Onderdanigheid

05 11 04 - 11:11Alle dingen die er gebeurd zijn in de afgelopen dagen blijven maar rondspoken in mijn hoofd. Wat gebeurt er allemaal? Waar komt het vandaag? Dit is wat ik vond op de site van de VPRO. Het is de vertaling van de teksten uit de Koran die gebruikt zijn in de film Submission (in het Nederlands onderdanigheid of nederigheid) die in het programma Zomergasten werd uitgezonden. Ik vraag me af hoeveel mensen deze teksten uit de Koran eigenlijk kennen. Kijk zelf maar eens.


24.2. Geselt iedere echtbreekster en echtbreker met honderd slagen. En laat medelijden met hen u van de gehoorzaamheid aan Allah niet afhouden indien gij in Allah en de Laatste Dag gelooft. En laat een groep gelovigen getuige zijn van hun bestraffing.


2.222. En zij vragen u omtrent de menstruatie. Zeg (hun): "Het is iets schadelijks, blijft dus gedurende de menstruatie van de vrouwen weg en gaat niet tot haar in, voordat zij hersteld zijn. Maar wanneer zij zich hebben gereinigd, gaat tot haar in, zoals Allah het u heeft bevolen. Allah bemint hen, die zich tot Hem wenden en zich rein houden.


4.34. Mannen zijn voogden over de vrouwen omdat Allah de enen boven de anderen heeft doen uitmunten en omdat zij van hun rijkdommen besteden. Deugdzame vrouwen zijn dus zij, die gehoorzaam zijn en heimelijk bewaren, hetgeen Allah onder haar hoede heeft gesteld. En degenen, van wie gij ongehoorzaamheid vreest, wijst haar terecht en laat haar in haar bedden alleen en tuchtigt haar. Als zij u dan daarna gehoorzamen, zoekt geen weg tegen haar. Waarlijk, Allah is Verheven, Groot.


24.31. En zeg tot de gelovige vrouwen dat zij ook haar ogen neergeslagen houden en hun passies beheersen, en dat zij haar schoonheid niet tonen dan hetgeen ervan zichtbaar moet zijn, en dat zij haar hoofddoeken over haar boezem laten hangen, en dat zij haar schoonheid niet tonen behalve aan haar echtgenoot of haar vader of de vader van haar echtgenoot, of haar zonen of de zonen van haar echtgenoot, of haar broeders, of de zonen van haar broeders, of de zonen van haar zusters of haar vrouwen, of haar slaven, of zulke mannelijke bedienden die geen geslachtsdrang hebben, of de jonge kinderen die van de naaktheid van een vrouw niets afweten. En laat haar niet met haar voeten slaan, opdat hetgeen zij van haar schoonheid bedekken openbaar moge worden. En wendt u allen tezamen tot Allah, o gelovigen, opdat gij moogt slagen.(Bron: VPRO Zomergasten)

tien reacties

GeeSpot

Hoi Mieke, bij jou dus ook nog steeds een vol hoofd na al het gebeurde… Ben benieuwd hoe je terug kijkt op de discussie die we van de week voerden en op onze actie!

GeeSpot (URL) - 05-11-’04 12:43
Mieke

@ Geespot: Je vroeg hoe ik terug kijk op onze actie en de discussie. Ik vond het heel goed dat we het gedaan hebben al heb ik ook wel ontdekt hoe moeilijk het is om precies uit te drukken wat je bedoelt. Vooral het woord “waarderen” heeft veel stof tot discussie gegeven terwijl jij en ik natuurlijk nooit bedoeld hebben dat je de inhoud van de mening moet waarderen of appreciĆ«ren of de vorm waarin deze geuit wordt maar het feit DAT de mening geuit wordt. Ook was de banner toch ook niet voor iedereen even duidelijk blijkbaar.

