Retronationalisme?

11 10 04 - 08:13

Wie het nieuws volgt heeft gemerkt dat er een hele ophef werd gemaakt over het feit dat Anne Frank, die genomineerd is voor de verkiezing van De Grootste Nederlander, eigenlijk helemaal geen Nederlandse is. Is naturalisatie vereist? Kan dat dan zoveel jaar later?

In de Volkskrant van afgelopen zaterdag een heel artikel over deze kwestie waarbij Prof. Mr. H. Jessurun d'Oliveira, oudhoogleraar migratierecht (en niet bepaald een Nederlandse naam trouwens) eens even de puntjes op de i van het Nederlanderschap zet. Dat bestaat namelijk pas sinds 1838 omdat het toen pas voor het eerst in het Burgerlijk Wetboek werd opgenomen. Dat betekent dat ook het Nederlanderschap van vele beroemde voorvaderen eigenlijk ter discussie staat, bijvoorbeeld dat van genomineerde Willem van Oranje, en niet alleen dat van Anne Frank.

Hoewel je over de criteria van het Nederlanderschap dus verschillend kunt denken, zijn de criteria voor de lijst van de 200 personen die in aanmerking kwamen duidelijk: dat was ondermeer moed, genialiteit en leiderschap. Tja en als ik dan naar de nominatielijst kijk kan ik hier en daar een glimlach van ongeloof niet onderdrukken.

twaalf reacties

brigitte

Whahaha, je hebt helemaal gelijk. Hier en daar erg veel ongeloof :-)

brigitte (E-mail ) (URL) - 11-10-’04 08:48
sab

We moeten Anne helemaal niet Nederlands willen maken, als Anne nederlands was dan had ze hoogstwaarschijnlijk niet in het Achterhuis gezeten. En wat van al die andere mensen die dan ook alsnog het Nederlandschap moeten krijgen.

Ik denk dat ik mijzelf maar nomineer als Grootste Nederlander, dat zou iedereen eigenlijk moeten doen. (cow)

sab (URL) - 11-10-’04 09:42
Lucy

Geweldig wat in Kopspijkers hierover gezegd werd: ‘Anne Frank’ zelf vond het belangrijker dat er eens gekeken werd naar vluchtelingen-meisjes die er vandaag in Nederland hun eigen dagboek zitten te schrijven….. Knap gezien, relativerend en raak!

Lucy (URL) - 11-10-’04 14:00
Frozen

Ik verbaas me er nog steeds over dat ze daar nog over moeten discuseren. Voor mij staat het vast dat ze gewoon nederlandse moet worden gemaakt. Maar ja het kabinet van de normen en waarden snappen het niet

Frozen (URL) - 11-10-’04 14:29
Mieke

Als je iets van Anne Frank kunt leren heeft dat te maken met waar Lucy het over heeft. Probeer maar eens te kijken wie en waar onze huidige ‘Anne Franks’ zijn en laten we kijken of we daar iets aan kunnen doen. Het al dan niet formele Nederlanderschap is even irrelevant als die hele verkiezing.

Mieke - 11-10-’04 17:23
Anne-Floor

Ik heb Kopspijkers ook gezien en kan me alleen maar bij Lucy aansluiten. Het perspectief is helemaal zoek. Ik houd helemaal niet van dit soort ‘wie-is-de-beste-hier-de-grootste-daar’ verkiezingen. Van de helft van de mensen die op die lijst weet niet eens wat ze nou precies voor het land gedaan hebben. Hoe moet ik dan weten of ik een weloverwogen keuze maak tussen deze personen? Nee, dank je…

Anne-Floor (URL) - 11-10-’04 17:27
Vampire

Verdorie.. ik wil maar 2 stemmen uitbrengen, maar dat mag niet. Voor ‘s Neerlands Grootste moet je wel wat gedaan hebben vind ik. Anne hoort daar bij en voor cultuur vind ik Vincent van Gogh. Maar jah, ik moet er 5 en dat doe ik niet! Maar Anne is nr. 1 voor mij.

Vampire (E-mail ) (URL) - 11-10-’04 18:02
Nijntje

Zouden de Nederlanders ze toen ook Nederlandse gemaakt willen hebben? Had ze dit zelf wel gewild?

Nijntje (URL) - 12-10-’04 07:34
Jaguaromac

Sinds wanneer was Fortuyn een moedig man??? En Dj Tiƫsto??? Zal wel aan mij liggen zeker, maar wat een onzin.

Jaguaromac (E-mail ) (URL) - 12-10-’04 10:49
Downer

Die glimlach had ik gisteren ook ;-)

zie ook mijn logje vandaag…

Downer (URL) - 12-10-’04 11:08
Kaat

Heb het gezien en ik moet zeggen; ik vond het wel mooi infotainment. Mensen leren op een leuke manier toch wat over geschiedenis.

En betreft Anne Frank (die voor mij samen met majoor Bosshart op 1 mag) die was toch gewoon nederlands? Na 5 jaar ben je toch genaturaliseerd? Ze is hier opgevoed en opgegroeid en dat Achterhuis is toch gewoon in het nederlands geschreven?

Kaat (URL) - 14-10-’04 11:44
Mieke

@ Kaat: het infotainmentgedeelte zal wel OK zijn. Ik vind het ook goed dat mensen die geen idee hebben wie Erasmus is een bevlogen verhaal krijgen over de man, zijn leven en zijn werk en wat we er nu nog aan hebben. Mijn kritiek gaat over het andere stuk: dat we er weer eentje moeten kiezen. Er zitten geweldige en interessante mensen tussen over wie je stuk voor stuk een avondvullend programma zou kunnen maken. Daar zou ik wel een aanhanger van zijn.

Mieke - 14-10-’04 12:13


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.