Ik kan huishouden

01 11 04 - 00:05Hans kwam ineens op de proppen met een boek met de pakkende titel "Ik kan huishouden". Eerst dacht ik dat hij dat voor zichzelf had bewaard maar bij nadere bestudering bleek het een handboek voor de huisvrouw anno 1962 met details waarvan ik denk dat het zonde zou zijn als die voor de wereld verloren zouden gaan.

Zo is daar bijvoorbeeld het afwassen, een nog steeds actueel thema in vele huishoudens. We lezen bij de dagelijks werklijst dat het afwassen dient te gebeuren tussen 8.30 en 10.30 uur en tussen 18.45 en 19.15 uur. Bij de eerste afwasronde droogt mevrouw als er hulp is af en bespreekt meteen bijzondere bezigheden. Bij de tweede afwasronde helpen kinderen of echtgenoot.

In het hoofdstuk over onderhoud is ruim 3 pagina's besteed aan de details van het afwassen. Aan bod komen: de afwasteil, de kwast of borstel, het afdruiprek, het dienblad (om de vaat naar de keuken te brengen), het sop, de afdroogdoeken en de afwasmachine (zie plaatje; even klikken voor vergroting). Veel aandacht wordt besteed aan de werkwijze bij het afwassen, het belang van sorteren, voorspoelen, eerst laten afdruipen, volgorde van afwassen en tot slot hoe het sop er uit moet zien nadat de afwas is gedaan. Het aanrecht moet er nog mee kunnen worden afgenomen anders is er NIET goed voorgespoeld.

Ik heb gelukkig een vaatwasser dus heb onbekommerd genoten van alle raadgevingen van "Ik kan huishouden". Bij wie de eerste schreden zet in de keuken en aan het aanrecht zou dit standaardwerk echter niet aan de collectie mogen ontbreken.

Als er onder onze lezers genoeg belangstelling voor bestaat overwegen wij om onze zojuist ontdekte bron van kennis te delen met onze lezers en een rubriek te openen over de details van onze huishouding. Klik op de bewering die het beste bij u past.


elf reacties

hanneke

ik kan huishouden, heb ik gestemd (en dat is ook Zo, op MIJN manier dan he!), maar als er meer plaatjes van dit prachtige boek aan bod komen, stem ik JA!

hanneke (URL) - 01-11-’04 00:15
Vampire

Ik heb toch maar op keuze 3 geklikt. Momenteel is het een bende in mijn huis omdat mijn moeder al een poosje ziek is.. Schande! :-)

Vampire (E-mail ) (URL) - 01-11-’04 07:18
Anne-Floor

Mijn manier van huishouden staat er niet bij. Ik doe namelijk maar wat. Tips zijn dus altijd welkom! :-)

Anne-Floor (URL) - 01-11-’04 09:25
Mar

Dit is erg leuk zeg. De kinderen moet verplicht helpen. Wie komt het ze vertellen?

Mar - 01-11-’04 10:41
brigitte

@Mar: Dat zul je zelf moeten doen vrees ik, en hier werkt het ook. Ik vind het soms zonde dat ik een vaatwasser heb (al wil ik hem natuurlijk niet missen) want er ontstonden soms hele goede nuttige gesprekken tijdens de vaat, vooral met de oudste.

Ik ben altijd dol op van die wondermiddeltjes om lastige vlekken weg te krijgen of mislukte gerechten nog proberen te redden. Leuk id, misschien iets voor een vaste dag in de week, als vaste rubriek? brigitte (E-mail ) (URL) - 01-11-’04 12:43
Mieke

@ Brigitte: goed ID, aan jou de eer. Start maar een rubriek of themadag. Ik doe wel mee want heb voer voor een hele serie logjes met “Ik kan huishouden” achter de hand (jokerp)

Mieke - 01-11-’04 13:02
Amiek

Ik ben een leek en blij met ieder goed advies. Maar nog blijer met een huishoudster…..

Is dit boek familie van de Culinaire Encyclopedie voor de Moderne Huisvrouw uit de jaren 50?

Amiek (URL) - 01-11-’04 14:27
brigitte

@Mieke: Welke dag was/is nog vrij?

brigitte (E-mail ) (URL) - 01-11-’04 16:58
Mieke

@ Brigitte: maandag is Moody Monday, dinsdag is Dichters op Dinsdag, donderdag is Theme Thursday en Dingen op Donderdag en vrijdag is Photo Friday en zaterdag doe ik (tot nu toe in mijn eentje) Citaat op Zaterdag.

Mieke - 01-11-’04 17:11
Irene

Woensdag is gehaktdag (Ik kan huishouden, blz. 412), dus dat kan ook niet. ;-)

Irene (URL) - 02-11-’04 09:16
de P.

Ik heb gisteren weer eens flink huisgehouden!

de P. (URL) - 02-11-’04 09:31


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.