ook als iemand er voor kiest om de strijd tegen borstkanker niet te steunen. Dan is dat nog iemands eigen keus en dat geldt zeker voor de manier waarop iemand deze strijd wel of niet wil steunen.

Ik vind het jammer dat er hier een beetje een strijd ontbrandt over hoe je een doel moet steunen. Over de hoeveelheid lintjes die er al dan niet komen. Volgens mij gaat het daar niet om. Ik heb ook niet uit het verhaal van Brigitte opgemaakt dat ze haar kop in het zand steekt trouwens. En als ik haar een beetje ken doet ze dat ook niet.

Laten we – ieder op onze eigen manier – de strijd tegen borstkanker steunen. En wie dat niet wil doen: dat vind ik dan jammer maar dat is je goed recht. Ik vind het leuk als er een beetje gediscussieerd wordt op deze weblog maar ik wil wel graag dat er ook ruimte is voor mensen met een andere mening.

Mieke - 27-09-’04 10:22
Hans

Ik zie de verschillende invalshoeken niet als strijd maar als gezonde discussie…

Hans (E-mail ) (URL) - 27-09-’04 10:35
brigitte

Ik steek inderdaad mijn kop helemaal niet in het zand. Ik heb het boek van Kluun gelezen, zou iedereen moeten doen, en dan kun je geen beter beeld krijgen hoeveel ellende er over je heen komt als je borstkanker krijgt. Het enige wat ik wilde zeggen is dat er nog duizenden andere problemen en ziektes op je pad kunnen komen. Misschien omdat ik al zoveel andere vervelende dingen aan mijn hoofd heb (het overkomt alleen een ander denk ik al 13 jaar niet meer), dat er nu even geen ruimte is voor de problemen van anderen, maar dat wil allerminst zeggen dat ik de strijd tegen borstkanker niet steun. Alleen sorry niet voor mij deze ronde met een speldje en een glossy.

brigitte (E-mail ) (URL) - 27-09-’04 10:45
Oly

Ik heb het blad gekocht en eerlijkheidshalve vanwege het glossy uiterlijk omdat een grijs blad voor mij niet uitnodigd om te lezen, bovendien wat maakt het uit,de vrouwen en de enkele man (tenminste ik neem aan dat het om een enkele man gaat) die door borstkanker getroffen worden zal het toch een zorg zijn op welke manier borstkanker onder de aandacht gebracht wordt als het maar respectvol gedaan wordt, vind ik.

Oly - 27-09-’04 14:23
Lucy

Mocht ik te scherp hebben gereageerd op Brigitte dan bij deze : sorry! Wat mij in die reactie raakte was het – zoals het op mij overkwam – ‘het is het probleem van een ander’. Het kwetst me omdat ik dat zo vreselijk veel in mijn omgeving en in de maatschappij zie. Kennelijk was ik in dit geval te snel – aan de reacties te zien. Mijn excuses aan Brigitte.

Lucy (URL) - 27-09-’04 14:39
brigitte

Excuses was niet nodig geweest Lucy, ik kan wel tegen een stootje. (Dat leer je wel als je veel meemaakt ;-)) Maar toch bedankt!!

brigitte (E-mail ) (URL) - 27-09-’04 16:37


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.