Aldi kunst uitverkocht

19 10 04 - 10:09



De kunstwerken van de Aldi waren in een totale oplage van 30.000 gemaakt en vlogen als warme broodjes de deur uit. Het ging om werken van o.a. de Nederlanders Thessa Van der Voort, Robert Heykoop en Corinne Annelies en de Belgen Jos Bamps, Willy Ketelslagers en Ann Vanaeken. Zaterdag waren ze allemaal uitverkocht, in alle filialen, zo las ik in de Volkskrant. Jammer dat ik het niet eerder door had, dan had ik beslist gekeken of er wat moois bij zat. De kunstwerken werden voor die 12,99 euro die je er voor moest betalen niet alleen genummerd en gesigneerd maar ook nog ingelijst. Dat brengt echt kunst dichter bij de mensen en is geschikt voor iedere portemonnee. Goed iniatief Aldi! Op het plaatje een werk van Thessa van der Voort (klik klik).

veertien reacties

Kaat

Heel bijzonder initiatief. En ik baal ook want ik zocht nog wat voor op de slaapkamer. Nah ja, volgende keer beter.

Kaat (URL) - 19-10-’04 10:22
Paola

ik ben ook altijd te laat met die dingen…. jammer…

Paola (URL) - 19-10-’04 10:56
Hans

Tja, iets meer aandacht voor Aldi kan geen kwaad zo zie je maar..

Hans (E-mail ) (URL) - 19-10-’04 12:19
berta

Goh, wat leuk…

Jammer!

berta (URL) - 19-10-’04 12:43
Nijntje

Hier in Belgie gebeurde zo’n initiatief nog niet van Aldi, toch niet dat ik weet, ik zal het moeten in de gaten houden, bedankt voor de tip!

Nijntje (URL) - 19-10-’04 12:49
Anne-Floor

Wat een leuk en vooral hip initiatief van de Aldi! Helaas kom ik er zelden, omdat ik in een soort Albert Heijn biotoop leef. De drie supermarkten die vlakbij zijn zijn alledrie AH’s (oh ja, en een buurtsupertje)…

Toch maar eens zo af en toe in de binnenstad de Aldi met een bezoekje vereren. ;-)

Anne-Floor (URL) - 19-10-’04 14:41
Mieke

Ik leef ook in een AH-biotoop. Komt ook omdat de Aldi hier in het dorp een erg onooglijk exemplaar is met niet eens een voordeur. Er is alleen maar een achterdeur en als je het niet weer denk je met de leveranciersingang van doen te hebben. Het is zo’n troosteloos en naargeestig geheel dat ik er om die reden al bijna nooit kom en dus de Aldi als het ware heb verdrongen uit mijn boodschappenbestaan. Maar ten onrechte blijkt nu. Ik geef het toe!

Mieke - 19-10-’04 14:54
Puur Kaat

Alleen al die lijst waar ‘t kunstwerk in zat, was de moeite waard.

Puur Kaat (URL) - 19-10-’04 18:32
Carrie zelf

hee das nog best mooi!

Carrie zelf (URL) - 19-10-’04 19:03
Vampire

Ik kocht nooit bij Aldi. Na het eens geprobeert te hebben ben ik weer volledig afgeknapt. Waar een chagarijnige mensen daar. Maar jah, zo’n actie is wel leuk eigenlijk.

Vampire (E-mail ) (URL) - 19-10-’04 20:58
Arjan

Leuke actie, mooi kunstwerk.

Arjan (URL) - 20-10-’04 22:12
Ruud Vermeij

Vanaf de tweede helft van oktober zullen in alle Aldi-filialen in Nederland werken worden verkocht van enkele Nederlandse, Belgische én Duitse kunstenaars. Er is gekozen voor jonge, eigentijdse kunstenaars. De Nederlanders Robert Heykoop, Corinne Annelies en Thessa van der Voort zullen hun werken in de supermarkt te koop aan bieden. Voorzien van handtekening, genummerd en ingelijst. De kunstwerken verschijnen in een totale oplage van 30 duizend stuks.

