Namasté

26 10 04 - 00:00Ben je wel eens gegroet met "Namaste"? Ik vind dat een prachtige groet en het doet me ook wel wat om zo gegroet te worden. Het maakt op mij meer indruk dan de "vriendelijke groet", het "liefs", de handdruk of de omhelzing die wij in ons land veel gebruiken om elkaar te groeten. Misschien maakt het ook wel meer indruk omdat "namaste" een spiritueel gebaar is en niet zozeer een wereldlijk gebaar. Het woord namaste komt uit het Sankriet en betekent zoveel als "ik buig voor u". Soms wordt de betekenis weergegeven in een gedicht. Deze hieronder vind ik wel mooi.


Ik groet en ik eer het goddelijke in jou

Ik eer de plaats in jou waarin het hele universum is

Ik eer de plaats in jou die liefde is, waarheid, licht en vrede

Als jij bent in jou waar liefde is, waarheid, licht en vrede

En ik ben in mij waar liefde is, waarheid, licht en vrede

Dan zijn we samen EEN.Namaste, dat zeg je niet alleen maar je doet het ook. Het zeggen gaat gepaard met een gebaar: de handpalmen tegen elkaar, de vingers naar boven (zie plaatje en even klikken voor vergroting). Normaal zijn de handen op borsthoogte, maar hoe hoger, hoe meer respectvol. Wil je meer lezen over deze spirituele groet kijk dan hier.

negen reacties

sab

Namaste is niet iets wat ik zal gebruiken als ik ‘s ochtends op mijn werk kom. Maar voor sommige mensen vind ik het de lading dekken.

sab (URL) - 26-10-’04 07:07
Marmein

Toen ik in Kathmandu was werd ik op die manier begroet. Ik heb het ook op de video staan. Je hoort dan de stem van een klein meisje dat mij begroet met Nemaste. Tijdens het monteren heb ik dat stemmetje vaak voorbij horen komen. Als ik het woord nu lees hoor ik altijd haar stemmetje de groet uitspreken.

Marmein (URL) - 26-10-’04 09:21
Simone

Mooi om hier nu wat meer te lezen over soorten begroetingen.

Namaste spreekt mij zeer aan.

Simone - 26-10-’04 09:54
Kaat

ik vind het ook een mooie groet. Mijn schoonzusje is trouwens op wereldreis en nu in Mongolië. Vrouwen begroeten elkaar door de tong uit te steken, ja cultuurverschillen hè!

Kaat (URL) - 26-10-’04 10:31
Amiek

Wow, mooi verhaal. Ik geloof ook niet dat ik zo ruimhartig ben dat ik iedereen zo’n begroeting gun, maar als ik er ooit een krijg zal ik hem koesteren.

Amiek (URL) - 26-10-’04 11:36
Mieke

@ Amiek: ik denk dat degene die een namasté van jou krijgt het ook zal koesteren :-)

Mieke - 26-10-’04 11:43
berta

Namaste, Mieke & Hans…

berta (URL) - 26-10-’04 23:11
Mieke

Namaste Berta :-)

Mieke - 26-10-’04 23:44
Hans

Namaste Berta!

Hans (URL) - 26-10-’04 23:48


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.