Wat mij toch ook duidelijk is geworden is dat veel mensen niet overzien wat vrijheid van meningsuiting eigenlijk precies inhoudt en hoe zich dat verhoudt tot bijvoorbeeld het discriminatieverbod en de vrijheid van godsdienst.

Ik vind het fantastisch dat wij met de lezers van onze weblogs over dit belangrijke thema hebben kunnen discussieren. Ik heb zelf een grote behoefte om met mensen te praten over de betekenis van al deze dingen en hoe je er mee omgaat. Dat geldt voor de teksten uit de Koran maar ook voor de vrijheid van meningsuiting. Met de moord op Theo van Gogh is het inderdaad nog niet voorbij maar hoe we hier allemaal mee verder moeten zou ik ook nog niet weten.

Mieke - 05-11-’04 13:05
brigitte

Ik ben er ook erg veel mee bezig in mijn gedachten. Ook naar aanleiding van de hele discussie op deze weblog. Bij mij overheerst de gedachte dat er nog meer vervelende dingen zullen gaan gebeuren en wat de regering zou moeten doen om dat een halt toe te roepen. We mogen dat niet laten gebeuren.

Ik vind Ayaan Hirsi Ali een hele moedige vrouw en ik denk er al twee dagen erg veel over na dat ik oprecht hoop dat haar beveiliging volstaat om haar te beschermen.

brigitte (E-mail ) (URL) - 05-11-’04 13:13
GeeSpot

@Mieke: de behoefte om er met mensen over te praten herken ik. Misschien kan ‘Aanschuiven bij GeeSpot’ in die zin nog iets bijdragen?! Er zijn geen kant & klare oplossingen voor de huidige problemen. Het is in ieder geval goed om de (digitale) dialoog gaande te houden!

GeeSpot (URL) - 05-11-’04 13:54
Pix

Dapper van die Hirsi Ali. Las onlangs een citaat van haar over het vrije Nederland..ze zei dat als ze in haar eigen land dit soort uitingen zou doen, ze daarom vermoord zou worden. Bitter dat dat citaat niet meer van toepassing is.

Pix (E-mail ) (URL) - 05-11-’04 14:01
Kaat

Ik ben ook bang, bang dat het uit de hand loopt en dat er nog veel meer gekken rondlopen dan wij denken.

Kaat (URL) - 05-11-’04 20:16
IngKey

Het is net als met de Bijbel, de teksten zijn geschreven door mannen. Vrouwonvriendelijke, angstige mannen! Gevaarlijke mannen, omdat zovelen hen geloven. :-(

IngKey (URL) - 05-11-’04 20:27
Arjan

Vraag me hoofdzakelijk af wat het volgende drama is…..

Arjan (URL) - 05-11-’04 22:40
Leibele

In de Tora staat in het eerste boek:

Tot de vrouw zei hij:

Veel,veel maak ik je gezwoeg,je zwangerschap

in zwoegen baar je zonen

naar je man is je behoefte

hij,hij heerst over je.

Zo zie je maar weer dat de Joden als eerste die onderdrukking van de vrouw publiceerden.Daarna deden de Christenen dat in hun versie die dan ineens het Oude Testament heet.En toen kwamen de Moslims die dat nog eens over deden.En zij noemden het toen de Koran.

Leibele (URL) - 09-11-’04 13:52
Mieke

@ Leibele: het punt is denk ik niet zozeer wie wat publiceerde, daarin verschillende de verschillende religies idd weinig van elkaar, maar vooral wie wat heden ten dage nog aanhangt. Er zijn ook mensen die zeggen dat op de Veluwe en andere streng godsdienstige plaatsen in Nederland de vrouw net zo onderdrukt wordt als in menig Islamitisch land. Het beangstigende is dat er nog steeds mensen vanuit welke religie dan ook deze teksten voor waar aannemen en vinden dat ze op die manier moeten leven met de mensen om zich heen. En dan heb ik het nog niet eens over de interpretaties die imams (dominees en pastoors) aan e.e.a. geven.

Mieke - 09-11-’04 14:12


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.