Bijzonder gebouw

13 10 04 - 10:08In Zeist waar we nogal eens langs komen als we gaan fietsen zijn een aantal memorabele gebouwen te zien waaronder dat van de Triodosbank. Sinds het er staat (vanaf 1999) ben ik al van plan om er een keer foto's van te maken en dat hebben we een poosje geleden dan eindelijk gedaan. Het is een intrigerend gebouw dat aan de voorkant een rond van vorm is en bij de ingang doorsneden wordt door een andere ronde vorm.

Het gebouw is milieubewust en op duurzaamheid gebouwd zo is het helemaal opgetrokken met bakstenen afkomstig van een voormalige school in Groningen. Het door architect Thomas Rau ontworpen zonweringsysteem zet door middel van sensoren panelen in werking. Voor bouw en interieur werd hout van inlandse larix, leemstuc en natuurverven gebruikt. Het gebouw verbruikt bovendien 46 % minder energie dan de norm voor nieuwbouwkantoren voorschrijft. Het is dan ook een officieel door VROM voorbeeldproject duurzaam en energiezuinig bouwen.

vijf reacties

Anja

Is dat gebouw van diezelfde architect als het NMB-gebouw in Amsterdam? Ik vraag dat omdat die architect uit de antroposofische hoek komt en de Triodosbank ook. Klopt dat?

Anja - 13-10-’04 13:21
Mieke

@ Anja: Je hebt het goed als het gaat om antroposofische hoek en ook als het gaat om energiegebruik. In het NMB (tegenwoordige ING) gebouw Amsterdamse Poort wordt oa gebruik gemaakt van zonnecellen, warmte-terugwininstallaties en waterreservoirs voor warmteopslag.

Maar het zijn andere architecten nl Alberts & Van Huut die ondermeer ook het gebouw van de Gasunie in Groningen hebben gemaakt. Als je geinteresseerd bent in architectuur is de site van A&vH beslist de moeite waard en als je de kans hebt een keer rondkijken in zo’n gebouw. Ik ben indertijd in het NMB-gebouw rondgeleid en je kijkt er je ogen werkelijk uit.

Mieke - 13-10-’04 13:53
brigitte

Leuk dit, het spreekt me enorm aan. Net zo goed als manieren om huizen beter te isoleren voor geluid. Op hele eenvoudige manieren en voor weinig geld extra zouden we allen in een huis kunnen wonen waarbij de nauwelijks nog iets kunnen horen van onze buren. Wat zou dat een hoop ergernis voorkomen…

brigitte (E-mail ) (URL) - 13-10-’04 14:45
Mieke

Helemaal eens Brigitte. Het kost alleen wat moeite om uit te vinden op welke manier dat het beste bereikt kan worden maar het kost denk ik meer moeite en tijd dan geld. Overigens zijn de Zwitsers er heel goed in. Zij zijn bijvoorbeeld de uitvinders van de warmtepomp waarbij warmte wordt onttrokken aan de koeling waarmee dan vervolgens weer het huis wordt verwarmd.

Mieke - 13-10-’04 15:01
V@nM@n

Prachtig die nieuwe gebouwen. Ik vind moderne architectuur soms geweldig mooi. Mooier dan de fabriekmatige gebouwen van een halve eeuw terug.

V@nM@n (URL) - 13-10-’04 19:37


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.