De dag van Theo van Gogh

02 11 04 - 20:47Het was de dag van Theo van Gogh wiens geweldadige (en rituele?) dood vanmorgen het hele land schokte.

Het was indrukwekkend, de kabaalwake op de Dam. Het lawaai, oorverdovend, kwam binnen tot op het bot net als de stilte daarna. Aangrijpend waren de V-tekens die als een wave door de menigte gingen.

Veel beelden kwamen langs op alle zenders: van Theo van Gogh zelf, beelden met Boudewijn Buch, met Sylvia Millecam, met Pim Fortuyn en vele anderen. Van Gogh in een interview met zichzelf, kritische vragen stellend en zich het vuur aan de schenen leggend en Van Gogh die zich inbeeldt dat hij de koningin is die het volk toespreekt, de koningin van een mislukt land...

Onze grondrechten, het uiten van je mening, het vrij uitwisselen van gedachten tussen andersdenkenden, tussen mensen van verschillende godsdiensten en ook het recht om helemaal geen godsdienst te hebben, het was goed om het allemaal langs te zien komen. Wat een enorm verlies dat dit enfant terrible er niet meer is om zijn vrije mening te uiten.

twaalf reacties

Simone

Ja, het was zeer indrukwekkend en ik word er stil van…

Simone - 02-11-’04 21:45
Vampire

En weer komen we in het nieuws in het buitenland.. ‘k voel me bijna een New Yorker uit de Bronx zo nu en dan.. Zelfs uit Toronto kreeg ik nog mailtjes.

Vampire (E-mail ) (URL) - 02-11-’04 22:08
Kaat

ik ben er de hele dag misselijk van. Vreselijk is dit!

Kaat (URL) - 02-11-’04 22:27
Mieke

Maar het is ook indrukwekkend Kaat! De kabaalwake was aangrijpend. Het greep me letterlijk bij de keel. En het “tot zover en niet verder”….

Mieke - 02-11-’04 22:54
berta

‘Tot zover en niet verder’…

Ik heb het niet gezien, ik heb het niet meegekregen…

Bewust!

Ik ben leerkracht van groep 2/3 op een basisschool in Amsterdam Noord.

80 a 90% is Moslim

wat er onder die 5,6,7 jarigen leeft!!!

Ik word er soms bang van…

Maar om ze als geitenneukers ed. te benaderen???

Ik denk niet dat, dat de manier is…

Hoe het wel moet???

Ik werk er elke dag aan…

Maar, in ieder geval, zonder geweld.

En, wie weet.

Drie generaties verder, zijn we Wereldburger.

berta (URL) - 02-11-’04 23:17
Mieke

Geespot en ik voeren een gesprek bij het vorige logje in de reacties over dat je zou moeten werken aan het werkelijk maken van de volgende bewering: “ik respecteer en waardeer alle meningen van alle andere mensen”. Als iedereen dat bewust praktiseert dan is er optimale en vrije uitwisseling van denkbeelden mogelijk.

Mieke - 02-11-’04 23:22
berta

Het is Keihard werken!!!

Ik respecteer en waardeer…

niet te geloven.

berta (URL) - 02-11-’04 23:33
Mieke

@ Berta: wat geloof je niet?

Mieke - 02-11-’04 23:38
brigitte

Accepteren én waarderen? Misschien is berusten een beter woord.

brigitte (E-mail ) (URL) - 03-11-’04 07:46
Lucy

Ik zal niet net doen alsof ik een groot fan was van hem. Ik had niet zo gek veel waardering voor Theo van Gogh, al geloofde ik wel in zijn oprechtheid. Ik begreep dat hij trouw moest zijn aan zijn image van lomperik en dat zodra camera of microfoon uit ging hij een aimabel mens was.

Maar het is niet zo interessant wat mijn mening over iemand anders is. Iemand vermoorden mag helemaal nooit. Geen enkele reden is acceptabel, nooit.

Lucy (URL) - 03-11-’04 10:53
Lucy

Iets tussen streepjes zetten lukt niet zo goed op deze weblog. Er moet gewoon staan dat hij aimabel was zodra camera of microfoon uit ging.

Lucy (URL) - 03-11-’04 10:54
Kaat

Het respect moet wel van twee kanten komen en dat komt het echt niet hoor.

Kaat (URL) - 03-11-’04 11:49


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.