Flaters en Foefjes: hygiëne

11 11 04 - 10:17Dat is de naam van de rubriek die Brigitte van Made on Planet Lane deze week is gestart en die gaat over allerlei leuke of nuttige tips of wetenswaardigheid over een huishoudelijk karweitje. Zij stelt voor om iedere woensdag zo'n logje te plaatsen. Helaas kwam ik er gisteren niet meer aan toe dus daarom deze week maar op donderdag. Ik plaatste al eerder iets uit mijn standaardwerk Ik kan huishouden en wil jullie vandaag op de hoogte brengen van wat de huisvrouw anno 1962 moest weten over persoonlijk hygiene. De huid dient dagelijks te worden gereinigd (van gezicht, hals, armen, oksels, voeten en onderlichaam), liefst met koud water en daarna drogen met een ruwe handdoek waardoor de huid wordt geprikkeld en de bloedsomloop wordt gestimuleerd. Voor ieder lid van het gezin moeten 2 washandjes en 2 handdoeken beschikbaar zijn. Het handen wassen dient in ieder geval te geschieden voor de maaltijden, het tafeldekken, bereiden der maaltijden, na het WC-gebruik etc. Wekelijks dient het hele lichaam met warm water en zeep te worden gereinigd. Dit dient te gebeuren onder de douche die niet als kolenbergplaats of kast mag worden ingericht. Ook kan men naar het badhuis gaan als er geen douche in de woning aanwezig is.

Ongeveer eenmaal per maand moet het haar gewassen worden met alkalivrije zeep of shampoo. Bij vet haar is het af te raden om het vaker te wassen omdat het daardoor steeds vetter wordt. Het gebit moet dagelijks worden verzorgd en wenselijk is na iedere maaltijd tanden en kiezen te borstelen. Verder wordt nog aandacht besteed aan de invloed van kleding, arbeid, ontspanning, licht, rust en slaap op de gezondheid.

Ik ga er vanuit dat degenen die vorige keer bij de poll invulden: Ik kan huishouden zich al aan bovengenoemde voorschriften houden. Voor diegenen die dat niet invulden lijkt me dit een handzaam overzicht.

elf reacties

Marieke

Ha ha, met koud water. En eens per maand je haar wassen. Tegenwoordig gaat toch bijna iedereen ten minste eensmaal daags onder de douche?

Marieke - 11-11-’04 12:16
Kaat

Ongelovelijk hè, een keer per maand je haar wassen? Ieks.

En nog maar zo kort geleden….

Kaat (URL) - 11-11-’04 13:26
Nijntje

Ondertussen is ook al gebleken dat wij onszelf te veel wassen, zo werd me door de dokter aangeraden om mijn dochters niet iedere dag in bad te doen, zou hun huidje van uitdrogen, de waarheid ligt misschien ergens tussenin, iedere dag een douche of bad hoeft niet maar om de maand mijn haar wassen vind ik toch ook wel net iets te weinig…;-)

Nijntje (URL) - 11-11-’04 13:36
Anne-Floor

Ik blijf me toch mooi elke dag douchen, hoor. Ik moet er niet aan denken, brrrrr.:-S

Anne-Floor (URL) - 11-11-’04 15:25
brigitte

Hee Mieke, wat leuk dat je ons initiatief overneemt. Ik ben benieuwd of er meerderen gaan volgen.

Geinig stukje, en klinkt lekker oubollig. Eens per maand haren wassen is niet eens wat ik me uit mijn jeugd herinner. Toen was het eens per week en dat houd ik ook bij mijn kinderen aan. Zelf om de dag.

brigitte (E-mail ) (URL) - 11-11-’04 16:24
GeeSpot

Huishouden is nooit mijn favo bezigheid geweest, mijn beste tip zou zijn: laat het over aan anderen ;)

GeeSpot (URL) - 11-11-’04 17:00
Mieke

@ Geespot: dat is een tip naar mijn hart. Ik heb alleen wel een probleempje… de anderen hebben er ook geen zin in. Ik zoek nog iemand om schoon te maken een ochtend in de week. Dat zou helemaal fantastisch zijn. Ik ben ook vooral geïnteresseerd in het nostalgisch karakter van “Ik kan huishouden”. Geschiedkundig onderzoek zogezegd.;-)

Mieke - 11-11-’04 17:15
Amiek

Zo wordt ik nog meer gedemotiveerd om me met het huishouden bezig te houden. Brrrr.

Amiek (URL) - 11-11-’04 18:14
Mieke

@ Amiek: Het is leuker om er over te schrijven dan het te doen, dat geef ik onmiddellijk toe. Ik denk dat wij moderne vrouwen in weinig mee lijken op de huisvrouwen van de jaren 60 en 70 (jokerp)

Mieke - 11-11-’04 18:21
Irene

Tuurlijk, max een keer in de maand haarwassen. Anders gaat mijn permanent in de war.(blush)

Irene (URL) - 11-11-’04 20:49
Mieke

@ Irene: of je watergolfje (h)

Mieke - 11-11-’04 20:56


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.