Gansch het raderwerk...

15 10 04 - 13:26

"Gansch het raderwerk staat stil als uw machtige arm het wil" is de titel van deze prent die Albert Hahn na de spoorwegstaking van 1903 tekende voor het Nederlands dagblad Het Volk. Is dat nou gisteren bij de staking van het openbaar vervoer ook zo gegaan, lag gisteren het raderwerk ook stil? Nou ik geloof het niet. Alleen de Studiebeurs in Utrecht waar medelogster LadyBass staat als studievoorlichter leek er gisteren volgens het Journaal erg veel last van te hebben. De rest van Nederland had een vrije dag genomen, ging telewerken of met de auto en daar was, blijkens de nauwelijks langere files, kennelijk van te voren goed over nagedacht. De Volkskrant meldt dat in Den Haag de nervositeit groeit vanwege de groeiende kracht van de vakbonden. Eerst het Museumplein overvol en nu het OV plat. In 1903 leek de spoorwegstaking in eerste instantie positieve effecten te hebben maar liep het later toch allemaal heel verkeerd af. Ik ben benieuwd hoe het in 2004 verder gaat.

negen reacties

Anne-Floor

Ik ben al lang blij dat ze gisteren staakten, anders had ik vandaag een boel leuke dingen misgelopen…

Anne-Floor (URL) - 15-10-’04 14:33
Kaat

Zoals ik al eens heb geschreven op m’n oude log ben ik niet zo’n voorstander van staken. Al vond ik het natuurlijk ‘vroeger’ wel geoorloofd. Tegenwoordig denk ik dat ze het vooral andere burgers moeilijk maken. Al is het allemaal gelukkig gister redelijk goed verlopen.

Kaat (URL) - 15-10-’04 15:41
sab

Er was gister een conducteur van de NS die wel aan het werk was. Zijn reden: ik heb geen conflict met mijn werkgever. Op het moment dat ik een conflict met mijn werkgever moeten we dit middel inzetten, het wordt nu te pas en te onpas ingezet. En dat ben ik helemaal met de man eens.

sab (URL) - 15-10-’04 15:57
Mieke

Ik kan het niet beoordelen maar volgens het nieuws is het met de overlast voor de burgers wel meegevallen. Iedereen hield al lange tijd rekening met deze staking en had regelingen getroffen.

De vraag wanneer een staking een geoorloofd middel is is niet zo gemakkelijk te beantwoorden en daar worddt heel verschillend over gedacht. De maatregelen die er nu aan komen treffen veel mensen hard en dat je daarvoor wilt staken dat kan ik wel volgen. En ook al is het niet een direct conflict met je werkgever, indirect is het dat wel omdat het ingrijpt in de rechten uit de arbeidsovereenkomst.

Mieke - 15-10-’04 16:38
Downer

Leuk om dat artikel te lezen, mooi veelzeggend plaatje ok :-)

Veel andere middelen zijn er niet om onze onvrede kenbaar te maken, actievoeren en staken, en het is nodig, heel hard nodig…

Downer (URL) - 15-10-’04 18:31
eisema

leuke prent! heb ik met geschiedenisles nog ooit gehad

eisema (E-mail ) (URL) - 15-10-’04 21:25
sab

@ mieke: ik vind dat als burgers een dag vrij moeten nemen, dat burgers wel degelijk hinder ondervinden van een staking. Ook als dit al een aantal dagen bekend is. Ik snap het doel van de staking wel. Maar dit treft teveel mensen in mijn ogen ook bijv de ouderen die kosten moeten maken die ze niet vergoed krijgen, en waren zijn niet diegene die juist in moesten gaan leveren bijvoorbeeld.

sab (URL) - 15-10-’04 23:28
Arjan

Gelukkig gingen ook een groot aantal mensen gewoon wat vroeger de deur uit zodat er ook op de snelwegen weinig van te merken was.

Arjan (URL) - 16-10-’04 06:33
LadyBass

@Sab: het beeld van een conducteur die werkt terwijl er geen treinen reden intrigeert me enorm. Liep hij al fluitend en “tjoeketjoeke”-roepend over de rails? Vroeg hij voetgangers om hun kaartje? Heeeel apart.

LadyBass (URL) - 18-10-’04 00:00


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.