Karel Appel en dhr Corbijn werden om hun mening gevraagd en beiden waren van mening dat kunst geen handel is. Mijn idee, maar er is duidelijk een tweedeling wat betreft kunst en hoe er mee om te gaan. In 1 van eerste Uit de Kunstbrieven schreef ik hier al over, dat veel kunstenaars (en ook die behoorlijk naam hadden gemaakt) zich leenden voor het afdrukken van hun kunst op balpennen, bierblikjes, e.d. en verder zijn veel (kunstenaars) er toe overgegaan om hun kunst in minibeeldjes, minischilderijtjes, minikeramiekjes en via anzichtkaarten uit te beelden. teneinde toch maar wat te kunnen verkopen. En zo de kunst voor zichzelf en anderen te ondermijnen. Veel verder wil ik er niet op ingaan. Het argument van Aldi, dat de kunst onder het volk moet komen, lijkt me in ieder geval niet de taak van een commercieele supermarktketen. De kunstenaars die zich hier voor lenen, hebben m.i. niet het echte kunstenaarsbloed, wat alleen stroomt om te creeren……

Wij beseffen bijv. dat onze aanwezigheid concurrentie met kleine culturele ondernemers te weeg kan brengen.

Wik uitstromers krijgen dan ook voorrang wanneer zij bij ons komen solliciteren naar een baan als kassa juffrouw, emballagemedewerker of vakkenvulverzorgers.

Wat moet ik hier nog aan toevoegen, wel dat ik erg nieuwschierig ben naar Uw mening.

Ruud Vermeij (E-mail ) - 02-11-’04 09:16
Mieke

@ Ruud: Wat vind je dan van Corneille wiens werken je overal kunt aantreffen op kopjes, pennen, kalenders etc. Dat is toch geen kleine jongen en volgens mij is het ook niet zo dat daarmee zijn kunst minder waard is geworden in financieel opzicht of in kwalitatief opzicht.

Ik vind het jammer dat voor veel mensen kunst pas kunst is als het schaars is. Voor mij is dat niet zo. De waarde van kunst wordt volgens mij bepaald door het gevoel, de emotie die het te weeg brengt. Dat maakt het ook zo lastig om de grens aan te geven tussen kunst en ambacht. Iets kan prachtig geproduceerd zijn, met alle vakmanschap uitgevoerd en toch nietszeggend. Is het dan nog kunst? Is iedereen die creëert een kunstenaar? Volgens mij niet. Kunstenaarschap is geen zelfverklaarde status. Of zou het althans niet moeten zijn. Als jijzelf de enige bent die de kunst ziet in je creaties misschien moet je je dan toch eens op je hoofd gaan krabben of je wel het goede vak hebt gekozen.

Ik denk dat sowieso alle grafiek (zeefdruk, etsen etc) – dat normaal ook via andere kanalen in oplage verkocht wordt – zonder problemen in een grotere oplage zou kunnen verkopen. Daarmee zakt de prijs zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van de kwaliteit. Je hebt dan alleen 234/24000 ipv 3/75 genummerd. Ik zie niet in waar daar tegen is tenzij je de schaarstetheorie aanhangt (hoe schaarser hoe meer het kunst is). Ik snap ook niet hoe een verspreiding op grote schaal eigenlijk kunst zou ondermijnen. Wel denk ik dat je moet kijken of je bepaalde kwaliteitseisen kunt waarmaken, maar ik neem aan dat dit ook wel gebeurd is door de betreffende kunstenaars.

Tja en wat de Aldi betreft: ik ben geen Aldimens. Sterker nog als het enigszins kan dan mijd ik de Aldi. Dat is ook waarom ik deze actie gemist heb en er pas later achterkwam. Maar ik hou ze nu wel in de gaten want ik vind dit idd klasse. Ik ben overigens wel geïnteresseerd wiens taak het volgens jou zou zijn om kunst onder het volk te brengen. Ik ben benieuwd naar je antwoord.

Mieke - 02-11-’04 10:41
Ruud

Omdat kunst geen handel is. Kunst zijn de zieleroerselen van de kunstenaar, zijn of haar fantasie, mogelijk gemaakt door ervaringen, oefening (baart kunst) en laat vervolgens anderen er van mee genieten…

Een beperkte oplage is m.i. wenselijk om iets nog enigszins uniek te maken en houden, en om de scheidslijn tussen kunst en de marskramer bewaard te houden. Als je als kunstenaar van je werk moet leven, kan ik het billijken dat je gedeeltelijk werk maakt om van te leven. Kunst hoeft niet perse schaars te zijn, maar als waardering er voor toch wel beperkt. De zucht naar erkenning brengt veel kunstenaar er toe veel water

bij de wijn te doen…desnoods via de supermarkt voor een habbekrats. Sorry maar dat is produceren i.p.v. creeeren. toch bedankt voor je reaktie, groet Ruud

Ruud (E-mail ) (URL) - 08-11-’04 23:20


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.