Tolerant? Niet dus.

11 10 04 - 18:25Twee jaar geleden bleek uit onderzoek dat homo's op meer dan 40 procent van de scholen worden gediscrimineerd. Dat was aanleiding voor het Ministerie van Onderwijs om het extra nummer van Expreszo, het blad voor homojongeren, te financieren dat begin oktober in een oplage van 420 duizend werd verspreid op bijna alle middelbare scholen. Het blad gaat over tolerantie op school en probeert homoseksualiteit op een toegankelijke manier bespreekbaar te maken. Het bewijs dat zo'n themanummer broodnodig is wordt geleverd door de vele christelijke en zwarte scholen die het blad terugstuurden. Zij komen er op die manier openlijk voor uit dat ze niet tolerant zijn en geen voorstander zijn van het bespreekbaar maken van homoseksualiteit.

Bij de Gay Pride afgelopen jaar (zie foto en klik voor vergroting) gingen er stemmen op dat het niet meer nodig was om homoseksualiteit onder de aandacht te brengen en dat Gay Pride geen bestaansrecht meer zou hebben. Je kunt er natuurlijk over twisten of Gay Pride het goede middel is (wel kleurrijk in ieder geval kijk maar eens even mijn fotoalbum van de parade 2004) maar dat homoseksualiteit bij een deel van onze bevolking nog steeds niet wordt geaccepteerd en gerespecteerd is nu wel weer even pijnlijk duidelijk.

Ik hoorde overigens op het nieuws dat het Ministerie contact op gaat nemen met die scholen die het blad hebben terug gestuurd omdat ze wil uitzoeken wat de redenen voor retournering zijn. Ook zal de Tweede Kamer over deze kwestie debatteren.

zestien reacties

Vampire

Tsss… voelen we elkaar aan om hierover te bloggen?? :-)

Vampire (E-mail ) (URL) - 11-10-’04 19:18
hanneke

@ Mieke: off topic: ik heb nu al 3 keer al je logs opnieuw in mijn feedreader gekregen. doe jij iets of doet mijn programma iets?

hanneke (URL) - 11-10-’04 19:49
Mieke

Nou dit is zo erg, je kunt er nauwelijks omheen! Het is in feite bijna verplicht logmateriaal ;-)

Mieke - 11-10-’04 19:49
hanneke

een keer vind ik wel genoeg hoor ;)

hanneke (URL) - 11-10-’04 20:11
Mieke

@ Hanneke: Ik ben me van geen kwaad bewust en doe volgens mij niks (nou ja logjes posten wel dus). Ik denk dat jouw feedreader een beetje van slag is.

Mieke - 11-10-’04 20:16
hanneke

ok. zal wel even afwachten!

hanneke (URL) - 11-10-’04 20:23
V@nM@n

Ik denk dat de tolerantie terug aan het lopen is. In onze generatie zaten de grootste voorvechters voor vrije sex. Tegenwoordig zie ik steeds vaker excessen, maar niet alleen op sexueel gebied maar ook in de samenleving.

V@nM@n (URL) - 11-10-’04 21:21
Mieke

@ VanMan: ja, wat je zegt dat klopt en is echt jammer. Alle vrijheid waar wij voor vochten is weer prijsgegeven op allerlei gebied. Aids heeft natuurlijk veel veranderd op sexgebied maar ook de moraal is zo benepen en ‘klein’.

Mieke - 11-10-’04 21:31
sab

Ik heb voor het blad gewerkt en het is juist een toegankelijk blad in mijn ogen en juist voor die leeftijdsdoelgroep, en het is voor hun weer publiciteit. Maar ik schrok er wel van dat het zo’n reactie te weeg brengt bij de christelijke en allochtone scholen. Hieruit blijkt maar weer dat de de acties om dit onderwerp bij deze doelgroep nog lang niet gestopt kunnen worden.

We zijn er ook op dit gebied nog lang niet, maar ik vraag me af of we ooit zullen komen waar we willen komen.

sab (URL) - 11-10-’04 22:27
IngKey

Goed dat het Ministerie contact op gaat nemen met die scholen die het blad bij het oud papier gedaan hebben. Jammer dat de Tweede Kamer hierover gaat debatteren, ze kunnen beter de leden naar de scholen zelf toe sturen om daar met de schoolleiding en leerlingen te gaan ‘debatteren’.

IngKey (URL) - 12-10-’04 10:53
Downer

Beetje jammer vond ik dat men gisteren op tv vooral het stukje over Balkenende telkens noemde. Alsof dat nou zo belangrijk is…

Downer (URL) - 12-10-’04 11:04
brigitte

Had ik hier niet een reactie geplaatst? of vergis ik me?

brigitte (E-mail ) (URL) - 13-10-’04 14:57
Mieke

Ik zie niks Brig en kan me er ook niks van herinneren, maar laat je niet weerhouden! Het is voor iedere ouder van jonge kinderen een belangrijk topic om over seksualiteit met hun kinderen te communiceren en daar hoort homoseksualiteit ook bij.

Mieke - 13-10-’04 15:03
brigitte

Ik vind het bijna schokkend om te lezen dat mensen in Nederland zo intolerant zouden zijn. Tenminste bepaalde groepen mensen. Ikzelf ben vreselijk open minded en probeer dat zo ook aan mijn kinderen mee te geven. Ik denk dat juist onafhankelijk van geloof juist op scholen een ideale plek is om dergelijke maatschappelijke zaken aan de orde te stellen.

brigitte (E-mail ) (URL) - 13-10-’04 15:21
Jaguaromac

Ik vindt het heel erg en ik ben verbijsterd dat mijn school ze ook niet heeft uitgedeeld, want ik dacht dat onze rector nogal open-minded was… Het is dan wel officieel een katholieke school, maarja…

Jaguaromac (E-mail ) (URL) - 13-10-’04 16:07
sab

Op nu.nl staat een peiling over de mening van de diverse tweede kamerleden omtrent deze kwestie. Het maakt weer eens de partijen en hun visie op dit punt duidelijk. Maar die hadden we wel een beetje kunnen voorspellen.

@ Jaguaromac: een rector kan open-minded zijn, maar hij staat niet voor het hele schoolbestuur volgens mij, dus helaas.

sab (URL) - 13-10-’04 17:06


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.