Wie doet het huishouden?

28 09 04 - 18:59Op dit plaatje (klik) zie je de resultaten van een onderzoek naar de verdeling van huishoudelijke taken tussen man en vrouw. In de grafiek worden koken, boodschappen doen, de was en schoonmaken in beeld gebracht. In het oog springend is dat nog steeds het meeste huishoudelijke werk door vrouwen wordt gedaan, maar dat wisten we natuurlijk allemaal al. En dat terwijl er fiscale voordelen verbonden zijn aan een betere verdeling van taken binnenhuis en buitenshuis. Geloof je dat niet dan kun je hier een modelletje vinden om dat eens door te rekenen.

Gelukkig is er wel veel veranderd in hoe tegen het huishouden wordt aangekeken. Mannen worden niet meer gek aangekeken als ze boodschappen doen, koken of schoonmaken. Alleen het doen van de was blijft nog een heikel punt blijkens een onderzoek van het Ministerie van SoZaWe. Veel vrouwen willen die taak niet overdragen omdat er er veel mis kan gaan met kledingstukken die voor vrouwen belangrijk zijn. Waar mannen een T-shirt hebben is dat voor vrouwen hèt shirt en het doet pijn als dat verpest wordt in de was. Dat laatste herken ik goed. Ik doe de was ook het liefste zelf zodat er niks mis kan gaan. Overigens is het met de mannen in mijn omgeving niet slecht gesteld. De meesten koken graag en ook lekker en vinden het bijbehorende boodschappen doen vaker leuk dan vervelend. Schoonmaken is geen favoklus bij de mannen die ik ken maar bij mijzelf ook niet dus dat verschilt niet erg. Hans pakt trouwens ook wel eens zomaar een schoonmaakklusje op in huis als hij iets tegenkomt dat wel een beurtje kan gebruiken. Bij mij komt soms ook voor dat ik het schoon wil hebben omdat er mensen op visite komen of iemand komt logeren. Ik ken zelfs mensen die gaan schoonmaken voordat de werkster komt (zover ben ik nooit gegaan).

Een andere ontwikkeling die je kunt zien is dat de meeste werkende vrouwen niet zo precies zijn op het huishouden als hun moeders ooit waren. Hoe vaak lap jij je ramen? Hoe vaak maak jij de keukenkastjes eens grondig schoon? Bij mij schieten dat soort dingen er nog wel eens bij in, als je overdag werkt dan heb je niet altijd zin of tijd om daarna nog eens aan het schoonmaken te gaan.

elf reacties

han

de laatste opmerking: helemaal mee eens! ik zou willen dat ik tijd en zin had om de ramen te wassen, maar na een dag hard werken trek ik dat niet meer, en het weekend is voor andere dingen.

soms voel ik me er best wel schuldig over, maar aan de andere kant: ach, het zijn maar ramen.

han (URL) - 28-09-’04 20:03
V@nM@n

Och ja, wij werken met twee man en hebben geen vaste taakverdeling. Ik moet toegeven dat de meeste werkzaamheden bij ons door mijn vrouw gedaan worden. Dat wil niet zeggen dat ik niets doe, af en toe koken, schoonmaken, de kattenbak etc. gebeurt wel, maar ook bij ons is het meeste werk wassen en strijken, vooral met 4 volwassenen. Een van de kinderen studeert, maar brengt ook de was in het weekend mee. Ik doe veelal de grotere en zwaardere klussen zoals schilderen, de tuin etc..

V@nM@n (URL) - 28-09-’04 20:42
Simone

Mijn man kookt graag en lekker en vindt het niet vervelend om de dagelijkse boodschappen te doen en daar ben ik best blij mee.

De meeste andere taken komen voor mijn rekening…

Simone - 28-09-’04 21:45
Anne-Floor

Ik kom uit een niet zo poetserige familie, vrees ik. Maar wassen vind ik leuk!

Anne-Floor (URL) - 29-09-’04 00:58
brigitte

Ik heb geen betaalde baan en hoef enkel ‘maar’ voor vier kids te zorgen, maar ook ik kom vaak niet toe aan ramen lappen oid. Dat gebeurd bij mij ook minder vaak dan ik eigenlijk zou willen. Waar hier stiekem erg veel tijd in sluipt is opruimen. Iedere dag weer om het nog een beetje toonbaar te houden en al helpen de kinderen mee, je moet ze wel aansturen en zelfs dat aansturen kost erg veel tijd.

brigitte (E-mail ) (URL) - 29-09-’04 09:10
IngKey

Ramen lappen? Wat is dat? Dat doe je toch met Glassex?

IngKey (URL) - 29-09-’04 13:08
Peter

In dat opruimen enzo gaat inderdaad erg veel tijd zitten. Zoveel tijd dat er zelfs te weinig tijd overblijft – naar mijn zin – om leuke dingen met de kids te doen.

En je kunt het niet laten want dan is het huis na een paar dagen rijp voor zo’n TV programma waar je te kijk wordt gezet voor heel Nederland.

Peter (E-mail ) (URL) - 29-09-’04 13:45
Mieke

@ Peter: misschien helpt het om een opruimuurtje in te stellen waarbij het hele gezin zich verenigt in het opruimen. Verplicht thuis zijn en verplicht meedoen. Dan is het niet voor jullie zoveel werk als volwassenen. En de kinderen zijn oud genoeg om een handje mee te helpen toch?

Mieke - 29-09-’04 13:57
Downer

Toen we beiden een drukke baan hadden was het eerlijk verdeeld, nu ik thuiszit voel ik me wel eens schuldig dat hij nog steeds zoveel doet (soms kan dat niet anders). Hij doet het met plezier en we zijn beiden geen schoonmaaktypes en erg makkelijk, jaja ik mag niet mopperen :-)

Downer (URL) - 29-09-’04 17:26
Arjan

Tijdens mijn voorgaande relaties kon ik altijd de was zelf doen maar sinds een paar jaar heb ik het moeten overdragen aan mijn liefje. :-(

Wat ik er voor terugkreeg? De kattebak!

Arjan (URL) - 29-09-’04 23:04
Mieke

@ Arjan: te zien aan je :-( vind je het niet echt een goede ruil! :-p (PS ik had per ongeluk deze reactie geplaatst met Arjan als afzender :-S)

Mieke - 29-09-’04 23:41


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.